Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Mielivaltaista touhua rahankiilto silmissä"

Kotimaa
 

Tarvitaanko mökkiautossa sivusuuntavaloja?

Lahtelaisnainen katsasti Saksasta tuodun henkilöauton viime vuoden toukokuussa. Katsastusmies hylkäsi auto, koska renkaiden nastaero oli liian suuri ja sivusuuntavalojt puuttuivat. Nainen vaati päätöksen muuttamista sivusuuntavalojen osalta. Hän perusteli vaatimustaan sillä, että auto oli ollut käytössä Saksassa vuodesta 1995. Valojen puuttuminen ei siis siten ollut turvallisuusriski. Tämän lisäksi auto oli hankittu lähinnä "mökkikäyttöön", ja sitä käytettiin pääsääntöisesti tietyn kiinteistön lähimaastossa. Auto oli tarkoitus myös vielä syksyllä Espanjaa, jossa ei vaadita sivusuuntavaloja.

Trafi hylkäsi vaatimuksen, sillä ajoneuvon käyttöalueella tai maastaviennillä ei ole sivusuuntavalovaatimuksen kanssa mitään merkitystä.

Pitääkö katsastusmiehen pyytää anteeksi?

Helsinkiläismies valitti Trafiin henkilöautonsa määräaikaiskatsastuksesta vuonna 2013. Auto oli hylätty laahaavan takajarrun ja OBD-järjestelmän eli ajoneuvon sisäisen valvontajärjestelmän vian takia. Mies vei auton korjaamolle, jossa OBD-mittaus saatiin kuitenkin tehtyä, ja katsastusmies hyväksyi testituloksen jälkitarkastuksessa. Asiakas vaati kuitenkin katsastuksen hylkäysperusteiden kumoamista sekä korjaamon testikustannusten korvaamista. Hän nimitti tapahtumasarjaa "mielivaltaiseksi touhuksi rahankiilto silmissä" ja vaati katsastusasemalta anteeksipyyntöä.

Trafa hyväksyi miehen vaatimuksen OBD-mittauksen osalta, mutta hylkäsi sen takajarrujen osalta. Trafilla ei ole toimivaltaa vahingonkorvausasioissa. Virasto jätti tutkimatta anteeksipyyntöä koskevan vaatimuksen, koska anteeksipyyntövaatimus ei perustu lakiin.

Saako ruostevaurioita etsiä jälkitarkastuksessa?

Katsastusmies hylkäsi espoolaispariskunnan auton muun muassa helmakotelon ruostevaurioiden takia marraskuussa 2012. Pariskunta korjautti auton, mutta jälkitarkastuksessa autosta löytyi lisää ruostevaurioita alustan koteloista ja pohjalevystä. Pariskunta vaati oikaisua jälkitarkastukseen sekä vahingonkorvauksia jälkitarkastuksessa auton pohjaan tehtyjen reikien takia.

Trafi moitti katsastajaa määräaikaistarkastuksen suppeasta ruostetarkastuksesta. Katsastajan olisi pitänyt tarkastaa auton alusta laajemmalta alueelta, jotta asiakas olisi voinut korjata kaikki vauriot kerralla. Oikaisuvaatimus koski kuitenkin jälkitarkastusta, joten Trafi hylkäsi sen, sillä katsastuspaikka ei toiminut jälkitarkastuksessa säännösten vastaisesti. Trafilla ei ole toimivaltaa vahingonkorvausasioissa.

Miksi tallinnalaisen korjaamon päästötodistus ei kelpaa?

Espoolaismies vei Renaut-merkkisen henkilöautonsa katsastukseen kesäkuussa 2012. Hän esitti katsastuksessa tallinnalaisen Renault-merkkikorjaamon päästömittaustodistuksen. Katsastusmies kuitenkin hylkäsi auton, sillä todistus ei ollut hyväksyttävä. Miehen mukaan päätös oli väärä. Hänen mukaansa päästömääräykset ovat EU:n sisällä yhteismitalliset, joten auton päästömittaus voidaan hoitaa siellä missä auto huolletaan. Trafi hylkäsi miehen vaatimuksen, sillä katsastusdirektiivin mukaan auto katsastetaan siinä jäsenvaltiossa, jossa se on rekisteröity. Katsastustehtävien pieniä osia kuten pakokaasupäästöjen tarkistuksia voidaan kuitenkin tehdä muuallakin kuin katsastustoimipaikoissa. Trafi valvoo näihin tehtäviin ilmoittautuneita. Tallinnalainen autokorjaamo ei ollut tehnyt tällaista ilmoitusta.

Saako imukupin kiinnittää tuulilasiin?

Katsastusmies määräsi espoolaismiehen pakettiautolle korjauskehotuksen viime vuonna. Pakettiauton tuulilasissa oli navigaattorille tarkoitettu imukuppikiinnike, joka piti katsastusmiehen mukaan poistaa. Espoolaismies kuitenkin valitti päätöksestä. Hänen mukaansa imukuppi on tuulilasin alareunassa keskilinjan kohdalla, eikä se ole näköesteenä. Trafi kuitenkin hylkäsi valituksen, sillä auton tuulilasiin ei saa kiinnittää mitään esineitä, jotka haittaavat näkyvyyttä. Ainoastaan pysäköintikiekon kiinnittäminen tuulilasin oikealle puolelle on sallittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat