Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsastajilta vaaditaan anteeksipyyntöjä

Tuulilasin korjauskehotus on tyypillinen valitusaihe. Vain murto-osa oikaisuvaatimuksista menee läpi.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Turkulainen Raimo Kostiainen kävi katsastamassa autonsa perjantaina Nummen Katsastuksessa. Auton tarkasti Sami Forss (kuvassa). "Olen purnannut päätöksistä, mutta en enää vuosiin", Kostiainen sanoo.
Turkulainen Raimo Kostiainen kävi katsastamassa autonsa perjantaina Nummen Katsastuksessa. Auton tarkasti Sami Forss (kuvassa). "Olen purnannut päätöksistä, mutta en enää vuosiin", Kostiainen sanoo. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Kotkalaismies vei henkilöautonsa katsastukseen viime vuonna. Auton tuulilasissa oli halkeama, joka oli tullut lasiin jo vuosia aiemmin.

Tuulilasi oli mennyt läpi viidestä määräaikaiskatsastuksesta, mutta nyt katsastusmies merkitsi tuulilasivian tarkistuskorttiin. Näin ollen auton omistajan piti korjata vika kuukauden kuluessa.

Fakta

Oikaisuvaatimuksen tekeminen

 Katsastuspäätökseen tyytymätön voi hakea siihen oikaisua Trafilta.

 Vaatimus on tehtävä 30 päivän sisällä päätöksestä, ja sen voi toimittaa esimerkiksi sähköpostitse.

 Vaatimuksessa on ilmoitettava päätös, johon oikaisua haetaan ja perusteet oikaisulle.

 Trafin päätös oikaisuvaatimuksessa maksaa 50 euroa. Päätöksestä voi valittaa hovioikeuteen.

Asiakas valitti katsastusmiehen ratkaisusta liikenteen turvallisuusvirasto Trafiin.

Tuulilasin korjauskehotus on tyypillinen katsastuksista tehdyn oikaisuvaatimuksen syy. HS pyysi Trafilta vuosina 2012–2015 ratkaistut oikaisuvaatimukset. Kolmen ja puolen vuoden aikana Trafi on käsitellyt 44 oikaisuvaatimusta. Niistä seitsemän liittyy tuulilasin korjauskehotukseen. Näistä viidessä tuulilasi oli kelvannut katsastajalle aiempina vuosina.

"Tuulilasikäytännöt vaihtelevat valitettavasti toimipaikoittain. Vaikka halkeamasta pitäisi antaa korjauskehotus, katsastusmies tulkitsee vian asiakasystävällisesti ja mainitsee siitä vain suullisesti", erityisasiantuntija Markku Kärkkäinen Trafista sanoo.

Reilun kolmen vuoden aikana vain viisi oikaisuvaatimusta on mennyt läpi. Suomessa tehdään vuosittain noin kolme miljoonaa määräaikaiskatsastusta, joten oikaisuvaatimusten kokonaismäärä on vähäinen.

"Määrä kertoo ehkä siitä, että jos katsastuksessa havaitaan joku vika, se on tosiasiallinen. Määrä voi johtua siitä, että oikaisuvaatimus on maksullinen. Kaikki eivät myöskään tiedä sen tekemisen mahdollisuudesta", Kärkkäinen arvioi.

Aluepäällikkö Henrik Heijari A-Katsastuksesta kertoo, että valtaosa erimielisyyksistä ratkaistaan jo katsastusasemalla. Yleensä kiistat liittyvät väärinkäsityksiin ja puutteelliseen tietoon.

"Katsastusmiehen tekemä tarkastus ei saa olla mielivaltainen, vaan sen on perustuttava Trafin arvosteluohjeeseen. Päätösten on kestettävä päivänvaloa", Heijari painottaa.

Oikaisuvaatimuksen voi jättää vaikka sähköpostitse Trafille. Kärkkäinen kertoo, että vuosittain kymmenkunta valitusta tyssää siihen, että valittaja ei halua maksaa 50 euron käsittelymaksua.

Oikaisuvaatimuksesta voi valittaa hovioikeuteen. Viime vuonna Trafi hylkäsi kahdeksan oikaisuvaatimusta, jotka liittyivät varaosayrityksen alustasarjoihin. Näiden tapausten käsittely jatkuu hovioikeudessa.

"Vastaavia alustamuutoksia oli ehkä hyväksytty aiemmin muutoskatsastuksissa, mutta ohjeistimme muistaakseni katsastusasemia siitä, millä edellytyksillä alustamuutoksia voi tehdä", Kärkkäinen selvittää.

Osa oikaisuvaatimusten esittäjistä haluaa vahingonkorvauksia katsastusyritykseltä.

Eräs tuulilasin vaihtanut halusi katsastusliikkeen korvaavan hänelle tuulilasin hinnan. Toinen valittaja vaati päästömittauksen kustannuksia katsastajalta. Samainen henkilö vaati myös anteeksipyyntöä Trafin kautta.

"Meillä ei ole vahingonkorvausasioissa osaa, vaan ne ovat aina asiakkaan ja katsastusyrityksen välisiä asioita", Kärkkäinen sanoo.

korvausvaatimukset ovat hänen mukaan yleisimpiä tapauksissa, joissa katsastusmies ei ole huomannut jotain virhettä. Katsastettu auto on myyty eteenpäin, ja uusi omistaja on huomannut virheen.

"Tiedän tapauksia, joissa katsastusyritykset ovat maksaneet korvauksen ja jopa ostaneet auton asiakkaalta. Aika vähän riitoja menee oikeuteen asti", Kärkkäinen kertoo.

Henrik Heijarin mukaan katsastusmiesten tekemät arviointivirheet liittyvät usein esimerkiksi ruostevaurioihin, joita tarkastetaan silmämääräisesti.

"Inhimillisiltä virheitä ei voi välttyä. Joskus vauriot ovat vaikkapa loskan peitossa, ja joskus ruoste on tarkoituksella peitetty suojamassan alle", Heijari selvittää.

Trafi hylkäsi kotkalaismiehen oikaisuvaatimuksen tuulilasin korjauskehotuksesta. Sillä, että halkeama oli mennyt aiemmista katsastuksista läpi, ei ollut merkitystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat