Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väärä veriryhmä ei enää estä lasten elinsiirtoja

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Hyksin lastenklinikalla Helsingissä tehtiin viime vuoden aikana 22 elinsiirtoa.
Hyksin lastenklinikalla Helsingissä tehtiin viime vuoden aikana 22 elinsiirtoa. Kuva: Kari Pullinen

Hyksin lastenklinikalla on valmius tehdä ensimmäinen veriryhmärajat ylittävä munuaisen siirtoleikkaus. Aiemmin veriryhmäraja on ylitetty lastenklinikalla kolmessa sydämen siirrossa.

"Esimerkiksi munuaissiirtoa tarvitsevan lapsen vanhemmalla voi olla luovutukseen sopiva kudostyyppi, mutta veriryhmä voi olla eri kuin lapsella", sanoo lasten elinsiirtolääkäri Timo Jahnukainen Hyksin lastenklinikalta.

Fakta

Lasten elinsiirrot

 Lastenklinikalla tehtiin vuoden 2014 aikana 22 elinsiirtoa.

 Niistä 14 oli munuaisensiirtoja ja neljä maksansiirtoja.

 Sydämensiirtoja tehtiin kolme ja sydän-keuhkosiirtoja yksi.

 Lasten elinsiirroissa luovuttaja on useimmiten aivokuollut aikuinen.

 Munuaisensiirroissa luovuttajana voi toimia toinen vanhemmista.

 Suomalaisista munuaisensiirtolapsista on 10 vuoden kuluttua siirrosta hengissä 95 prosenttia.

 Sydämensiirroissa elonjäämisosuus on noin 70 prosenttia.

 Lasten elinsiirrot on keskitetty Hyksin lastenklinikalle.

Veriryhmän ylitys hyödyttää erityisesti sydämen siirtoa tarvitsevia lapsipotilaita, sillä lapsipotilaille sopivia sydämiä on vähän saatavilla.

Veriryhmän ylitys elinluovutuksessa myös sopii parhaiten pienille lapsille, sillä heidän elimistönsä vasta-ainetuotanto on vielä vähäistä.

"Meillä on tehty kolme sydämensiirtoa, joissa veriryhmäraja on ylitetty. Kaksi näistä siirroista on tehty noin yksivuotiaille lapsille ja yksi viisivuotiaalle lapselle. Tällaisen siirron tekeminen viiden vuoden ikäiselle on kansainvälisestikin harvinaista", Jahnukainen kertoo.

Veriryhmärajan ylittävässä elinsiirrossa luovutuselimen saavaa potilasta hoidetaan eri tavoin kuin veriryhmätyyppiin sopivissa elinsiirroissa. Potilaan elimistöstä esimerkiksi poistetaan veriplasman vaihdolla vasta-aineita, ja hän saa lääkitystä, joka estää uusien vasta-aineiden syntymistä elimistössä.

Ilman näitä hoitoja potilaan elimistö tunnistaisi vieraan veriryhmän merkkiaineet luovutetusta elimestä ja käynnistäisi mittavan puolustusreaktion, joka tuhoaisi luovutuselimen pahimmillaan alle vuorokaudessa.

"Elimistössä syntyisi siis hyvin raju ja aggressiivinen hyökkäys siirrettä kohtaan. Olemme tehneet plasman vaihtoja ja antaneet vasta-ainetuotantoon vaikuttavia lääkkeitä myös siirtoleikkauksen jälkeen. Muutamien kuukausien jälkeen tilanne elimistössä tasaantuu."

Kansainvälisesti veriryhmärajan ylittäviä munuaisten ja maksan siirtoja tehdään melko paljon. Helpoimpia ovat maksansiirrot, koska maksassa on veriryhmän merkkiaineita vähemmän kuin muissa elimissä. Maksa myös voi uudistua, vaikka siitä tuhoutuisi osia. Sydämen siirroissa riskit sen sijaan ovat suurempia, ja suolisiirteissä veriryhmärajan ylittäminen on käytännössä mahdotonta.

Veriryhmärajojen ylitysmahdollisuudella ei ole suurta vaikutusta elinsiirtojonojen lyhenemiseen. Suurempi merkitys olisi sillä, jos luovuttajat tunnistettaisiin sairaaloissa paremmin ja elävien munuaisluovuttajien määrä kasvaisi.

Jahnukainen uskoo, että veriryhmärajojen ylittäminen elinsiirroissa yleistyy.

"Veriryhmärajojen ylittäminen lisääntyy sitä mukaa, kun kokemusta kertyy. Jo nyt on olemassa pitkäaikaisseurantatietoja potilaista, joille on tehty veriryhmärajan ylittävä elinsiirto. Myös hyvät hoitotulokset madaltavat kynnystä", Jahnukainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat