Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa jauheliha ja nuuska vetävät suomalaisia ostoksille Ruotsin puolelle

Haaparannan ja Tornion kauppojen hintaero on kaventunut

Kotimaa
 
Haaparannasta ostetaan halpaa lihaa
Haaparannasta ostetaan halpaa lihaa
Kauppias Kåre Mogemark kertoo miksi jauheliha on 1,65 kilon pakkauksissa. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja leikkaus: Antti J. Leinonen

Haaparantalaisen ruokamarketin Ica Maxin pysäköintialue on täynnä suomalaisin rekisterikilvin varustettuja autoja. Tamperelaiset nuoret miehet lastaavat nuuskaa ja kokistölkkejä auton perän täyteen.

"Mitäpä täältä muuta. Nuuskaa on ihan sallittu määrä", tamperelainen Gor Gareian sanoo.

Viime vuonna marketti kirjasi 205 miljoonan Ruotsin kruunun liikevaihdon.

"Asiakkaat jakautuvat kahteen ryhmään: lähiasukkaat (Torniosta ja Haaparannasta), jotka ostavat kaikkia tuoteryhmiä ja kauempaa saapuneet, jotka ostavat muutamia tuotteita, mutta paljon", kertoo Ica Maxin myymäläpäällikkö Frans Nordlund.

"Käyn pari kertaa vuodessa Haaparannassa ja ostan aina lihaa. Suurissa pakkauksissa ne ovat edullisia", oululainen Jukka Heikkinen kertoo.

Pohjoisruotsalaista nautajauhelihaa on kylmäaltaassa 1,65 kilon pakkauksessa 84 Ruotsin kruunun hintaan. Kilohinnaksi tulee viisi ja puoli euroa, mikä on suomalaisittain halpaa. Tarjolla on myös huokeita brasilialaisia paisteja.

"Kilpailu Ruotsin rajalla on kovaa. Suurien pakkauskokojen avulla voimme puristaa hintoja alas. Kultaiset rasvaretkien vuodet ovat jo historiaa", kauppias Kåre Mogemark kertoo.

Koska maiden välinen hintaero on kaventunut, suosivat Ruotsin kauppiaat muutamia huokeita vetoartikkeleita, kuten suklaata, karkkeja, virvoitusjuomia ja mehuja. "Myös nuuskan osuus liikevaihdosta on suuri", Mogemark sanoo.

Antti J. Leinonen
Tamperelaiset Gor Gareian (vas.), Ted Debrah, Martin Itälä ja Mustafa Al-Zahu ostivat Haaparannan marketista nuuskaa ja virvoitusjuomatölkkejä auton perän täyteen.
Tamperelaiset Gor Gareian (vas.), Ted Debrah, Martin Itälä ja Mustafa Al-Zahu ostivat Haaparannan marketista nuuskaa ja virvoitusjuomatölkkejä auton perän täyteen.

"Tornion kaupasta haemme lihaa silloin kun emme halua itse marinoida, sillä Suomessa on suurempi valikoima marinoituja lihatuotteita. Lisäksi Tornion kaupoissa on parempi hedelmäosasto", ruotsalainen Terttu Viippola kertoo.

Hän muutti miehensä Tuomo Viippolan kanssa vuosi sitten Etelä-Ruotsista Haaparantaan.

"Emme verotussyistä halunneet muuttaa kotiseudulle Kemiin, sillä olemme olleet 40 vuotta töissä Ruotsissa", Tuomo Viippola sanoo. Heidän kaltaisiaan on paljon Haaparannassa.

Rajalla molempien maiden kaupat ovat pyörämatkan päässä toisistaan. Kilpailun vuoksi myös Suomen ruokamarketeissa on hyvin edullisia tarjouksia.

Suomen puolen Rajalla-kauppakeskus houkuttelee asiakkaita myös kolmen tunnin ilmaisella pysäköinnillä kauppakeskuksen alakerrassa. Se on miltei kivenheiton päässä Ruotsin Ikeasta.

Tapio Mainio HS
Haaparanta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat