Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koukun perhe osaa kompromissit

Ota kantaa HS:n kyselyssä: Voivatko vanhemmat riidellä lapsen läsnä ollessa äänekkäästi?

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Tomi ja Irene Koukun lapset Linda ja Samuel osallistuvat kotitöihin, samoin kuvasta puuttuva Emil.
Tomi ja Irene Koukun lapset Linda ja Samuel osallistuvat kotitöihin, samoin kuvasta puuttuva Emil. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Tahtoikäisen käytös, lapsen temperamentti, perheen kriisit, huoli lapsen sosiaalisesta pärjäämisestä. Esimerkiksi nämä asiat askarruttavat asiantuntijoiden mukaan vanhempia.

Monet pienten lasten vanhemmat ovat väsyneitä ja tuntevat riittämättömyyttä omasta vanhemmuudestaan, kertoo auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

"He saattavat tuntea pettymystä siitä, ettei vanhemmuus ollutkaan sellaista, mitä oli kuvitellut. Heitä helpottaa jo pelkästään se, kun he saavat kuulla, että negatiiviset tunteet kuuluvat vanhemmuuteen eikä heissä ole mitään vikaa."

Vanhemmuuden paineet ovat tuttuja myös helsinkiläiselle Koukun perheelle. Kolmilapsisen perheen esikoinen Emil on nyt 13 vuotta, tytär Linda 11 ja kuopus Samuel 9.

Lasten kasvaessa arki ja vanhemmuuteen liittyvät asiat ovat muuttuneet helpommiksi, toteaa isä Tomi Koukku.

"Se on se klassinen. Ensimmäisen lapsen kohdalla miettii asioita enemmän. Viimeinen solahtaa kuin itsestään perheen muihin arkirutiineihin", äiti Irene Koukku kertoo.

Koukun perheessä pikkulapsivaihe on jo takana, mutta murrosikä- ja teinivaihe edessä. "Vielä siitä ei ole jaksettu ottaa paineita, vaan on nautittu tästä hetkestä", Irene Koukku sanoo.

Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen asiantuntijan, sosiaalipsykologi Anja Saloheimon mielestä on myönteistä, että vanhemmat pohtivat lapsen kannalta parhaita ratkaisuja ja kyseenalaistavat käyttäytymistään.

"Minun lapsuudessani 1960-luvulla kukaan ei kyseenalaistanut edes sitä, että lapsille annettiin tukkapöllyä, luunappeja ja piiskaa. On tärkeää pohtia sitä, mikä on lapselle hyväksi, kunhan se ei johda siihen, että elämästä menee ilo ja alkaa tarkkailla itseään, suorittaako jonkin asian oikein vai väärin."

Vertaistuki on vanhemmuudessa tärkeää, sillä perheissä on samanlaisia haasteita ja ilonaiheita.

Se, mikä toimii yhdessä perheessä, ei kuitenkaan välttämättä toimi toisessa. Vertailu toisiin voi johtaa epävarmuuteen siitä, tarjoaako lapsilleen tarpeeksi hyvää vanhemmuutta. Erityisesti netissä moni on valmis neuvomaan muita.

"Nettimaailma johtaa siihen, että kun pohditaan kotiintuloaikoja, mennään googleen. Keskustelupalstoilta löytyy vinkkejä, mutta myös tuomitsijoita, jotka tuovat paineita siihen, miten perheen tulee kussakin tilanteessa toimia", sanoo Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Irene Koukku kertoo ottavansa vanhemmuudesta paineita enemmän kuin Tomi.

"Ehkä se on myös persoonakysymys, mutta en itse stressaa siitä mitä ulkopuoliset ovat mieltä meidän perheen toimintatavoista", Tomi Koukku kertoo.

Koukut keskustelevat vanhemmuudesta kuitenkin ystäviensä kanssa.

"Ei nyt ehkä suoraan neuvoa kysytä, mutta on kiva kuulla, miten toiset ovat erilaisissa tilanteissa toimineet", Tomi Koukku kertoo.

Kolmen lapsen perheessä on tehtävä jatkuvasti myös kompromisseja. Myös vanhemmille on suotava omaa aikaa omiin harrastuksiin.

"Sitä ei voi jakautua ja antaa huomiota jatkuvasti kaikille kolmelle. Se on vain hyväksyttävä", Irene Koukku pohtii. 

 

Vastaa HS:n kyselyyn vanhemmuudesta osoitteessa hs.fi/vanhemmuuskysely. HS kirjoittaa tuloksista myöhemmin jutun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat