Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallitus toi alle viikossa pelon ilmapiirin työmarkkinoille

Yhteiskuntasopimus voi tuoda ison käänteen suomalaiseen sopimusyhteiskuntaan

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Perussuomalainen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on aistinut ay-johtajien räjähdysherkän ilmapiirin.
Perussuomalainen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on aistinut ay-johtajien räjähdysherkän ilmapiirin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on onnistunut alle viikossa saamaan työmarkkinoilla aikaiseksi pelkoa, kyräilyä ja sunnuntain jälkeen myös ihmettelyä enemmän kuin yksikään hallitus sitten 1990-luvun alkupuolen.

Hallitus esimerkiksi aikoo heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Toinen pelkoa herättänyt hanke on se, että yrittäjät voisivat palkata kenet tahansa määräaikaiseksi vuoden ajaksi ilman, että määräaikaisuudelle olisi mitään perustetta.

Tästä on kyse

 Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti hallitusneuvottelujen aikaan saada turhaan työmarkkinaosapuolten kanssa sovituksi yhteiskuntasopimuksen. Siinä muun muassa pidennettäisiin työaikaa, mikä parantaisi teollisuuden hintakilpailukykyä.

 Sipilä on ilmoittanut, että mikäli yhteiskuntasopimusta ei synny syksyllä, hallitus tekee lisäsäästöjä ja veronkorotuksia 1,5 miljardin euron arvosta.

Määräaikaisuusvuosien määrästä hallitus ei maininnut mitään.

Hallituksen työmarkkinoiden muutosprojekti kulminoituu kuitenkin jättihankkeeseen nimeltään yhteiskuntasopimus. Se voi muuttaa Suomea merkittävästi onnistuessaan, mutta myös epäonnistuessaan.

Sopimuksella hallitus yrittää nopeasti parantaa Suomen kilpailukykyä linjaamalla keinot, joilla työntekijöistä saadaan irti enemmän tehoja ilman lisäkorvausta. Työnantajat ovat puhuneet työajan pidentämisestä parilla tunnilla viikossa. Etenkään SAK:n liitoille tämä ei käy. Ne eivät usko työajan pidentämisen pelastavan Suomea.

Hallitus vaatii myös joitain lupauksia yrityksiltä, mutta työntekijöiltä pyydetään enemmän, mikä närästää ay-liikettä.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) on aistinut ay-johtajien räjähdysherkän ilmapiirin.

Hän ilmoittikin sunnuntaina yllättäen ja muita hallituspuolueita kuulematta, että jos työnantajat eivät osallistu talkoisiin nykyistä enemmän, hallitus voisi rangaista yrityksiä palauttamalla niille työnantajien Kela-maksun. Se tietäisi lähes miljardin euron lisälaskua yrityksille.

Lausunto oli ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jossa luvattiin, ettei yrityksille tule lisäkustannuksia. Sipilä pyysi sunnuntaina Lindströmiltä selvitystä tämän kommenteista.

Mikä oli työnantajan kansaneläkemaksu?

 Työnantajilta poistettiin velvollisuus maksaa valtiolle kansaneläkemaksua vuoden 2010 alusta. Kansaneläkemaksun suuruus oli keskimäärin 1,39 prosenttia työntekijän palkasta vuonna 2009.

 Kela-maksu oli yksi työnantajan vastuulla olevista sivukuluista, eikä se vaikuttanut työntekijälle maksettavaan palkkaan. Kela-maksu kuului osana työnantajan vastuulla olevaan sosiaaliturvamaksuun.

 Kela-maksujen poistuminen aiheutti valtiolle noin 800 miljoonan vuosittaiset tulonmenetykset vuodessa. Kun mukaan laskettiin julkisen sektorin Kela-maksut, kyse oli miljardista. Tarkoituksena oli elvyttää taloutta. Valtio kompensoi menetyksiä työeläkemaksun korotuksella.

 Kela-maksu poistettiin keskustavetoisen hallituksen aikana. Oppositiossa perussuomalaiset esittivät useasti työnantajien Kela-maksun palauttamista.

Liittojohtajien luottamus hallitusta kohtaan ei ole nyt kummoinen, mikä on hallitukselle ongelma. Ilma on sakeana epäilyjä hallituksen todellisista aikeista. Iltalehti uutisoi sunnuntaina salaisesta listasta, jonka hallitus on laatinut iskeäkseen ay-liikkeen polvilleen.

Sipilä kiisti listan olemassaolon sekä Kela-maksut, mutta näin helposti hän ei epäilyksen ilmapiiriä puhdista.

Liittojohtajien pitäisi elokuussa hyväksyä hallituksen heinäkuun loppuun mennessä valmistelema yhteiskuntasopimus. Samojen johtajien pitäisi hyväksyä kesäkuussa myös keskusjärjestöjohtajien neuvottelema lähes kahta miljoonaa työntekijää koskeva vuoden palkkasopimus. Sekin on nyt vaarassa epäluottamuksen takia.

Hallituksen panokset ovat niin kovat, että ay-liike pitää niitä uhkauksina. Jos Lindströmin uhkaus jää edes jollakin tavalla elämään, myös yritysmaailma hermostuu. Hallitukselta on ehkä unohtunut vanha työnantajien viljelemä sanonta, ettei uhan alla neuvotella.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus määrää 1,5 miljardia euroa lisää säästöjä ja veroja. Se tietäisi leikkauksia muun muassa opintotukeen, lapsilisiin, työttömyysturvaan, lääkärikorvauksiin, maataloustukeen ja yliopistojen rahoitukseen. Pieneltä osin paketti kohdistuu myös yritystukiin ja veroihin.

Kun Sipilä kiersi toukokuussa puhumassa palkansaajien keskusjärjestöille, liittojohtajia rauhoitti pääministerin antama tuki kolmikantaiselle päätösten valmistelulle. Kolmikannassa asioista päättävät valtion ohella työnantajat ja palkansaajat.

Hallitusohjemassa kolmikantaa ei kuitenkaan mainita kertaakaan. Aikaisemmin hallituksilla oli tapana ilmoittaa, että asiaa "valmistellaan" yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Nyt hallitus ilmoittaa käyvänsä "vuoropuhelua", jos sitäkään.

Kaikki panokset on nyt asetettu yhteiskuntasopimukseen. Se voi helpottaa tai pahentaa tilannetta. Paljon on kiinni siitä, miten järjestöjä kuullaan ja miten tasapainoinen sopimusesityksestä tulee.

Hallitus on kuitenkin jo päättänyt, miten sen mielestä Suomi pelastuu: tekemällä työmarkkinoista joustavampia. Nyt se katsoo, onko työmarkkinajärjestöistä hyötyä operaatiossa. Niitä todennäköisesti kuunnellaan jatkossakin, jos palkansaajat ovat nyt valmiita joustamaan ja sopimaan ehdoista, jotka parantavat kilpailukykyä.

Hallitusohjelma on luonut työmarkkinoille erittäin jännittyneen ja riskialttiin asetelman. Onnistuessaan yhteiskuntasopimus voi lisätä työllisyyttä, keventää verotusta, vähentää leikkauksia ja tuoda kukoistusta Suomeen. Työtä tehtäisiin hiukan enemmän ja joustavammin ehdoin. Samalla 1940-luvulta saakka voimassa ollut sopimusyhteiskunta todennäköisesti jatkaisi eloaan.

Jos yhteiskuntasopimus epäonnistuu, ay-liikettä todennäköisesti syytettäisiin joustamattomuudesta ja uudistuskyvyttömyydestä. Myös hallituksen ja yritysten maine tahriintuisi.

Kaatuminen voisi merkitä, että hallitus alkaisi uudistaa työelämän sääntöjä jopa vielä itsenäisemmin kuin se on jo ilmoittanut. Leikkaukset se ainakin toteuttaisi. Jos sopimus epäonnistuu hallitsemattomasti, edessä voi olla avoin konflikti lakkoineen. Ja kaikki suomalaiset kärsisivät.

Näissä lauseissa on monta ehkä-sanaa. Mutta se on varma, että yhteiskuntasopimushankkeen myötä keskeinen osa suomalaista päätöksentekoa voi muuttua. Sopimuksesta voi tulla Sipilän suuri onnistuminen tai merkittävä fiasko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat