Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvasurmaaja todettiin syyntakeiseksi

Oulun käräjäoikeus käsitteli maanantaina 35-vuotiaan äidin mielentilalausuntoa

Kotimaa
 
Oulun vauvasurmien motiivi hämärän peitossa
Oulun vauvasurmien motiivi hämärän peitossa
Syyttäjä Sari Kemppainen: "Teko oli suunnitelmallista." Naisen asianajaja Meeri Palosaari: "Lapsisurmat eivät olleet tahallisia." Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja leikkaus: Antti J. Leinonen.

Suomea järkyttäneiden vuoden takaisten vauvasurmien motiivi ei ole selvinnyt. Mielentilalausunnon mukaan 35-vuotias oululaisnainen oli mieleltään terve ja tekoihin syyntakeinen, mutta hänellä oli persoonallisuushäiriö. Mielentilalausuntoa käsiteltiin suljetuin ovin Oulun käräjäoikeudessa maanantaina.

Oikeus määräsi naisen pidettävän vangittuna, koska häntä syytetään lasten murhista. Murhasta tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Oikeus antaa tuomion 15. kesäkuuta.

Viiden vauvan ruumiit löytyivät hajun perusteella oululaisen kerrostalon kellarikomerosta lähes vuosi sitten kesäkuussa. Ruumiita oli säilytetty vuosia pakastimessa, joka viimeisen muuton yhteydessä suli. Nainen muutti kolme kertaa ja kuljetti aina lastensa ruumiit mukanaan uuteen asuntoon.

Syyttäjän Sari Kemppaisen mukaa oululaisnainen surmasi lapsena suunnitelmallisesti ja täydessä ymmärryksessä, joten kyse oli murhasta tai taposta. Hän vaatii naiselle tuomiota viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Puolustuksen asianajaja Meeri Palosaaren mukaan mielentilalausunnosta käy ilmi, että naisella oli persoonallisuushäiriö. Lisäksi hänellä oli vaikeuksia elämäntilanteen hallinnassa ja hänen kykynsä säädellä tunteita oli heikentynyt.

"Lähellä oli raja, että hän olisi ollut alentuneesti syyntakeinen", Palosaari lisää.

"Päämieheni kiistää tekojen tahallisuuden. Teko viittaa pikemminkin lapsisurmiin, koska hän halusi kätkeä lapset", Palosaari sanoo. Hän viittasi seuraamuskeskustelussa aiempiin Suomessa sattuneisiin lapsisurmiin, joissa on hänen mukaan Oulun tapauksen piirteitä, joskin viiden lapsen surmaaminen ja ruumiiden säilyttäminen on Suomen rikoshistoriassa ainutlaatuista.

Palosaaren mukaan nainen luuli, että lapset syntyivät kuolleina, koska ne näyttivät elottomilta. Synnytysten jälkeen hän siirsi vauvat erilaisiin suljettuihin astioihin ja säilytti niitä muun muassa parvekkeella ja kellarissa. Täysiaikaisina syntyneet lapset kuolivat muutaman päivän kuluttua, koska ne jäivät vaille hoivaa. Nainen synnytti lapset yksin kotonaan, koska hän halusi salata raskaudet. Se, että nainen ei haudannut lapsia, johtui siitä, että hänellä oli vaikeuksia hallita elämäänsä.

Synnytysten jälkeen hän pyrki ulkoisesti elämään normaalia elämää käymällä töissä.

"Mielestäni puolustus ei tuonut esiin uusia seikkoja, joiden perusteella tuomiota tulisi lieventää. Hän ei ollut uupunut tai ahdistunut, mikä ilmenisi toimintakyvyn puutteena", kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen sanoo.

Nainen synnytti kaksi poikaa ja kolme tyttöä vuosina 2005–2013. Nainen on eronnut. Kaikkien lasten isyyttä ei ole saatu Palosaaren mukaan selvitettyä.

Poliisikuulusteluissa aviomies oli kertonut tienneensä vain vuoden 2010 raskaudesta. Nainen oli valehdellut miehelle saaneensa keskenmenon ja käyneensä sairaalassa.

Tapio Mainio HS
Oulu

Oikaisu 3.6. kello 9.23: Murhan vähimmäisrangaistus ei ole kaksi vuotta ehdotonta vankeutta, kuten jutussa aiemmin väitettiin, vaan murhasta tuomitaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi korjattu täysi-ikäisenä syntyneet lapset oikeaan muotoon täysiaikaisena syntyneet lapset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat