Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeijan simulaattorissa vuotaa veri

Sotilaslääketieteen keskuksen uudessa sotavammojen hoitosimulaattorissa koulutetaan lähes tuhat sotilasta ja siviiliä vuodessa

Kotimaa
 
Puolustusvoimien nukke osaa kyynelehtiä ja sen haavat vuotavat verta
Puolustusvoimien nukke osaa kyynelehtiä ja sen haavat vuotavat verta
HS kävi katsomassa, kuinka Panssariprikaatin sotilaat harjoittelivat sotavammojen ensihoitoa Sotilaslääketieteen keskuksen simulaattorissa Riihimäellä. Sotilaspoliisit yrittivät pelastaa vaikeasti nivusiin haavoittunutta simulaattorinukkea vihamielisessä ympäristössä. Toimittaja: Jarmo Huhtanen. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

"Jaska, oletko siellä? Jaska! Mikä on kunto?"

Kaksi maastopukuista sotilasta tunkeutuu kilven suojassa pimeään tilaan. Tuuli puhaltaa kasvoille. Palmut huojuvat taskulampun valossa. Linnut livertävät.

Tästä on kyse

 Sotilaslääketieteen keskus siirrettiin puolustusvoimauudistuksen myötä Lahdesta Riihimäelle vuoden vaihteessa.

 Riihimäen varuskuntaan rakennettiin uusi kenttälääkinnän simulaatiokeskus, joka aloitti toimintansa tämän vuoden alussa.

Valo osuu maassa makaavaan Jaskaan. Nivusissa on ilkeän näköinen haava. Reidestä puuttuu pala ja aukosta pulppuaa verta.

Silmänurkassa vilahtaa valkoiseen huppariin pukeutunut mies. Yhtäkkiä kuuluu sotilaille tuttu metallinen ääni.

Riihimäen varuskunnan rakennuksessa numero 30 on käynnistynyt Puolustusvoimien henkilökunnan ensihoitokurssi. Panssariprikaatin sotilaspoliisit kokeilevat ensimmäistä kertaa uutta simulaattoria.

Sotilaslääketieteen keskuksen kenttälääketieteen simulaatiokeskus aloitti toimintansa vuoden vaihteessa Riihimäellä. Keskus kouluttaa lähes tuhat ihmistä vuodessa. Joukossa on varusmiehiä, kantahenkilökuntaa ja siviilejä.

"Simulaatiokoulutukseen tullaan panostamaan. Tavoitteemme on olla kenttälääkinnän ja poikkeusolojen johtava simulaatiokouluttaja Suomessa", sanoo lääkintämajuri Jari Autti.

"Meillä käy muun muassa akuuttilääketiedettä opiskelevia Helsingin Yliopistosta. Toki heidän koulutuksessaan emme keskity ampuma- tai räjähdevammoihin, vaan ihan yleisiin vammoihin."

Monet koulutettavista ovat lääkäreitä. Simulaatiokoulutuksen ensisijainen tehtävä ei olekaan opettaa yksityiskohtaisesti, kuinka jokin hoitotoimenpide tehdään.

"Ongelma ei ole se, etteivät he osaisi temppuja tehdä. Kyllä he osaavat. Koulutamme heitä toimimaan ensinnäkin tiiminä. Toiseksi koulutamme johtamista tiimissä. Siihen simuloitu tilanne on erittäin hyvä", sanoo Autti.

Keskeinen osa simulaatiota onkin sitä seuraava palaute. Simulaattori myös nauhoittaa opiskelijoiden toiminnan, jotta sitä voidaan jälkikäteen analysoida.

Sotilaslääketieteen keskuksessa on viisi simulaationukkea. Ne tottelevat nimiä Musta, Vihreä, Punainen, Sininen ja Keltainen. Noin 35 kiloa painavat nuket maksavat 65 000 euroa kappale.

Nuket kuluvat loppuun viidessä vuodessa. Sitten ne tekevät armeijalle viimeisen palveluksen: niistä tulee elinluovuttajia, varaosia.

"Niitä liikutetaan rivakasti. Ne eivät tahdo kaikkea kestää", selittää vastaava simulaatiokouluttaja Jussi Leistiö.

Nykyaikaisilla ensihoitonukeilla voidaan simuloida lukuisia erilaisia tiloja, kuten sydämen syketaajuutta, verenpainetta, hengitysääniä, verenvuotoa, kyynelehtimistä ja kuolaamista. Nuken suonia voidaan ommella, sitä voidaan elvyttää defibrillaattorilla ja sille voidaan asentaa pleuradreeni.

Leistiön mukaan nuken rajoitukset tulevat esille lähinnä torson alueella:

"Esimerkiksi jos on ampumavamma mahassa tai mahan sisäinen verenvuoto, niin emme pääse pintaa syvemmälle. Kirurgille ei ole hirveästi tekemistä. Hän joutuu kuvittelemaan, että tähän voisi tehdä sitä tai tätä. Kirurgiselle puolelle vastaavaa simulaationukkea meillä ei ole."

Klak klak. Pimeydestä kuuluu rynnäkkökiväärin latausliike.

"Sotilaspoliisi! Tule näkyville. Ase maahan! Tiputa se!"

Huutoa. Kiroilua. Laukauksia kajahtaa.

Vahvasti topattu hupparimies putoaa lattiaan. "Viholliseen" on osunut harjoituksissa käytetty saippuakärkinen luoti.

Toinen sotilaspoliiseista tarttuu Jaskaksi nimettyyn nukkeen ja alkaa raahata häntä suojaan.

"Rupea tyrehdyttämään verenvuotoa!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat