Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta väänsi yhteiskuntasopimuksesta jo 1991

Puolue ei ole unohtanut Esko Ahon hallituksen ajaman sopimuksen kaatumista

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
SAK:ta johtanut Lauri Ihalainen (vas.), valtakunnansovittelija Jorma Reini, Suomen Pankin johtaja Kalevi Sorsa ja pääministeri Esko Aho keskustelivat työmarkkinasovusta Kesärannassa lokakuussa 1991.
SAK:ta johtanut Lauri Ihalainen (vas.), valtakunnansovittelija Jorma Reini, Suomen Pankin johtaja Kalevi Sorsa ja pääministeri Esko Aho keskustelivat työmarkkinasovusta Kesärannassa lokakuussa 1991. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Uusi keskustajohtoinen hallitus on yhteiskuntasopimuksen neuvotteluissa valmis käyttämään kovia keinoja, jotta vuoden 1991 epäonnistuminen ei toistuisi.

Tuolloin yhteiskuntasopimusta yritti solmia pääministeri Esko Ahon (kesk) hallitus. Tavoite oli sama kuin nyt: työvoiman kustannuksia piti alentaa.

Vuonna 1991 tavoite oli parantaa teollisuuden kilpailukykyä kymmenellä prosentilla. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) tuore hallitus havittelee vähintään viiden prosentin alennusta kustannuksiin.

Ammattiyhdistysliikkeelle Ahon hallituksen ehdotukset olivat liikaa, ja lopulta markan devalvointi kaatoi sovun. Sopimuksen kariutuminen oli keskustalle pettymys, joka ei ole unohtunut.

Tällä kertaa Sipilän hallitus painaa ay-liikettä seinää vasten: jos sopimusta ei synny, hallitus leikkaa lisää ja korottaa veroja.

Ahon ja Sipilän yhteiskuntasopimuksissa on paljon samaa. Molempia lähdettiin kasaamaan kurjan taloustilanteen aikaan.

Vuonna 1991 Suomi oli syöksymässä syvään lamaan. Syöksyn säikäyttämät työnantajat vaativat muun muassa palkkojen runsasta alentamista. Työntekijäpuoli risti listan "saatanallisiksi säkeiksi". Samanniminen teos oli tuonut kirjailija Salman Rushdielle tappotuomion.

Neuvottelut hallituksen, työnantajien sekä ay-liikkeen kesken etenivät nihkeästi. Vasta kun paine markan devalvoimiseksi alkoi syksyn mittaan yltyä, Suomen Pankin johtajan Kalevi Sorsan johdolla syntyi sopu, jossa palkkoja olisi alennettu kolme prosenttia.

Keskeisillä vientialoilla metalli- ja paperiteollisuudessa uusien työehtosopimusten synnyttäminen sovun pohjalta oli tuskaista. Paine valuuttamarkkinoilla pakotti lopulta devalvoimaan markan.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksen rippeistä loppuivat saman tien. Devalvaatio eli markan ulkoisen arvon alentaminen synnytti sen lopputuloksen, johon yhteiskuntasopimus oli tähdännyt sisäisin keinoin: vientiteollisuuden kilpailukyky koheni.

Nyt Esko Aho harmittelee, että kilpailukykyä piti korjata suuren devalvaation keinoin, koska yhteiskuntasopimus ei toteutunut.

"Sitä ei haluttu. Kuviteltiin, että jos se torjutaan, tulee jokin parempi vaihtoehto", Aho sanoo. "Kannattaa muistaa, mitä siitä seurasi: iso devalvaatio kaikkine ikävine seurauksineen."

Keskustelussa Sipilän hallituksen yhteiskuntasopimuksesta on kaikuja myös keskustan työreformista.

Oppositioon päätynyt puolue julkisti vuonna 1996 uudistuslistan, jossa vaadittiin muun muassa työn verotuksen alentamista ja mahdollisuutta sopia työehdoista paikallisesti.

Ehdotukset saivat ay-liikkeen jälleen kavahtamaan. Keskusta jäi hallituksen ulkopuolelle myös seuraavaksi vaalikaudeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat