Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Näkyiskö patjalta mits” – Huumepoliisien epäillään auttaneen Aarniota jälkien peittelyssä

Kotimaa
 
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syyttäjien mukaan saanut alaisiltaan apua jälkiensä peittelyyn. Heidän ei kuitenkaan epäillä tienneen Aarnion epäillyistä huumebisneksistä.

Yhteensä neljä Aarnion alaista on syytteessä erilaisista virkarikoksista. Kolme heistä on tällä hetkellä pidätetty virastaan ja syyttäjä vaatii heitä viralta pantaviksi.

Sekä Aarnio että alaiset kiistävät kaikki syytteet.

Tästä on kyse

 Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä 30 rikoksesta.

 Käräjäoikeudessa on jo käsitelty seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyviä syytteitä. Oikeus antaa tuomion näiden syytteiden osalta tänään tiistaina.

 Trevoc-haarassa oli Jari Aarnion lisäksi syytteessä yhtiön vastuuhenkilöitä ja United Brotherhood -jengin johtohahmo.

 Torstaina käräjäoikeudessa alkaa Aarnion huumesyytteiden käsittely.

Syyttäjän haastehakemuksen ja jutun esitutkintamateriaalin perusteella erityisen keskeisessä asemassa on ollut järjestäytyneen rikollisuuden asiantuntijana työskennellyt rikosylikonstaapeli. Hän on syytteessä yhteensä yhdeksästä rikoksesta.

Hän on saanut syytteet muun muassa useasta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Miehen epäillään esimerkiksi testanneen Aarnion pyynnöstä laitteita, joilla oli tarkoitus sotkea keskusrikospoliisin tutkiman hasistynnyrijutun tutkintaa.

Laitteiden tarkoitus oli sotkea televalvontatietoja, joiden mukaan tynnyrijutun pääepäillyn puhelimet paikantuivat toistuvasti Helsingin Pasilaan. Nyt epäillään, että "Pasilan mies" oli Aarnio, joka on syytteessä useista törkeistä huumausainerikoksista.

Aarnion epäillään yrittäneen lavastaa Pasilan mieheksi erään Pasilassa asuneen jengiläisen. Helsingin huumepoliisissa aloitettiin miehestä tutkinta, häneen kohdistettiin telekuuntelua, kotietsintöjä ja hänet myös otettiin kiinni.

Jengiläiseen kohdistuvaa tutkintaa epäillään nyt tekaistuksi ja syytteessä oleva rikosylikonstaapeli oli tutkinnassa keskeisessä roolissa. Hän muun muassa hoiti epäillyn kuulustelut ja laati rikosilmoituksen epäillystä törkeästä huumausainerikoksesta.

Kummallinen yksityiskohta on se, että rikosylikonstaapeli oli merkinnyt jengiläisen puhelun ehdottomaan kuuntelukieltoon ja tuhottavaksi sen perusteella, että se olisi käyty tämän asianajajan kanssa.

Todellisuudessa jengiläinen puhui United Brotherhood -jengin johtohahmon Keijo Vilhusen kanssa. Vilhusen epäillään olleen Jari Aarnion rikoskumppani tynnyrijutussa.

Virheellisesti tuhottu puhelu paljastui, koska Vilhunen oli samaan aikaan krp:n kuuntelussa. Rikosylikonstaapeli kertoi kuulusteluissa, että kyseessä oli näppäinvirhe, vaikka toimenpide vaatii krp:n mukaan yhdeksän klikkausta.

Rikosylikonstaapelin epäillään myös auttaneen Aarniota tietovuodoissa hakemalla poliisin tietojärjestelmistä tietoja, jotka eivät liittyneet virkatoimiin. Aarnion epäillään vuotaneen tietoja Suomen Kuvalehdelle ja MTV:lle.

Rikosylikonstaapelin epäillään myös tehneen Aarnion pyynnöstä tietohakuja liittyen tynnyrijutun epäiltyihin sekä Aarnio-jutun tutkinnanjohtajiin.

Takavarikkoon on jäänyt esimerkiksi Aarnion ja rikosylikonstaapelin tekstiviestejä, joissa Aarnion epäillään pyytäneen tietoja tynnyrijutun epäillystä.

"Mitenhän on. Olisko kalastajaa kuultu? Vähän sellasta tietoo et kalastajan ympäriltä jotain", Aarnio viestitti.
"Ei mitään tietoa", alainen vastasi.
"Näkyiskö patjalta [poliisin tietojärjestelmä] mits", Aarnio jatkoi.
"Tsiigaan kohta", alainen vastasi.
"Tänään pallopää [ilmeisesti viittaus krp:n tutkinnanjohtajaan tai tutkijaan] avannut s:n [sekalaisilmoitus] jossa ei mitään muuta ku kalastajan osoite. Jätetty sulkematta mut löysin sen ku tiesin mistä etsiä", alainen viestitti hetken päästä.
"Ok. Voisko viitata siihen et kalastaja haetaan kuulusteluihin", Aarnio vastasi.
"Tp: hallin osoite ja aika toukokuu 2011 – tammikuu 2012. Uskon että haetaan", alainen tekstasi.
"Okei. Mistähän tulee? Onx mahdollista et kalastaja vatkais sun frendistä. Oisko se voinut jäädä sille tolalle?" Aarnio kysyi.
"Kalastaja on sen verran pönttö et voi keksii mitä vaan. Ei yllättäis yhtään", alainen vastasi.
Syytteessä on myös toinen rikosylikonstaapeli, jota on poliisipiireissä pidetty yhtenä huumepoliisin taitavimmista rikostutkijoista.

Myös hänen epäillään olleen mukana testaamassa laitetta, jonka oli tarkoitus tehdä teletunnistetiedoista epäluotettavan näköisiä ja hämätä krp:tä.

Lisäksi hänen epäillään testanneen laitetta, jonka tarkoitus oli saada näyttämään siltä, että Aarnio ei olisi lähetellyt viestejä prostituoidun kanssa.

Miestä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies kieltäytyi esitutkinnassa vastaamasta lukuisiin kysymyksiin ja kertoi palaavansa asiaan oikeudenkäynnissä.

Päällystöstä syytteessä on kaksi rikoskomisariota.

Toinen heistä on muun muassa hakenut telepakkokeinoja Aarnion ja rikosylikonstaapelin pyynnöstä muun muassa laitetestejä varten.

Rikoskomisario on kuulusteluissa kertonut luulleensa, että telepakkokeinot liittyivät todellisiin rikosepäilyihin, eikä hänellä ollut syytä epäillä kollegoidensa sanaa.

"Rikoskomisario pitää kohtuuttoman epäoikeudenmukaisena niin tässä kuin aikaisemmissa syytekohdissa sitä, että hänen olisi tullut epäillä ja kyseenalaistaa esimiehensä Aarnion toimintaa ja tutkintoihin liittyviä määräyksiä, toiveita tai pyyntöjä, koska Aarnion esimiehetkään eivät ole missään vaiheessa epäilleet Aarnion motiiveja tai tämän toimintaa ja Aarniolla on ollut kaiken aikaa Helsingin poliisilaitoksen johdon täysi tuki ja luottamus", miehen käräjäoikeudelle lähettämässä vastauksessa sanotaan.

Miestä syytetään yhteensä kuudesta rikoksesta, muun muassa useasta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Toinen rikoskomisario, Aarnion sijaisenakin toiminut rikostarkastaja Petri Rainiala on syytteessä siitä, että hän olisi tiennyt Aarnion vuotavan salassa pidettäviä tietoja eräälle asianajajalle. Syytteen mukaan Rainiala syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun hän ei ollut puuttunut asiaan.

Rainialaa ei ole pidätetty virasta, eikä syyttäjä vaadi häntä viralta pantavaksi.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että Rainiala käyttäytyi oudosti, kun hänen työhuoneeseensa tehtiin kotietsintä joulukuussa 2013.

Kotietsintäpöytäkirjaan tehtyjen merkintöjen mukaan Rainiala meni ilman lupaa työpöydän alla olevalle laatikostolle ja otti sieltä salaa Subutex-tabletin. Hän käveli tämän jälkeen pilleri kädessään huoneen ovelle, missä hän ojensi tabletin kollegalleen, toiselle huumeyksikön rikoskomisariolle.

Pöytäkirjan mukaan kotietsinnällä mukana ollut krp:n rikoskomisario huomasi tapahtuman ja otti tabletin pois.

Rainialan mukaan asialle oli asialliset syyt ja perusteet, joita hän ei halua käsitellä julkisuudessa. Hänen mukaansa hän ei yrittänyt toimia mitenkään salassa.

Rainiala ei saanut syytettä Subutex-löydöstä.

Helsingin poliisin päällikön Lasse Aapion mukaan asiaa on käsitelty poliisissa ja Subutexin päätymiselle Rainialan laatikkoon on löytynyt takavarikkotilanteeseen liittyvä selitys, jota myös muiden poliisien kertomukset tukevat.

Esitutkintamateriaalista käy ilmi myös, miten osa huumepoliisin henkilökunnasta on auttanut Aarniota tutkinnan aikana.

Pari huumepoliisia esimerkiksi kävi levittämässä Aarnion pyynnöstä multaa ja haketta tämän kukkapenkkeihin sen jälkeen, kun Aarnio oli vangittu. Kukkapenkistä löytyi myöhemmin rahakätkö, jossa oli yli 60 000 euroa käteistä rahaa. Poliisit ovat kiistäneet tienneensä kätköstä.

Lisäksi huumepoliisi oli asentanut Aarnion tontille kameravalvonnan. Tästä ei ollut kerrottu tutkintaryhmälle, laitoksen johdolle, eikä poliisille, jonka vastuulla oli selvittää, kohdistuuko Aarnion omaisuuteen tai lähipiiriin mahdollisesti uhkia.

Huumepoliisit myös kuljettivat Aarnion vaimoa tapaamaan miestään vankilaan, mutta toiminta loppui, kun se tuli laitoksen johdon tietoon.

Lisäksi Aarniolle lähetettiin vankilaan kaksi viestiä, joiden lähettäjät eivät ole selvinneet. Kuulusteluissa viesteistä on kysytty huumepoliisin työntekijöiltä. Yksi heistä epäili, että viestit ovat rosvojen jäynä, eikä kukaan poliisi lähettäisi vastaavia.

"Juha H. oli tänään televisiossa. Hänellä on homma hanskassa eli vapaalla. Tehtiin kantelu laittomasta kotietsinnästä, se puree. Jutut kaatuu, pidä linja."
"Täällä tiedetään, että olet syytön! Keke ei puhu mitään, joten se siitä! Ämmän juttuja ei uskota, ne kaatuu viimeistään hovissa, joka on jo työn alla. Tiedät että täällä ei tyydytä pyöritteleen peukaloita!"

Keskusrikospoliisi
Jari Aarnion pari alaista osallistui Aarnion kiinnioton jälkeen pihatalkoisiin, joissa levitettiin haketta ja multaa kukkapenkkeihin Aarnion pyynnöstä. Myöhemmin kukkapenkistä löytyi rahakätkö.
Jari Aarnion pari alaista osallistui Aarnion kiinnioton jälkeen pihatalkoisiin, joissa levitettiin haketta ja multaa kukkapenkkeihin Aarnion pyynnöstä. Myöhemmin kukkapenkistä löytyi rahakätkö.

Keskusrikospoliisi
Kukkapenkistä löytyi yli 60 000 euroa käteistä.
Kukkapenkistä löytyi yli 60 000 euroa käteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat