Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM: Työlliset hyötyvät hallituksen toimista

Ministeriön arvion mukaan leikkaukset osuvat etenkin eläkeläisiin ja lapsiperheisiin

Kotimaa
 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen säästöt kohdistuvat väestöryhminä arvioiden voimakkaimmin eläkeläisiin ja ikääntyneisiin, lapsiperheisiin ja työttömiin sekä sosiaaliturvan varassa oleviin, arvioi valtiovarainministeriön (VM) vaikuttavuusmuistio.

Työlliset sitä vastoin hyötyvät taloudellisesti hallitusohjelmasta.

Leikkausten ja veronmuutosten kokonaisarvosta 15 prosenttia kohdistuu eläkeläisiin ja ikääntyneisiin. Sama prosenttiluku osuu lapsiperheiden kannettavaksi.

Työttömien ja sosiaaliturvan saajien osuus leikkauksista on 13 prosenttia ja opiskelijoiden osuus on kahdeksan prosenttia.

HS pyysi vaikuttavuusarvion VM:ltä maanantaina Yleisradion uutisoitua siitä ensimmäisenä. Muistiossa laskettiin alustavasti hallitusohjelmassa mainittujen leikkausten suoria vaikutuksia eri hallinnonaloihin ja väestöryhmiin.

Hallinnonalan vaikutukset voivat vaikuttaa välillisesti myös väestöryhmiin suorien heikennysten lisäksi.

Eläkeläisten ja ikääntyneiden 16 prosentin vaikuttavuusosuus syntyy muistion mukaan ennen kaikkea kansaneläkeindeksin jäädytyksestä. Arvio sisältää myös 135 miljoonaa euroa menolisäyksiä.

Työttömillä suurimmat vaikutukset tulevat indeksejä ja työttömyysturvaa koskevista muutoksista, lapsiperheillä indekseistä ja päivähoitoratkaisuista.

Opiskelijoiden vaikuttavuusosuus koostuu opintotukea koskevista toimenpiteistä ja maisterintutkinnon työelämäkelpoisuuden parantamiseen tähtäävästä uudistuksesta.

Työllisten osuuteen on VM:n mukaan laskettu muun muassa vuorotteluvapaajärjestelmää ja sairauspäivärahojen määräytymistä koskevat uudistukset.

Suurimmat prosentuaaliset vaikutukset kohdistuvat julkiseen hallintoon ja koulutukseen.

Julkisessa hallinnossa suurimmat vaikutukset syntyvät valtionosuuksien muutoksista, erikoissairaanhoidon kustannusten alenemisesta ja yleisen turvallisuuden ja järjestyksen määrärahojen korotuksista.

Koulutuksessa säästöt hankitaan peräti 95-prosenttisesti toisen ja kolmannen asteen koulutuksen menosäästöistä.

Yritysten vaikuttavuuteen on laskettu yritystukien muutos ja liikennehankkeita koskevat muutokset.

Muistio on tekijöiden mukaan vain suuntaa-antava. Varsinaisia tulonjakovaikutuksia laskelma ei kerro.

Hallitus listasi ohjelmassaan menosäästöjä 4 669 miljoonan euron verran ja valtion menoja lisääviä toimintoja 460 miljoonaa euroa. Muistio tehtiin vasta hallitusohjelman valmistuttua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat