Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus keskusteli ay-liikkeen painostamisesta – ”harmaata listaa” ei silti ole

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Uusi hallitus aloitti maanantaina työnsä valtioneuvoston linnassa Helsingissä. Ensimmäisen kuukauden ajan työtä tehdään avokonttorissa. Kuvassa ulkoministeri Timo Soini (ps), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk).
Uusi hallitus aloitti maanantaina työnsä valtioneuvoston linnassa Helsingissä. Ensimmäisen kuukauden ajan työtä tehdään avokonttorissa. Kuvassa ulkoministeri Timo Soini (ps), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk). Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Ay-liikettä askarruttaa nyt kysymys, onko Juha Sipilän (kesk) hallitus liikkeellä sittenkään avoimin kortein – vai onko sillä salainen päämäärä, jota se ei kerro?

Iltalehti julkaisi sunnuntaina uutisen, jonka mukaan hallitus on laatinut salaisen listan lainmuutoksista, joilla se pakottaa ammattiliitot ja palkansaajien keskusjärjestöt yhteiskuntasopimukseen.

Lehden mukaan hallituksella olisi valmius painostaa ay-liikettä riippumattoman työttömyyskassan perustamisella, laittomien lakkojen hyvityssakkojen roimalla nostamisella ja ay-jäsenmaksujen verovähennysten poistolla.

Kaikki ehdotukset ovat työmarkkinajärjestöjen liiallista valtaa vastustavien puheissa toistuneita ehdotuksia.

HS:n tietojen mukaan mitään salattua "harmaata listaa" ei kuitenkaan ole. Hallitusneuvotteluissa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta neuvoteltiin, mutta siihen päätettiin olla puuttumatta.

Sen sijaan hallitusneuvottelujen aikana ja sen jälkeenkin kokoomuspiireissä on käyty keskustelua eri vaihtoehdoista. Päätöksiä niistä ei kuitenkaan ole.

Tiukinta työmarkkinalinjaa vetäneet olivat pettyneet, koska hallitusohjelmaan jäi edelleen kolmikantaan viittaavia lausuntoja, vaikka termiä "kolmikanta" ei ohjelmassa mainita. Hallituksen neuvonpitoa esimerkiksi ay-liikkeen kanssa kutsutaan "vuoropuheluksi", ei "kolmikantaisiksi neuvotteluiksi".

Kolmikannassa päätöksiä tekevät hallituksen kanssa palkansaajat ja työnantajat.

Hallituspuolueista löytyy useita poliitikkoja, joilla on haluja isoihin järjestelmämuutoksiin työmarkkinoilla, mutta se on eri asia kuin aloittaa avoin sota ay-liikettä vastaan.

Sitä nimittäin merkitsisi, jos hallitus nyt toteuttaisi "listalla" olleet asiat.

Erään ammattiyhdistysjohtajan mukaan Iltalehden uutinen oli sekä palkkaneuvotteluille että yhteiskuntasopimusneuvotteluille myrkkyä, piti se paikkaansa tai ei. Ay-johtajien hermostoon on nyt työnnetty piikki, joka ei helposti irtoa.

Sipilä ilmoitti heti, ettei uutinen pidä paikkaansa. HS:n tietojen mukaan pääministeri on vaatinut lehdeltä oikaisua.

Uutinen listasta tuli yllätyksenä työmarkkinajohtajille, jotka tuntevat yleensä hyvin kaikki työmarkkinoihin liittyvät salaliitot.

"Se oli täysi yllätys ja täysin päinvastainen, mitä meille viestittiin hallitusneuvotteluista. Sieltä todettiin niin, että hallitus tulee kunnioittamaan työmarkkinoiden nykyisiä perusperiaatteita. Se on viesti, jonka varassa edelleen elämme", sanoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
"Minun on hyvin vaikea uskoa, että Sipilä puhuu toisaalta toista ja oikeasti suunnittelee toista. Nyt on parasta pitää pää kylmänä ja keskitytään tekemään neuvotteluratkaisuja."

Akavan puheenjohtaja, kokoomuslainen Sture Fjäder on varma, että kyseessä on "uutisankka". Hänen mukaansa hallitusneuvotteluissa työmarkkinajohtajille vakuutettiin, ettei esimerkiksi ay-jäsenmaksujen verovähennystä tule. "Miksi hallitus haluaisi avointa konfliktia?" hän ihmettelee.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei myöskään ole kuullut mitään salaisista hankkeista.

"Kyllä minä tiedän, ketkä voisivat näin ajatella tai puhua. On ihan eri asia, millä vakavuudella näitä puheita aletaan toteuttaa." Sama viesti tulee työnantajien EK:sta. "Sen verran tiedän, etten ottanut uutista vakavasti", sanoo kokoomuslainen EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

HS:n tietojen mukaan huhut salaisesta lisäpöytäkirjasta levisivät viime viikolla poliitikkopiireihin. Kokoomuksen yrittäjäsiiven kansanedustaja Eero Lehti on ainakin puhunut aiheesta.

"Ei minulla ole mitään tietoa tai en ainakaan muista", Lehti kiistää.

Kun HS kertoo kuulleensa eri lähteistä, että Lehti olisi ollut yksi kiristystoimien puolestapuhujista, Lehti asettaa sanansa näin:

"On todennäköistä, että tällaista keskustelua on käyty."

Lehden mielestä neuvottelutilanne on varsin selkeä.

"Yleensä tehdään niin, että pallo viedään vastustajan rankkarialueelle, ja sitten aletaan neuvotella. Mikään muu ei ole johtanut tuloksiin."

Lehti ei kuulunut hallitusneuvottelujen ydinryhmään.

Kokoomuksen ydinryhmään kuuluva kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoo, että hallitus on päinvastoin pelannut poikkeuksellisen avoimin kortein.

Hallitus on ilmoittanut, että yhteiskuntasopimuksen tavoitteena on viiden prosentin parannus kilpailukykyyn.

Jos se ei toteudu, hallitus on kertonut, mitä lisäleikkauksia on tulossa.

"Tällaisesta salaisesta listasta en tiedä mitään, en usko sitä, enkä ole siitä mitään kuullut", Zyskowicz sanoo.

"Tästä ei ole kyse kolmikannan murentamisesta tai rankaisemisesta, vaan kilpailukykyhypyn aikaansaamisesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat