Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Essayah tähtää kristillisten johtajaksi

Kymmenen vuotta puoluetta johtanut Päivi Räsänen ei asetu enää ehdolle elokuun puoluekokouksessa

Kotimaa
 
Räsänen: "Oppositioon jäänti ja vaalitulos suurimmat syyt luopua puheenjohtajuudesta"
Räsänen: "Oppositioon jäänti ja vaalitulos suurimmat syyt luopua puheenjohtajuudesta"
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ilmoitti maanantaina, ettei hän aio asettua ehdolle puheenjohtajaksi seuraavalle kaudelle. Videolla Räsänen perustelee päätöstään. Toimittaja: Tomi Peurakoski / HS, kuvaaja Jani Viskari HS.

Kansanedustaja Sari Essayah tavoittelee elokuun puolivälissä kristillisdemokraattien puoluekokouksessa puheenjohtajan paikkaa.

"Olen käytettävissä", Essayah sanoo.

Kymmenen vuotta puoluetta johtanut Päivi Räsänen ilmoitti maanantaina, ettei hän aio enää asettua ehdolle.

Räsäsen päätökseen vaikutti vaalitappio eduskuntavaaleissa. "Oleellista tässä on se, että puolue tavoitteli eduskuntavaaleissa vaalivoittoa. Tavoitteemme oli pystyä jatkamaan hallitusvastuussa ", Räsänen sanoo.

Räsäsen päätös ei ollut yllätys, sillä hän oli viestittänyt luopuvansa paikastaan, jos vaaleissa ei tule menestystä.

Oma persoonakin sopii paremmin hallitusvastuuta kantamaan, Räsänen sanoo.

"Itse olen ollut aikaisemmin 16 vuotta oppositiossa ja nyt neljä vuotta hallituksessa. Voin sanoa, että persoonalleni sopii paremmin vastuun kantaminen vaikeista päätöksistä kuin vastuunkantajien arvostelu."

Puolueen sisällä viriteltiin puoluejohtajavaihdosta jo viime kesänä, kun puoluehallitus päätti kutsua koolle ylimääräisen puoluekokouksen ja muuttaa sääntöjä niin, että Räsänen olisi voitu vaihtaa vielä ennen eduskuntavaaleja. Räsäsen tilalle olisi haluttu Essayah, joka kuitenkin ilmoitti tukevansa Räsästä.

Ylimääräistä puoluekokousta ei järjestetty. Viime kesän ratkaisu oli aivan oikea, Essayah sanoo.

"Mikä tahansa lopputulos ylimääräisestä puoluekokouksesta olisi ollut, se olisi repinyt väistämättä puoluetta."

Räsänen sanoo, että nyt on kuitenkin oikea aika vaihtaa johtoa. "En lähtenyt hallituksesta kesken kauden, enkä luopunut puheenjohtajuudesta myöskään viime kesänä kesken kauden", Räsänen sanoo.

Räsäselle itselleen oli viime kesänä itsestään selvää, että hän veisi puheenjohtajakautensa loppuun. "Mutta totta kai ratkaisuun vaikuttaa myös se, että meillä on eduskuntaryhmässä hyviä ehdokkaita puheenjohtajaksi."

Essayah voi hyvin saada rinnalleen muita ehdokkaita, sillä kaikki kristillisten kansanedustajat ilmoittavat harkitsevansa ehdokkuutta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman aikoo kertoa oman ratkaisunsa heinäkuun puoliväliin mennessä.

Myös kansanedustajat Sari Tanus ja Antero Laukkanen pohtivat ehdokkuutta. "Muutamakin on sitä pyytänyt", Tanus sanoo. Hän aikoo kertoa ratkaisustaan viimeistään kesä–heinäkuun taitteessa.

Laukkanen ei ole asettanut päätökselleen takarajaa. "Harkitsen isolla H:lla."

Kansanedustajana jatkava Räsänen toivoo puheenjohtajakilpaan mahdollisimman montaa ehdokasta. Räsäsen mielestä luontevinta olisi, jos puheenjohtaja on myös kansanedustaja. "Mielestäni eduskuntapuoluetta tulee johtaa eduskunnasta."

Rio Gandara HS
Päivi Räsänen
Päivi Räsänen
Trond H. Trosdahl Lehtikuva
Sari Essayah ilmoitti maanantaina olevansa ehdolla kristillisdemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi. Vaalitappioon pettynyt Päivi Räsänen ei hae jatkokautta puolueen johdossa.
Sari Essayah ilmoitti maanantaina olevansa ehdolla kristillisdemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi. Vaalitappioon pettynyt Päivi Räsänen ei hae jatkokautta puolueen johdossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat