Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunniamerkki on kovan työn takana

Lähes kaikki tänään jaettavat kunnia- merkit tehdään Hämeenlinnassa

Kotimaa
 
Kunniamerkki on käsityötä
Kunniamerkki on käsityötä
Suomessa jaetaan vuosittain tuhansia kunniamerkkejä, näin ne tehdään. Toimittaja: Jukka Harju, kuvaus ja leikkaus: Jarkko Vuolle

Kun oikein tarkasti katsoo Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ristiä, huomaa, että leijonalla on harvinaisen pitkä kieli. Se ikään kuin näyttää heiluvan eläimen suussa valtoimenaan.

Ei heiluisi, jos ei olisi esimerkiksi hopeaseppä Reijo Kajanderia ja lehtisahaa. Sillä hän loihtii ristin aihiosta kielen esiin.

Lähes kaikki tänään jaettavat kunniamerkit tehdään Hämeenlinnassa, ABC-aseman vieressä sijaitsevassa teollisuushallissa. Suomessa myönnetään vuosittain yli 5 000 kunniamerkkiä ja ne tehdään Kultakeskuksen hallissa.

Se on suomalaista käsityötä sanan varsinaisessa merkityksessä.

"Tänä vuonna niitä tehdään ehkä vielä hiukan enemmän, kun presidentti jakoi veteraaneille veteraanipäivänä valkoisen ruusun ensimmäisen luokan mitaleita. Se mahdollisesti vielä toistuu ensi vuonna", sanoo toimitusjohtaja Ilkka Ruohola.

Mikä kunniamerkeissä sitten suomalaisia kiehtoo?

"Hyvä kysymys. Totta kai huomionosoitus on tärkeä. Esineinä nämä ovat työläitä ja saaja ei ehkä aina ymmärräkään, kuinka kova työ se on. Se on tällainen koru, kultasepän teos. Ei se tule mistään koneesta lyömällä."

Kunniamerkit työllistävät noin kymmenen henkeä Kultakeskuksen noin 70 työntekijästä. Kultakeskuksessa eletään tavallaan jo itsenäisyyspäivää, jolloin seuraavan kerran jaetaan taas kunniamerkkejä. Ne ovat nyt työn alla.

"Meillä on juuri valkoisen ruusun ritarimerkit puristettu ja ne lähtevät seuraavaksi emalointivaiheeseen", Ruohola kertoo.

Kunniamerkkien teko on vaihetyötä, jossa kerralla iso nippu merkkejä käy läpi saman työvaiheen.

Ensin se puristetaan, sitten leikataan irti. Jos kyseessä on valkoisen ruusun ritarikunnan merkki, sen leijona kielineen sahataan lehtisahalla muotoonsa.

Seuraavaksi merkki pääsee happokäsittelyyn, jossa epäpuhtaudet poistetaan pinnasta, ja sitä seuraa emalointi ja välihionnat.

Viimeisen pintaemalin jälkeen kaikki pinnat hiotaan ja kiillotetaan, sitten tehdään hopeointi ja kultaukset. Kultaseppä juottaa seuraavaksi lenkit ja sitten on vuorossa nauhoitus.

Lopuksi se pakataan pieneen rasiaan, jotka tulevat läheltä, Akaan Toijalan kotelotehtaalta. 

 

Katso kunniamerkkien saajat HS:n hakukoneella osoitteessa HS.fi

Jukka Harju HS
Hämeenlinna

Jarkko Vuolle
Hopeaseppä Reijo Kajanderin käsissä syntyy Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan risti.
Hopeaseppä Reijo Kajanderin käsissä syntyy Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan risti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat