Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisävesilaivat odottavat hyvää risteilykautta

Talouden alamäki vie yrityksiä, mutta tuo kotimaan matkaajia

Kotimaa
 
Rami Marjamäki
Suomen uusin sisävesiristeilylaiva Silver Sky aloittaa ensimmäisen kokonaisen kesänsä Tampereella. Se tekee ravintolaristeilyjä. Kannella kapteeni Jari Niemi, joka viime kesänä ajoi laivan Euroopan jokien kautta Turkista Poriin.
Suomen uusin sisävesiristeilylaiva Silver Sky aloittaa ensimmäisen kokonaisen kesänsä Tampereella. Se tekee ravintolaristeilyjä. Kannella kapteeni Jari Niemi, joka viime kesänä ajoi laivan Euroopan jokien kautta Turkista Poriin.

Tällä viikolla aukeavat viimeisetkin sisävesien risteilyreitit ja niitä ajavat laivayhtiöt uskovat, että tulossa on melko hyvä kausi. Tosin erittäin suuri kysymysmerkki vielä on se, sataako heinäkuussa. Se ratkaisee paljon.

Esimerkiksi Suomen uusin sisävesilaiva, viime kesänä valmistunut Hopealinjan Silver Sky, on jo Tampereella risteilynsä aloittanut, samoin Kuopion Kallavedellä on risteilty jo huhtikuusta lähtien.

"Vanhat kipparit puhuvat, että tämä on ihan käsittämätöntä eikä tällaista ole aiemmin ollut. Kun silloin jo päästään torvea huudattamaan rannoilla, se herättää kyllä mielenkiintoa", sanoo toimitusjohtaja Noora Kivi Kuopion Roll-ristelyistä.

Hänen mukaansa koko risteilysesonkia muuttaa nyt ratkaisevasti se, jos tulevaisuudessakin vedet aukeavat näin varhain. Se tietää lisäkysyntää.

Alku- ja loppukesä on perinteisesti yhteisöjen ja yritysten risteilyjä, keskikesä on omalla rahalla maksavien lomalaisten. Yhtiöt tarjoavat nyt entistä useammin risteilyjen oheen esimerkiksi kesäteatteria, syömistä ja juomista, musiikkitapahtumia, viinitilavierailuja ja kuntoiluhenkistä ohjelmaa.

Laivayhtiöt uskovat, että talouden alamäki näkyy laivoilla, mutta hieman eri tavoin. Yritysten varaamat ajot ovat olleet vähissä, mutta kun ihmiset joka tapauksessa haluavat jotain lomillaan tehdä, valinta voi nousukausia useammin osua sisävesiristeilyyn. Ulkomaanmatka voi vaihtua kotimaanmatkaksi.

"Tästä tulee neljäs haasteellinen kesä yritysristeilyjen osalta, se on näkynyt selvästi. Mutta onneksi viime kesänäkin oli hellettä, se osaltaan paikkaa", sanoo Hopealinjan toimitusjohtaja Pekka Räsänen.

"Vaikuttaa siltä, että kun kuitenkin halutaan jonkinlainen kesälomareissu tai -elämys saada, ja jos ei ole mahdollisuutta lähteä kauemmas, kohteita etsitään kotimaasta."

Myös Päijänteellä nähdään edessä hyvä kesä.

"Yritykset ovat heränneet, jonkinlainen talouden taantuma on väistymässä. Tai sitten haetaan vaihtoehtoja lähempää, kai sekin vaikuttaa", sanoo Päijänne-risteilyjen toimitusjohtaja Eija Hilden.

Yhtiö uskoo risteilyjen tulevaisuuteen ja on ryhtynyt viiden laivansa isoihin remontteihin yksi kerrallaan. Niissä uusitaan muun muassa laivan sisätilat kokonaan.

Sisävesiristeily ei ole mikään superedullinen matkaelämys. Esimerkiksi Tampereelta Hämeenlinnaan Hopealinjalla maksaa aikuiselta 60 euroa ja nelihenkiseltä perheeltä 180 euroa. Onko se paljon?

"Sekin väli kestää kuitenkin kahdeksan tuntia ja siinä on välissä Valkeakosken Visavuori ja muut. Ja jos on ryhmä, saa erilaisia ryhmäalennuksia", sanoo Räsänen.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat