Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinteistöyhtiö osti Kakolan vankilan

Kotimaa
 

Senaatti-kiinteistöt on myynyt Kakolan vankilakokonaisuuden. Kakolan osti Verkaranta Kiinteistöt Oy vajaalla 6,4 miljoonalla eurolla. Kauppa vaatii vielä valtioneuvoston hyväksynnän.

Turussa sijaitseva Kakolan vankila tyhjeni vangeista vuonna 2007, ja se on päässyt rapistumaan käytön puutteessa. Kakolan vankilarakennuksen on suunnitellut aikoinaan Ernst Lohrmann, ja se on valmistunut vuonna 1853. Alueen uudiskäytön mahdollistava asemakaava tuli voimaan vuonna 2010.

Nyt myydyssä vanhassa Kakolassa on Senaatti-kiinteistöjen mukaan pääosin suojeltua rakennuskantaa noin 27 000 kerrosneliömetriä. Lisäksi kaupassa myytiin uudisrakennusoikeutta viereisiltä tonteilta noin 15 000 kerrosneliömetriä.

Kakolanmäki on maan laajin historiallinen vankila-alue.

Ostaja suunnittelee alueelle uudisasuntojen, liiketilojen ja ravintoloiden rakentamista. Kaavailujen mukaan alueelle tulee myös julkisia palveluita.

Kakolan vankilarakennus on tarkoitus peruskorjata asumiskäyttöön.

"Kakolan vankilan rapistumista on mielestämme liioiteltu. Vankilarakennukset ovat paremmassa kunnossa kuin moni osaa arvata", sanoo Verkaranta Kiinteistöjen hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala.

Ojalan mukaan ostopäätöstä tehdessä vankilan kuntoon tutustuttiin huolellisesti.

"Esimerkiksi vankilan ikkunoita on rikottu ja ulkopinnat kaipaavat pesua, mutta graniitti- ja tiilipintainen rakennus on itsessään kestävä", Ojala sanoo.

Tarkoituksena on, että vankilahistoria näkyy alueella tulevaisuudessakin. Vankilamuseotakaan ei ole suljettu pois.

"Suunnitelmissa on, että alueella puretaan mahdollisimman vähän rakennuksia", Ojala kertoo.

Ojalan mielestä on selvää, että Kakolaan suunniteltuihin asuntoihin riittää kiinnostuneita ostajia.

"Alue on kävelymatkan päässä Turun kauppatorista. Sijainti ja maisemat ovat hienoja", Ojala sanoo.

Ojala kertoo, että Kakolan tulevaisuudesta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin kesällä.

Senaatti-kiinteistöt on jo pitkään myynyt Kakolaa. Kauppa syntyi viime vuonna alkaneiden neuvotteluiden ja tarjouskilpailun päätteeksi. Ojalan mukaan myyntihinta oli pitkien neuvottelujen tulos.

Senaatti-kiinteistöissä Kakolan myyntiin ja myyntihintaan ollaan tyytyväisiä. Kakolan vankilakokonaisuudelle on pitkään etsitty ostajaa. Viime vuonna Senaatti-kiinteistöt myi alueelta vankimielisairaalan rakennuksen ja siihen liittyvää rakennusoikeutta.

"Kakolaa on muutamaankin otteeseen yritetty myydä. Nyt myyntiin johtanut tarjouskilpailu aloitettiin viime marraskuussa", kertoo myyntipäällikkö Esa Pentikäinen Senaatti-kiinteistöistä.

Pentikäinen arvioi, että 1800-luvulla rakennetut rakennukset ovat haastavia ostajille, mikä saattoi vaikuttaa pitkään kestäneeseen myyntiin.

Kakolanmäen vankila-alueella ovat vielä myymättä lääninvankila eli vanha tutkintavankila ja muutamat uudisrakennustontit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat