Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset arvostavat koulua, harrastuksia ja turvaa

Lastensuojelun keskusliiton kysely selvitti mielipiteitä varojen käytöstä

Kotimaa
 

Jos lapset saisivat päättää, hallitus käyttäisi enemmän rahaa kouluun ja opiskeluun liittyviin asioihin, harrastuksiin ja vapaa-ajanvieton mahdollisuuksiin sekä turvallisuuteen. Tämä käy ilmi Lastensuojelun keskusliiton teettämästä kyselystä, joka toteutettiin tammi–helmikuussa.

"Lapsen arjessa koulu on keskeinen asia, sillä kouluikäinen lapsi viettää siellä ison ajan päivästään", sanoo Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen.

Lasten ja nuorten mielipiteitä hallituksen rahankäytöstä selvitettiin nyt ensi kerran.

Lapsilta kysymiseen velvoittaa paitsi kansallinen lainsäädäntö myös YK:n lapsen oikeuksien sopimus, Pitkänen muistuttaa.

Lapset olivat huolissaan opetusvälineiden riittävyydestä ja toimivuudesta, luokkien suurista oppilasmääristä sekä opetuksen laadusta.

"Meillä ei ollut yläasteen aikana saippuaa eikä paperia esimerkiksi vessoissa, ja luovalle luokalle sovituista retkistäkään ei tullut mitään, koska koululla ei ollut rahaa", kertoo eräs nuori.

Kyselyyn vastanneet toivat selvästi esille, että kouluun tarvitaan enemmän henkilökuntaa. Useat toivat esiin myös koulukiusaamisen.

Vastauksissa pohdittiin myös kouluympäristöä sekä sen turvallisuutta ja toimivuutta. Erityisesti kantaa otettiin koulujen sisäilmaongelmiin.

Kouluun liittyvien asioiden lisäksi lasten ja nuorten vastauksissa korostui vapaa-ajan ja harrastusten merkitys.

Lapset ja nuoret nostivat voimakkaasti esille sen, että heillä ei ole riittävästi kokoontumis- ja ajanviettopaikkoja, joissa voisi oleskella, rentoutua ja viettää aikaa kavereiden kanssa.

"Koska nuoret häädetään pois kaikkialta, missä he ovat, muun muassa melun ja ihmispaljouksien takia", kertoo eräs kyselyyn vastannut nuori.

Kolmanneksi tärkein hallituksen rahankäyttökohde oli lasten ja nuorten mielestä turvallisuuden lisääminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat