Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyskin lapsille suunnatuista lakanoista löytyi syöpää aiheuttavaa kemikaalia

Spider Man 2 -lakanasettejä on myyty Suomessa viitisenkymmentä

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Laboratorioanalyytikko Riina Honkanen leikkaa kiinalaisesta huivista näytepaloja Tullilaboratoriossa.
Laboratorioanalyytikko Riina Honkanen leikkaa kiinalaisesta huivista näytepaloja Tullilaboratoriossa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Huonekaluketju Jysk Finland vetää markkinoilta Spider-Man 2 -pussilakanasetin, jonka on todettu sisältävän syöpää aiheuttavia aromaattisia amiineja. Jysk pyytää asiakkaita lopettamaan lakanoiden käytön ja palauttamaan tuotteen myymälään.

Lapsille suunnattuja lakanasettejä myytiin Suomessa helmi–toukokuussa 51. Tanskassa määrä on jopa 1 078, Norjassa 1 049 ja Ruotsissakin 498.

Fakta

Tukes ja Tulli seulovat yhdisteitä

 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Tulli mittaavat tekstiileistä terveydelle tai ympäristölle haitallisten yhdisteiden pitoisuuksia.

 Yhdisteisiin lukeutuvat esimerkiksi formaldehydi, kromi VI, atsoväriaineet, dimetyylifumaraatti ja nikkeli.

 Myös lastenvaatteiden narujen ja nyörien mahdollinen kuristusvaara selvitetään.

 

Lähde: Tulli

Vaaralliset vuodevaatteet ovat peräisin egyptiläisestä tehtaasta, jonka kanssa Jysk sanoo lopettavansa yhteistyön.

"Me emme käytä kyseistä tehdasta enää ikinä ja aiomme myös lisätä sisäistä valvontaamme. Löytynyt yhdiste ei ole sallittu Euroopan unionissa. Erittäin ikävää tässä on, että kyse on lapsille suunnatusta tuotteesta", kertoo viestintäjohtaja Jonas Schrøder Jysk Nordicista.

Vaaralliset yhdisteet paljastuivat Tanskan ympäristöviranomaisen rutiinitarkastuksessa. Schrøderin mukaan tuote on vedetty markkinoilta kaikissa sen jälleenmyyntimaissa.

Aromaattisia amiineja on niin sanotuissa synteettisissä atsoväreissä, joiden käyttöä Euroopan unioni rajoittaa asetuksella. Atsovärejä käytetään etenkin räikeiden värien tuottamisessa.

Tuoteturvallisuuden noudattaminen on maahantuojan ja myyjän vastuulla. Sitä valvovat Tulli sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

"Useat atsoväriaineista vapautuvat aromaattiset amiinit ovat karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia aineita", sanoo Tullilaboratorion ryhmäpäällikkö Arja Meriläinen.

"Atsoväriaineet ovat yleisesti käytettyjä väriaineita, ja osasta niistä voi vapautua aromaattisia amiineja. Intiassa, Pakistanissa ja Bangladeshissa on paljon tekstiiliteollisuutta, ja siellä ei tuotanto ole välttämättä täkäläisten säännösten mukaista."

Jyskin Schrøder myöntää valvonnan pettäneen pahasti. Yhtiö tilasi egyptiläistehtaasta neljää muutakin lakanasarjaa, jotka on kuitenkin todettu jälkiselvittelyssä vaarattomiksi.

"Erityisen tästä tapauksesta tekee, että Hämähäkkimies-hahmo on Marvel-yhtiön, jonka Disney omistaa. Disney hyväksyy tehtaat, jotka tekevät heille tuotteita. Olemme ottaneet yhteyttä sekä Disneyyn että Öko-Texiin ja vaadimme hyvää selitystä."

Kansainvälinen Öko-Tex-liitto vastaa tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmästä, jonka vaatimukset ovat Schrøderin mukaan EU:nkin vaatimuksia tiukemmat.

Tullilaboratorio havaitsi laittomia aromaattisten amiinien pitoisuuksia viime vuonna vain yhdessä mittauksessa. Se valikoi kohteita muun muassa valvontahistorian ja EU:n Rapex-hälytysjärjestelmän avulla.

Atsovärien ongelmat ovat harvinaisia myös Tukesin mukaan.

"Minulla ei ole tietoa, että atsovärejä olisi paljon löytynyt tuotteista", sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen.

"Jos havaitsemme mahdollisen puutteen, lähetämme yritykselle selvityspyynnön. Jos olemme varmoja, sitten on hallintolain mukainen kuuleminen. Lopulta voidaan tehdä päätös, että kerätään tuote pois markkinoilta ja tiedotetaan vaarasta."

Tekstiileistä seulotaan myös allergisoivia aineita, kuten formaldehydiä, nikkeliä ja kromi VI:ta. Nikkeliä etsitään neppareista ja vetoketjuista, kromia ihokosketukseen joutuvista nahkatuotteista. Myös lapsille suunnattujen vaatteiden nyörit tutkitaan kuristumisvaaran varalta.

"Vuonna 2014 tutkimme 491 tekstiiliä, joista 26 oli määräysten vastaisia. Siellä oli kemikaaleja mutta myös vaarallisia naruja. Ongelmia oli myös tekstiilien, kuten päiväpeitteiden, pakkauspusseissa, joista saattoi löytyä kadmiumia", sanoo Tullilaboratorion Meriläinen.

Jysk tiedotti lakanoiden takaisinvedosta tiistaina muun muassa Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat