Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio raivosi petetyistä vaalilupauksista

Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat vetosivat hallitukseen, että se kiristäisi suurituloisten verotusta

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
"Jos hallitusohjelmaa käsiteltäisiin käräjäoikeudessa, olisi rikosnimike todennäköisesti törkeä petos", sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tiistaina eduskunnassa.
"Jos hallitusohjelmaa käsiteltäisiin käräjäoikeudessa, olisi rikosnimike todennäköisesti törkeä petos", sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tiistaina eduskunnassa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Uusi oppositio hyökkäsi ärhäkästi huutaen uuden "porvarihallituksen" tai "perusoikeistolaisen" hallituksen leikkausten kimppuun eduskunnassa tiistaina. Käsittelyssä oli Juha Sipilän (kesk) hallituksen tiedonanto hallitusohjelmasta.

"Kuinka te kehtaatte?" tivasivat vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö hallitukselta.

"Ja kyllä te kehtaattekin", huusivat opposition edustajat kuorossa.

Kehtausviestit näyttivät kohdistuvan erityisesti ulkoministeri Timo Soiniin (ps), joka käytti samanlaista retoriikkaa oppositioaikanaan.

Soini ei voinut välillä olla hymyilemättä, mutta puheenvuoron saatuaan hän antoi samalla mitalla takaisin.

"Teiltä puuttui vaaleissa kannatus, ja teiltä puuttui yhteistyökyky", Soini laukoi.

Pääministeri Sipilä muistutti tuttuun tapaansa, että kun uudistaminen unohtuu pitkäksi aikaa, joudutaan leikkausten tielle. Välihuudot opposition puolelta yltyivät, kun Sipilä selitti, että säästöt kohdistuvat ennemmin seiniin ja rakenteisiin palvelujen ja tulonsiirtojen sijasta.

"Säästöpäätökset eivät vaaranna hyvinvointiyhteiskuntaa", hän vakuutti.

Kun entinen pääministeri, nykyinen valtiovarainministeri Alexander Stubb vakuutti, että leikkaukset sattuvat aivan kaikkiin, oppositiosta kuului taas vastalauseiden myrsky.

"Uudistaminen ei ole helppoa, mutta jos päätöksiä ei nyt tehdä ja toteuteta, olemme todellisessa vaarassa ajautua muiden armoille", varoitti myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittu entinen pääministeri Matti Vanhanen.

Oppositiosta kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ilmoitti puolueen tukevan hallitusohjelman keskeisiä tavoitteita.

Räsästäkin huoletti se, että hallitus ei huolehdi heikossa asemassa olevista, lapsiperheistä ja ikäihmisistä riittävästi.

Suurimmat moitteet kohdistuivat petettyihin vaalilupauksiin, kuten koulutukseen kohdistuviin säästöihin.

Sdp:n Jukka Gustafsson arvioi jopa, että nyt on tehty petettyjen vaalilupausten maailmanennätys.

Sdp:n ja vasemmistoliiton edustajat toivoivat, että hallitus muuttaisi vielä veropäätöksiään ja kiristäisi suurituloisten veroja.

Rajuimmat syytökset kuultiin Arhinmäeltä, joka on saanut harjoitella oppositioasemaa pitempään kuin vihreiden Niinistö ja uusien oppositiopuolueiden puheenjohtajat.

"Jos hallitusohjelmaa käsiteltäisiin käräjäoikeudessa, olisi rikosnimike todennäköisesti törkeä petos", Arhinmäki tykitti.

Opposition tukena oli valtiovarainministeriön (VM) tuore laskelma, jonka mukaan hallitusohjelmassa kohdistuu eniten leikkauksia eläkeläisiin, lapsiperheisiin ja työttömiin.

Oppositio ihmetteli perusopetuksen ryhmäkokojen kasvua sekä opintotuen leikkausta ja sen indeksisidonnaisuuden lakkauttamista. Arhinmäki muistutti nykyisen opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok) sanoneen vielä vappupuheessaan, ettei koulutuksesta enää leikata.

Sdp:n Antti Rinne kyseli, onko niin, että pienituloisten lapset joutuvat tyytymään surkastuvaan julkiseen koulutukseen mutta rikkaiden jälkikasvu saa parempaa koulutusta.

"Opiskelijat ja opettajat kaikilla opetuksen tasoilla joutuvat porvarihallituksen leikkauslinjan maksumiehiksi", hän sanoi.

Arhinmäen ja Rinteen tapaan myös vihreiden Niinistö muistutti siitä, että vaalikeskustelussa kaikkien puolueiden mielestä koulutuksen säästöissä on tultu äärirajoille eikä koulutuksesta pidä leikata.

"Te teitte valinnan, jossa suomalaista koulutusta viedään kohti lasten luokkayhteiskuntaa", Niinistö sanoi.

Eläkeläisten asumistuen leikkaus oli yksi opposition paheksunnan kohteista.

Arhimäen mukaan eläkeläisten asumistuen leikkaaminen merkitsee jo yksin monelle eläkeläiselle sadan euron menetystä kuukaudessa.

Myöhemmin perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) täsmensi, että kolmasosalla eläkeläisistä tulot kasvavat asumistuen järjestelmämuutoksen vuoksi ja kahdella kolmasosalla vähenevät.

Rkp:n puheenjohtaja ja entinen puolustusministeri Carl Haglund oli huolissaan maanpuolustusmäärärahoista. Hän sanoi uuden hallituksen ylpeilevän sillä, että maanpuolustukseen annetaan lisärahaa.

"Sallikaa minun epäillä. Se, mitä olette tehneet, vaikuttaa todellisuudessa ikävä kyllä harhautukselta."

Haglundin tietojen mukaan leikkaukset tulevat koskemaan myös puolustushallintoa, mikä tarkoittaisi sitä, että puolustushallinnon kehysbudjetti pienenee hallituksen lupauksista huolimatta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) myönsi vastauksessaan, että materiaalihankintoihin tulee parlamentaarisesti sovittua lisärahaa mutta toimintamenoja leikataan.

Entisenä ay-johtajana ja valtiovarainministerinä Rinne kovisteli työmarkkinajärjestöjen kanssa mahdollisesti sovittavasta yhteiskuntasopimuksesta.

Hallitus on uhkaillut, että jos yhteiskuntasopimusta ei synny, jo sovittujen noin neljän miljardin euron leikkausten lisäksi tulee puolentoista miljardin leikkaukset ja veronkiristykset.

Rinteen mielestä yhteiskuntasopimuksesta on tullut kiristysruuvi.

"Tämä näyttää sanelulta, jolla ei ole mitään tekemistä sopimisen kanssa", hän sanoi.

Sipilä torjui väitteet kiristyksestä tai uhkailusta. Hänen mielestään hallitus on kertonut avoimesti, mikä on yhteiskuntasopimuksen vaihtoehto.

"Minusta on reilua kertoa, mitä toimia joudumme tekemään", Sipilä sanoi.

Hän kertoi käyvänsä tiistainakin neljä puhelinkeskustelua yhteiskuntasopimuksesta.

Keskustelu jatkuu keskiviikkona. Hallituksen luottamuksesta äänestetään torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat