Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio pettyi oikeuden tuomioon

Huumepoliisin entinen päällikkö sai Trevoc-jutussa ehdottoman vankeustuomion

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Jari Aarnio on syytteessä vielä 26 rikoksesta, joista vakavimmat ovat törkeitä huumausainerikoksia. Niiden käsittely alkaa oikeudessa torstaina. Jutussa järjestettiin toukokuussa valmisteluistunto. Aarnion vierellä on hänen asianajajansa Riitta Leppiniemi.
Jari Aarnio on syytteessä vielä 26 rikoksesta, joista vakavimmat ovat törkeitä huumausainerikoksia. Niiden käsittely alkaa oikeudessa torstaina. Jutussa järjestettiin toukokuussa valmisteluistunto. Aarnion vierellä on hänen asianajajansa Riitta Leppiniemi. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on "toisaalta hyvin pettynyt mutta toisaalta hyvin tyytyväinen", kuvaili Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi päämiehensä tuntoja tiistaina.

Helsingin käräjäoikeus langetti Aarniolle tiistaina yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Fakta

Trevoc-jutussa hylättiin lukuisia syytteitä

 Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuomittiin 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

 Aarnion ohella syytteessä oli kahdeksan ihmistä. Viiden syytteet hylättiin kokonaan. Heidän joukossaan oli Trevocin vastuuhenkilöitä sekä United Brotherhood -jengin johtohahmo Keijo Vilhunen.

 Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama ja suojelupoliisissa työskennellyt mies tuomittiin ehdollisiin rangaistuksiin avunannosta kahteen törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Muut syytteet hylättiin myös heiltä.

 Vilhusen sisko tuomittiin sakkoihin rekisterimerkintärikoksesta.

 Trevocilta laitteita ostaneiden viranomaisten vahingonkorvausvaatimukset hylättiin, koska näyttöä petoksesta ei löytynyt.

Aarnio tuomittiin kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Syyte törkeästä petoksesta hylättiin kokonaan.

Tuomio liittyy seurantalaiteyhtiö Trevociin. Käräjäoikeuden mukaan Aarniolla oli päätäntävaltaa Trevocissa samaan aikaan, kun hän osallistui esteellisenä Helsingin poliisin laitehankintoihin.

Oikeuden mukaan päätösvalta perustui Aarnion määräysvallassa olleeseen 200 000 euron sijoitukseen, joka oli toteutettu näennäisellä yritysjärjestelyllä.

Rahoitusjärjestelyn katsottiin täyttävän virkarikoksen tunnusmerkit muttei lahjusrikoksen tai petoksen tunnusmerkkejä. Aarnion katsottiin silti saaneen Trevocista hyötyä muulla tavalla, joten hänet tuomittiin myös lahjuksen ottamisesta.

Lahjuksiksi katsottiin pakettiauton toistuva lainaaminen ja kahden taulutietokoneen saaminen yksityiskäyttöön.

Leppiniemen mukaan Aarnio oli pettynyt siihen, että oikeus tuomitsi hänet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

"Hän ei edelleenkään katso, että hän olisi ollut valmistelemassa poliisissa laitehankintoja Trevocilta", Leppiniemi sanoi.

Artikkeliin liittyvät

Leppiniemi kertoi Aarnion olevan tyytyväinen siihen, että oikeus hylkäsi syytteen törkeästä petoksesta eikä katsonut Aarnion syyllistyneen törkeään lahjuksen ottamiseen.

Aarnio aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Oikeus katsoi Aarnion rikokset suunnitelmallisiksi ja pitkäkestoisiksi.

Erityisen moitittavana oikeus piti sitä, että Aarnio käytti rahoitusjärjestelyissä apunaan Keijo Vilhusta, jonka Aarnio tiesi järjestäytyneen rikollisryhmän United Brotherhoodin johtohahmoksi.

Oikeuden mukaan Aarnion ja Vilhusen salattu yhteistyö "on saattanut merkittävällä tavalla vaarantaa luottamusta poliisin toimintaan".

Oikeus piti vakavana myös sitä, että yhteistyökuvio liittyi poliisin salaisessa tiedonhankinnassa käytettäviin seurantalaitteisiin.

Tuomioistuin ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että Aarnion ja Vilhusen yhteistyö olisi vaarantanut Trevocin laitteiden luotettavuuden.

Tuomion mukaan Vilhunen ei syyllistynyt yhteistyökuviossa rikokseen. Hänen syytteensä hylättiin kokonaan.

Sijoittajayhtiössä mukana ollut Vilhusen sisko tuomittiin sakkoihin rekisterimerkintärikoksesta. Tuomion mukaan lukuisat seikat viittaavat siihen, että yhtiö ei ollut naisen määräysvallassa. Oikeus katsoi, että yhtiö ja Trevociin sijoitetut rahat olivat ainakin osaksi Aarnion hallinnassa.

Oikeus ei myöskään uskonut Aarnion selityksiä poliisitoiminnasta.

"Käräjäoikeus ei pidä uskottavana Aarnion kertomusta siitä, että hänen osallistumisensa Trevoc Oy:n rahoitukseen liittyisi tietolähdetoimintaan ja rikostiedusteluun sekä siten virkatehtävien hoitamiseen", tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeus hylkäsi valtaosan Trevocin vastuuhenkilöiden syytteistä. Oikeus hylkäsi myös viranomaisasiakkaiden vahingonkorvausvaateet.

Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama ja suojelupoliisissa työskennellyt mies tuomittiin kahdesta avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Oikeuden mukaan he olivat sopineet rahoituksesta Aarnion kanssa. He eivät olleet kuitenkaan tienneet Vilhusesta mitään.

Patamalle määrättiin viiden kuukauden ehdollinen ja suojelupoliisista eläkkeelle jääneelle miehelle neljän kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus. Trevocin neljän vastuuhenkilön syytteet hylättiin kokonaan.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet oikeudenkäynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat