Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bensaralli Venäjälle syö autokauppaa

Dieselautoja myydään Venäjän rajan lähellä vähän

Kotimaa
 
Juha Metso
Markku Tuominen täytti Venäjällä tankin ja kanisterin. Hän ajaa rajan yli mahdollisimman kevyellä tankilla, jotta bensiini mahtuu paljon.
Markku Tuominen täytti Venäjällä tankin ja kanisterin. Hän ajaa rajan yli mahdollisimman kevyellä tankilla, jotta bensiini mahtuu paljon. Kuva: Juha Metso

Kouvolalainen eläkeläinen Markku Tuominen, 64, tumppaa tupakan, kumartuu kuskin paikalle ja kääntää viininpunaisen Mersunsa valtatie 15:lle.

Kello on 2.35 aamuyöllä, ja Tuominen on lähdössä Inkeroisista 80 kilometrin päähän kohti Venäjän rajaa.

Artikkeliin liittyvät

Entinen paperimies on ostanut Venäjältä bensiiniä säännöllisesti parisenkymmentä vuotta. Yön pimeimmät tunnit ovat osoittautuneet hakureissuille ihanteellisiksi.

"Ilta on kiireisintä aikaa. Ensin päivätöissä käyvät lähtevät liikkeelle, ja myöhäisillasta tulee nuoriso. Tämä aika on toiminut hyvin, mutta nyt ihan viimeisten neljän viikon aikana venäläiset ovat aiheuttaneet ruuhkaa."

Tuominen arvelee, että jostain syystä rajalle on tullut lisää niin sanottuja kilomummoja. Rajalla liikkujat kutsuvat tällä termillä venäläisiä matkustajia, jotka ovat mukana nostaakseen yhden auton verotonta tuontirajaa.

Puolen tunnin ajon jälkeen Mersun tuulilasista näkyvät vain peltomaisema ja tutun ajokaverin Kari Kirssin Volvon takavalot. Miehet ajavat yhdessä Kouvolan ja Vaalimaan väliä pari kolme kertaa kuukaudessa. Kumpikin kulkee omilla autoillaan, mutta rutiineihin kuuluu kahvittelu hakureissun jälkeen.

"Välillä meitä on neljän porukka. Kun on kaverit mukana, ei ainakaan jää tien poskeen", Tuominen sanoo.

Bensaturismi on Kirssin ja Tuomisen mukaan yleistä Kaakkois-Suomessa. Rajaliikenne voi selittää yhtä kaakon autokannan erityispiirrettä, dieselautojen heikkoa menekkiä.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi arvioi, että tammi–toukokuussa Suomessa ensirekisteröidyistä autoista 37 prosenttia käyttää polttoaineenaan dieseliä. Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella vastaava osuus on vain 27 prosenttia.

"Kaakossa myydään enemmän pieniä bensakäyttöisiä henkilöautoja kuin muualla. Se varmasti näkyy luvuissa", sanoo Ossi Rautio. Hän on toimitusjohtajana Auto-Killassa, jolla on autoliikkeitä Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Raution mukaan kaakko on ollut bensakoneiden valta-aluetta jo vuosia. Ilmiön selvää syytä hän ei kuitenkaan tiedä. Samaa kerrotaan Autoalan keskusliitosta.

Yksi mahdollinen selitys on Venäjän rajan läheisyys. Itärajan takana molempia polttoaineita myydään Suomen hintatasoa halvemmalla, mutta bensiini on suhteessa vielä edullisempaa.

Kun 95-oktaaninen bensiinilitra maksaa Suomessa noin 20 senttiä enemmän kuin dieselöljy, Venäjällä vastaava hintaero on dieselin eduksi vain pari senttiä.

Vaalimaalla aamuyön unelias tunnelma haihtuu salamannopeasti, kun Kirssi ja Tuominen kurvaavat Vaalimaan raja-aseman viereiselle Teboilille.

Parkkipaikalla seisoo noin 30 pakettiautoa. Osa niiden kuljettajista alkaa starttailla moottoreita.

"Nyt on kiire, etteivät nuo kaikki ehdi tukkimaan tullia", Tuominen sanoo ja astuu äkkiä takaisin autoon.

Hän pujottelee huonokuntoista asfalttitietä pitkin, vilkuilee peruutuspeiliin ja lopulta pysäyttää tullin palvelupisteelle.

Auton ovi on tuskin ehtinyt heilahtaa kiinni, kun kouvolalaiskaksikko on jo kiiruhtanut passit kourassa kymmenen metrin päähän kohti tiskiä. Kaksi perässä tullutta kuljettajaa seuraa yhtä nopein askelin.

Tätä touhua on nähtävästi harjoiteltu kuin formulan varikkotyöskentelyä: bensarallissa jokainen haluaa lähteä tarkastuksesta ensimmäisenä.

Tuominen selviytyy rajamuodollisuuksista kymmenessä minuutissa. Siihen väliin mahtuu monta kurvia ja kirosanaa.

"Nyt tämä on aika helppoa. Ennen oli pakko olla vähän mielin kielin, kun Venäjän puolella armeija vastasi toiminnasta. Tullimiehet pyysivät silloin tuomaan sitä sun tätä", Tuominen kertoo.

Pysähdymme tankkauspisteen pihaan. Eräs tankkaaja kertoo tarinan siitä, kuinka hän muutama vuosi sitten tuli vahingossa Venäjälle väärällä passilla.

Mies oli ajanut kaverinsa kyydissä rajalle, ja matkustusasiakirjat menivät sekaisin. Erehdys selvisi vasta tulomatkalla Venäjän tullissa, mutta kuulusteluissa tilanne ratkesi puhumalla.

"Kaikenlaista täällä tapahtuu", Kari Kirssi sanoo.

Hän hämmästyi pari vuotta sitten Venäjän puolella, kun korkea-arvoinen rajaupseeri kopisteli korkokengillä auton viereen ja vaati päästä kyytiin.

Kirssi vilkaisi natsoja ja ihmetteli, mitä hän on voinut tehdä väärin. Loppujen lopuksi nainen halusi vain kyydin sadan metrin päähän rajakauppaan.

Rajanylitys sujuu yhtä sukkelasti myös toiseen suuntaan. Päätöskahvilla Kirssi manailee, että bensarallista ei lopulta jää paljonkaan säästöä – ainakaan jos omalle ajankäytölleen laskee hinnan.

"Tämä kannattaa, kun kustannukset laskee itselleen suotuisasti", hän sanoo.

Mikä sitten saa miehet ajamaan viikosta toiseen keskellä yötä, jos homma lyö leiville vain hädin tuskin?

"Sen kun tietäisi. Minun viisumini umpeutuu joulukuussa. Eiköhän tämä ala olla tässä", Tuominen murahtaa.

Hän hörppää kahvia ja vilkaisee ulos. Menomatkalla nähdyt venäläiset matkustajat odottavat uutta kyytiä.

"Tai niinhän minä kyllä olen joka kerta sanonut. Aina se viisumi silti tulee ostettua."

Aapo Mentula HS
Kouvola/Virolahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat