Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1970-luvun värikuvien pelastamisella on jo kiire – vanhat mustavalkokuvat voivat säilyä ikuisesti

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Väinö Louekarin perheen kuva-arkistossa on vanhoja mustavalkokuvia, uudempia värikuvia, dioja, negatiiveja sekä iso sähköinen arkisto. Tärkeimmät vanhat kuvat ovat sähköisinä.
Väinö Louekarin perheen kuva-arkistossa on vanhoja mustavalkokuvia, uudempia värikuvia, dioja, negatiiveja sekä iso sähköinen arkisto. Tärkeimmät vanhat kuvat ovat sähköisinä. Kuva: Antti J. Leinonen

Monessa kodissa on laaja kirjo eri aikakausien tallenteita. Perhe-elämää on säilötty paperikuviin, negatiiveihin, dioihin, videokasetteihin ja digitaalisiin tiedostoihin.

Miten tämä sekamelska pitäisi järjestää? Mitkä kuvat pitää pelastaa ensimmäisenä – ennen kuin on liian myöhäistä?

"Värikuvat 1970-luvulta. Niiden kanssa on suurin kiire. Ne pitäisi skannata, mahdollisesti korjailla niiden värejä ja tallettaa ne digitaalisiksi tiedostoiksi", kehottaa Kamera-lehden päätoimittaja Asko Vivolin.

Fakta

Näin kuvamuistot säilyvät tallessa

 Tallenna tärkeimmät vanhat paperikuvat digitaaliseen muotoon skannaamalla tai reprokuvaamalla.

 Säilytä kuvia, negatiiveja ja dioja tasalämpöisissä ja puhtaissa olosuhteissa, suojassa päivänvalolta.

 Talleta digikuvat ainakin kahteen paikkaan. Ulkoinen kovalevy on hyvä ratkaisu.

 Ota parhaista kuvista myös tulosteita hyvälle valokuvapaperille.

 Digitaalisesti koottava valokuvakirja on pitkäikäinen muisto.

Värikuvat yleistyivät 1970-luvulla nopeasti, eikä valmistusprosessi ollut tuohon aikaan kemikaalien kannalta niin puhdas kuin nykyään. Kuvissa on jo pahoja vanhenemisen aiheuttamia merkkejä.

"Lisäksi niitä on usein säilytetty pvc-muovista tehdyissä säilytystaskuissa. Ilman kosteuden kanssa se muodostaa suolahappoja, mikä tuhoaa kuvia", Vivolin kertoo.

Harvalla on tuon ajan valokuvista tallessa negatiiveja. Jos ei omista skanneria, kuvan voi myös reprokuvata digikameralla ja tallettaa digiarkistoon.

Valokuvataiteen museon vastaava konservaattori Riitta Koskivirta arvioi 1970-luvunkin kuvien kestävän vielä vuosia.

"Mutta vain jos säilytysolosuhteet ovat hyvät: tasalämpöinen, mieluiten viileä ja puhdas huoneilma. Kuvien tulisi olla myös suojassa päivänvalolta."

Mitä pitää tehdä vanhoille mustavalkoisille valokuville? Osaan on tullut vuosikymmenissä repeytymiä, taitoksia ja tahroja.

Artikkeliin liittyvät

"Periaatteessa ne säilyvät hyvin pidettynä ikuisesti. Ennen toista maailmansotaa otetut kuvat on tehty hyvin säilyvälle valokuvapaperille, ja niiden musta metallinen hopeakuva kestää aikaa", Vivolin kertoo.

Mustavalkokuvatkin kannattaa Vivolinin mukaan skannata tai reprokuvata niistä digitallenteet.

"Ainakin tärkeimmistä otoksista. Samalla kuvia voi parannella kuvankäsittelyohjelmalla, paikkailla naarmuja ja lisätä kontrastia."

Koskivirta varoittaa pitämästä mitään alkuperäistä esillä kehyksissä. Ylipäätään kaiken tärkeän on hyvä olla tallessa vähintään kahdessa eri paikassa: paperisena ja sähköisenä versiona.

Vanhoja dioja on monessa kodissa laatikoittain. Varsinkin 1980-luvulla harrastajakuvaajat kuvasivat diafilmille sen hyvän värientoiston takia.

Säilyvätkö diat?

"Osa dioista on varmasti vielä hyvässä kuosissa, mutta jos siellä on vähänkin merkkejä vanhenemisesta, diat kannattaa skannata ja tallettaa sähköiseen muotoon. Diojakin säilytetään usein vääränlaisissa muovitaskuissa tai lastulevylaatikoissa, mikä saattaa pilata ne ennen aikojaan", Vivolin muistuttaa.

Diat on hyvä digitoida siksikin, että kuvia olisi helpompi katsella. Harva kaivaa enää nykyään diaprojektoria komerosta kuvia näyttääkseen.

Ennen digikameroiden tuloa koteihin kertyi valtava määrä filmikameralla otettuja paperikuvia ja niiden negatiiveja.

Pitääkö niiden säilyvyydestä olla huolissaan?

"Näissäkin mustavalkonegat säilyvät parhaiten. Paperikuvan säilyvyys riippuu paljon siitä, millaiselle paperille se on tulostettu. Jos haluaa, tärkeimmät ruudut on helppo siirtää koneelle skannerilla", Vivolin sanoo.

Koskivirta korostaa oikea-oppista säilytyspaikkaa.

"Ei ullakolle, ei autotalliin eikä uunin päälle. Suljettuun pussiin ja pussi laatikkoon suojaan valolta. Albumissa välilehdet ovat hyvät. Jos ostaa muovitaskullisen albumin, kannattaa katsoa, mitä muovia siinä on. Jos materiaalia ei kerrota, ei kannata ostaa", Koskivirta neuvoo.

Mitä pitää tehdä kotivideoille, jotka on tallennettu vhs-kaseteille? Tai itse tehdyille cd-levyille?

"Niillä ei tee mitään, jos ei ole enää mediaa, jolla niitä lukea. Lisäksi cd-levyt ovat erittäin alttiita ilmansaasteille ja otsonille", Vivolin toteaa.

Arvokkaimmat vhs-nauhat on syytä digitoida dvd-muotoon. Monet kirjastot tarjoavat laitteet digitointiin. Videoiden lisäksi kirjastoissa voi digitoida esimerkiksi c-kasetteja, negatiiveja ja dioja.

Louekarin isä Alje Louekari nuorena lääkärinä 1950-luvun alussa. Louekarin digitaalisesti käsittelemässä kuvassa on korjattu repeytymä ja lisätty värien kontrastia.
Louekarin isä Alje Louekari nuorena lääkärinä 1950-luvun alussa. Louekarin digitaalisesti käsittelemässä kuvassa on korjattu repeytymä ja lisätty värien kontrastia.
Louekarin perhe lähdössä veneellä Kemistä Krunneille, Kemin edustan saarille. Väinö Louekari on 1960-luvun alun kuvassa isänsä Aljen olkapäillä. Kuvankäsittelyssä kuvaan on lisätty kontrastia sekä korjattu pilalle mennyttä kuvapintaa ja naarmuja.
Louekarin perhe lähdössä veneellä Kemistä Krunneille, Kemin edustan saarille. Väinö Louekari on 1960-luvun alun kuvassa isänsä Aljen olkapäillä. Kuvankäsittelyssä kuvaan on lisätty kontrastia sekä korjattu pilalle mennyttä kuvapintaa ja naarmuja.
Väinö Louekarin isän äidinäidin Lina Rothoffin kuva on peräisin 1900-luvun alusta. Kuvankäsittelyssä siitä on korjattu repeytymiä ja poistettu tahroja.
Väinö Louekarin isän äidinäidin Lina Rothoffin kuva on peräisin 1900-luvun alusta. Kuvankäsittelyssä siitä on korjattu repeytymiä ja poistettu tahroja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat