Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret kokevat töissä eniten ahdistelua

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät ihmiset kokevat palvelualoilla enemmän seksuaalista häirintää kuin kokopäiväiset työntekijät.

Kokopäiväiset ja vakituiset työntekijät myös ottavat häirinnän useammin puheeksi työpaikallaan kuin tarvittaessa töihin tulevat, osa-aikaiset ja niin sanotulla nollasopimuksella töitä tekevät, kertoo Palvelualojen ammattiliitto Pamin tuore kysely.

Selvää yksittäistä syytä eroihin ei kyselyssä löytynyt.

"Kyselyn avoimissa vastauksissa tuli esille se, että jotkut vastaajat pelkäsivät, että heidän työtuntinsa vähenevät, jos he ottavat kollegojen taholta tulevan häirinnän puheeksi", sanoo Pamin yhteiskuntapoliittisen yksikön päällikkö Antti Veirto.

Kokopäiväisistä työntekijöistä noin joka kymmenes  sekä nollasopimuksella ja tarvittaessa töihin tulevista lähes kolmannes on kokenut työtovereiden harjoittamaa seksuaalista häirintää. Epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät kokivat enemmän myös asiakkaiden harjoittamaa häirintää.

Veirto muistuttaa, että tuloksissa ei kuitenkaan huomioitu taustamuuttujana vastaajien ikää. Palvelualoilla kokopäiväisissä ja vakituisissa työsuhteissa työskentelevät ovat keskimäärin iäkkäämpiä kuin epätyypillisissä työsuhteissa olevat työntekijät.

"Nuoret ovat riskiryhmässä seksuaalisen häirinnän kokemisessa. He eivät välttämättä tiedä oikeuksiaan eivätkä uskalla valittaa. Se voi selittää osaltaan sitä, etteivät he ota seksuaalista häirintää puheeksi yhtä usein kuin häirintää kokevat kokopäiväiset työntekijät", Veirto kertoo.

Lähes joka toinen nainen ja joka kuudes mies on kokenut asiakkaiden harjoittamaa seksuaalista häirintää. Miehet ilmoittavat kokemastaan häirinnästä kyselyn mukaan selvästi harvemmin kuin naiset.

Asiakkaiden harjoittamaa seksuaalista häirintää kokevat etenkin ne, jotka ovat tekemisissä päihtyneiden asiakkaiden kanssa.

Seksuaalista häirintää on tutkimuksen mukaan kokenut vähintään joka toinen baarityöntekijä, kerrossiivooja tai siivooja, tarjoilija, vastaanottovirkailija, myyjä tai myymäläkassa. Kyselyssä tuli esille, että asiakkaiden harjoittamaa seksuaalista häirintää kokevat usein myös parturi-kampaajat.

"Kyselyn perusteella ei kuitenkaan voi sanoa, että seksuaalinen häirintä olisi lisääntynyt, sillä vastaavaa kyselyä ei ole palvelualoilla aikaisemmin tehty", sanoo Pamin työympäristöasiantuntija Seija Virta.

Seksuaalinen häirintä määriteltiin kyselyssä sanalliseksi, sanattomaksi tai fyysiseksi seksuaalisluonteiseksi käytökseksi, joka on ei-toivottua. Seksuaalista häirintää ovat esimerkiksi härskit puheet ja eleet, kaksimieliset vitsit ja koskettelu.

Vastausten perusteella häirintä ilmeni useimmiten suullisina kommentteina sekä eleinä ja ilmeinä, joskus myös kosketteluna.

Vastauksissa näkyivät ammattien erot. Myyjät kokevat harvemmin asiakkaiden koskettelua kuin tarjoilijat.

"Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi, ettei heidän työpaikallaan ole ohjeita, miten puuttua seksuaaliseen häirintään. Kollegojen harjoittamaan häirintään laki velvoittaa puuttumaan, mutta tilanne voi olla hankalampi, jos häiritsijä on asiakas", Virta sanoo.

Virran mielestä työpaikoilla pitäisi laatia ohjeet, miten asiakkaiden harjoittamaan häirintään voi puuttua.

"Riippuu työpaikasta, miten työntekijöitä voidaan suojella häirinnältä. Joissakin työpaikoissa asiakkaalle voidaan sanoa, että emme voi palvella noin käyttäytyvää asiakasta. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan häirintää työpaikalla."

Kyselyyn osallistui 580 Palvelualojen ammattiliitto Pamin jäsentä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat