Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paatero arvostelee Aarnio-tutkintaa

Myös poliitikot saavat moitteet väistyvältä poliisiylijohtajalta

Kotimaa
 
Mikko Paatero
Mikko Paatero

Väistyvä poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvostelee Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon liittyvän oikeusprosessin pitkää kestoa.

"Aarnio on ollut syksyllä kaksi vuotta tutkintavankeudessa. Tämä vastaa käytännössä sitä, että tuomion olisi oltava yli neljä vuotta ehdotonta vankeutta. Tällä haluan vain sanoa, että prosessi on jo kestänyt oikeusvaltion periaatteiden pohjalta aivan liian kauan nimenomaan esitutkintavaiheessa", Paatero toteaa keskiviikkona julkaisemassaan katsauksessa poliisin tilasta ja tulevaisuudesta.

Loppukesästä eläkkeelle jäävä Paatero oli keskiviikkona viimeistä päivää töissä.

Syyttäjät vaativat Aarniolle 13 vuoden vankeustuomiota muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

Paateron mukaan Aarnio-tutkinta lähti aikoinaan liikkeelle väärin, kun syyttäjä sopi tutkintajärjestelyistä suoraan keskusrikospoliisin kanssa, vaikka se valta on Paateron mukaan vain poliisin ylijohdolla.

"Väitän, että joitain nyt ilmenneitä ongelmia olisi voitu ehkäistä, jos prosessi olisi hoidettu sovitulla ja säädetyllä tavalla. Tutkinnan pitkä kesto ei voi olla vaikuttamatta poliisia koskevaan yleiseen keskusteluun ja sen myötä luottamukseen", Paatero sanoo.

Poliisiylijohtaja ei muuten ota kantaa Aarnion tekemisiin tai poliisin sisäiseen valvontaan tapauksen yhteydessä.

"Ei kukaan varmaankaan kuitenkaan niin sinisilmäinen ole, etteikö jotain lainvastaista olisi tehty."

Paateron mielestä hänen lähiaikoina valittava seuraajansa voi aloittaa tehtävänsä kohtuullisen hyvästä lähtötilanteesta.

"Suurin tehtävä on jälleen poliitikkojen vakuuttelu siitä, että resurssit on turvattava ainakin nykyisen toiminnallisen tason säilyttämiseen, ja siinä ei valitettavasti riitä vain leikkauksista luopuminen", Paatero sanoo.

Hallitusohjelma ei näytä Paateron mielestä poliisin kannalta kovin hyvältä.

"Uskallan arvioida, että tilanne poliisin vastuiden ja uhkakuvien kannalta heikkenee, ja että resurssit eivät seuraa tätä kehitystä."

Paatero on huolissaan poliisitoiminnan rahoituksesta ja sen seurauksista tulevaisuudessa. Kenttäpoliisit tekevät poliisiylijohtajan mielestä yhä hyvää työtä, vaikkakin he oireilevat työmäärän vuoksi.

"Pieniä, lähinnä omaisuusrikoksia, ei selvitetä, vaikka tekijäkin olisi tiedossa. Tämä on häpeäksi niin poliisille kuin koko oikeusvaltiolle. Monia muitakin tehtäviä jää hoitamatta."

Paateron mielestä poliisiksi rekrytointia on tehostettava ja lainvalvojiksi on houkuteltava myös nykyistä enemmän maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

"Poliisi tarvitsee riveihinsä ihmisiä erilaisista etnisistä ryhmistä. Tällä hetkellä heitä on vain muutamia. Tämä on selkeä ongelma."

Paatero arvostelee joitakin poliitikkojen tekemiä päätöksiä. Virheitä on hänen mukaansa ollut esimerkiksi poliisiylijohdon henkilöstön vähentäminen viidenneksellä.

Hän pitää virheenä myös poliisipäälliköiden nimitysvallan siirtämistä sisäministeriöön ja virkojen muuttamista viiden vuoden määräaikaispesteiksi.

"Tämä antaa mahdollisuuden kaikenlaiselle vatuloinnille."

Myös suojelupoliisin irrottaminen poliisiorganisaatiosta tapahtuu Paateron mielestä väärään aikaan ensi vuoden alussa. Siirto kasvattaa hänen mukaansa kustannuksia ja heikentää yhteistyötä muun poliisin kanssa.

Paateron mielestä suojelupoliisin roolia pitäisi kehittää tiedustelupalvelun suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat