Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus karsii rajusti sotilaallista kriisinhallintaa

Rauhanturvaajien määrä leikkautumassa viidennekseen

Kotimaa
 

Uusi hallitus aikoo leikata rajusti sotilaallista kriisinhallintaa.

Hallituksen säästölistan mukaan sotilaallisiin rauhanturvaoperaatioihin osallistuvien rauhanturvaajien määrä on kutistumassa nykytasosta viidennekseen, reiluun sataan vuodesta 2017 alkaen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo, että hallituksen tavoite on vähentää "kriisinhallinnan sirpaleoperaatioita".

"Ja kun joudutaan määrää karsimaan, keskitytään Suomen kannalta vaikuttavimpiin operaatioihin", Niinistö sanoo.

Hallituksen säästölistalla lukee, että nykysuunnitelmien mukaan Suomella on vuodesta 2017 lähtien yhdeksässä operaatiossa 90 sotilasta, enimmillään yhteensä 120 sotilasta.

Puolustuspiireissä linjausta pidetään dramaattisena, jopa rauhanturvaamisen alasajona.

Ex-ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) luonnehtii kriisinhallinnan karsintaa huolestuttavaksi.

"Tämä kertoo, kuinka Suomi on vetäytymässä kaikesta kansainvälisestä vaikuttamisesta ja vastuunkannosta, kääntymässä sisäänpäin."

"Kyse on linjamuutoksesta, joka herättää varmasti huomiota ja kysymyksiä", Tuomioja ennakoi.

Laki sotilaallisesta kriisinhallinnasta sanoo, että suomalaisia voi palvella kriisinhallintatehtävissä kerralla enintään 2 000.

Pitkään nyrkkisääntö oli, että rauhanturvaoperaatioissa on mukana reilu tuhat suomalaista. Nyt määrä on pudonnut noin viiteensataan ja on kutistumassa alle sataan vuoden 2017 alussa.

Isoin osa rauhanturvaajista, 310 sotilasta, on Libanonissa. Lisäksi rauhanturvaajista 80 on Afganistanissa ja parisenkymmentä Golanilla sekä Kosovossa kummassakin. Malissa ja Somaliassa on kummassakin 15 rauhanturvaajaa ja alle kymmenen Bosnia-Hertsegovinassa, Intiassa ja Liberiassa.

Suomi on sitoutunut Libanonin operaatioon ensi kevääseen asti, Afganistanista valtaosa on palaamassa Suomeen ensi vuoden lopussa.

Ex-puolustusministeri, kansanedustaja Carl Haglund (r) pitää säästölinjauksia epärealistisina.

"Ei hallitus ole missään linjannut, että sotilaallinen kriisihallinta jää retuperälle. Jos hallitus aikoo poistua esimerkiksi Libanonista, se pitää kertoa paitsi suomalaisille, myös kansainvälisille kumppaneille", Haglund sanoo.

Puolustusministeri Niinistö muistuttaa, että rauhanturvaoperaatioista päätetään yleensä ajassa ja rahat niihin otetaan lisäbudjeteista. Lähtevien sotilaiden määrää ei ole kiveen hakattu.

"Keskiviikkona presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (utva) linjasi, että suhtaudumme myönteisesti Välimeren ihmissalakuljetusta estävään operaatioon", Niinistö huomauttaa.

Välimerelle on kaavailtu lähtevän 20–30 sotilasta. Suomi päätti hiljan myös mukaanmenosta Syyriaan.

Puolustusministeriön ylijohtajan Esa Pulkkisen mukaan kriisinhallinnan leikkausta ei pidä ylidramatisoida.

"Tässä puhutaan nykysuunnitelmien mukaisesta määrästä. Operaatioita tulee koko ajan eteen ja päätöksiä tehdään sen mukaan. Eikä kriisinhallinnan määrärahoja leikata viidennekseen, rahoista lähtee korkeintaan 15–20 prosenttia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat