Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmisto yhdistyy oppositiossa

Oppositiossa on eri leirejä. Talouspolitiikassa vasemmistopuolueet ja vihreät erottuvat Rkp:stä ja kristillisdemokraateista.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja Sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja Sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Hallitusohjelman käsittely eduskunnassa selkeytti asetelmia opposition sisällä.

Opposition kärki tällä hallituskaudella on yhtenäisessä vasemmistossa, jota vihreät tukee. Vasemmistoliitto puheenjohtajansa Paavo Arhinmäen johdolla esiintyi kaksipäiväisessä keskustelussa kaikkein voimakkaimmin hallituksen politiikkaa vastaan. Sdp ja vihreät vieressä säestivät vain hivenen maltillisemmin.

Talouspolitiikka jakaa opposition kahteen ryhmään: vasemmistopuolueiden ja vihreiden kriittiseen ryhmään ja oikean siiven Rkp:n sekä kristillisdemokraattien ryhmään, jolle hallituksen talouspoliittinen leikkauslinja on enimmäkseen mieleinen.

Oikean laidan oppositio ei pitänyt meteliä siitä, että hallitusohjelman leikkauslista vie eniten pienituloisilta. Vasemmiston ja vihreiden puheissa hallituksen köyhiä sortava ja kansalaisia eriarvoistava linja oli ykkösasia.

Oppositiossa on myös arvoliberaali klikki. Siihen kuuluu vasemmistopuolueiden ja vihreiden lisäksi Rkp. Vain kristillisdemokraatit muodostavat arvokonservatiivisen opposition arvokonservatiiviselle hallitukselle.

Vasemmistovihreän opposition talouspoliittinen viesti on mennyt perille pääministeripuolueessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) joutui myöntämään, että hyvätuloisia säästöpaketti ei koske.

Hieman häpeillenkin hän perusteli asiaa sillä, että hyvätuloiset eivät saa etuuksia, joiden indeksijäädytyksillä hallitus säästää vaalikauden loppuun mennessä jo miljardin.

Suurituloisten kukkarolle hallitus voisi käydä verotuksen kautta, mutta Sipilän hallitus ei halua korottaa veroastetta.

Veronkorotukset heikentäisivät kilpailukykyä, Sipilä sanoo.

Ainakin keskustan ja perussuomalaisten joukoissa ymmärrettiin myös vasemmisto-opposition vaatimuksia oikeudenmukaisemmista säästöistä. Sipilä kuunteli ripitystä huolella ja teki muistiinpanoja.

Ehkä viestit omista joukoista tehoavat paremmin kuin oppositiosta. Konkariedustaja Seppo Kääriäinen (kesk) jo sanoi Suomenmaassa, että verotuspäätöstä on oikaistava niin, että hyvätuloisetkin joutuvat maksamaan.

Vasemmistovihreän opposition murheet kiteytti edustaja Jukka Gustafsson (sd) keskiviikkona: kansan kahtiajako, eli pienituloisten ja varsinkin eläkeläisten rankaiseminen, koulutuslupauksen pettäminen ja hallituksen tavoite yhteiskuntasopimuksesta.

Gustafsson näki monen muun tavoin, että yhteiskuntasopimuksella hallitus kiristää palkansaajia. "Se on kiristysruuvi. Koko kuorma kasataan palkansaajan niskaan, muut pääsevät kuin koira veräjästä."

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että Sdp on valmis tukemaan yhteiskuntasopimusta, kunhan siitä poistetaan kiristysruuvi.

Sipilä ei nähnyt yhteiskuntasopimuksessa mitään kiristyselementtiä, eikä kokoomuksen ryhmänjohtaja Arto Satonen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen peräsi Sdp:ltä kantaa siihen, sitoutuuko se tavoitteeseen viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamisesta.

Rinne keskittyi hallituksen menettelytapaan. Hän näki kiristystoimenpiteiden vaarantavan luottamuksen. Myös Eero Heinäluoma (sd) piti painavan puheenvuoron. Hän sanoi hallituksen tehneen "erittäin suuren muutoksen, kun se ei omassa ohjelmassaan enää tunne sanaa kolmikanta".

Raskaaseen sarjaan liittyi entinen SAK:n puheenjohtaja ja työministeri Lauri Ihalainen (sd).

"Olen erittäin huolissani siitä, että muutetaanko nyt tämän sopimusyhteiskunnan ja kolmikantayhteistyön isoa periaatetta, joka on aina ollut aito, tasaveroinen valmisteluun ja sopimiseen perustuva yhteistyömalli."

"Hallitusohjelmassa ei mainita sanaakaan kolmikantayhteistyöstä. Puhutaan konsultaatiosta ja kuulemisesta. Se on eri asia", Ihalainen sanoi.

Väittely yhteiskuntasopimuksesta oli vasemmisto-opposition ja hallituksen välinen. Vasemmistopuolueiden lähentyminen on näkyvä seuraus nykyisestä poliittisesta asetelmasta.

Vesa Moilanen Lehtikuva
Sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson
Sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat