Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkinta: Aarniolla neljä apuria huumebisneksissä

Esitutkinnan mukaan Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä oli suojanaan ja apunaan kaksi kilpimiestä sekä kaksi naista

Kotimaa
 
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

"Huumeliigalla on aina ykkösmies ja hänen lähellään olevia tärkeitä kavereita, ehkä lainausmerkeissä voitaisiin sanoa niin sanottuja kilpimiehiä. Kilpimies on se, jonka taakse tää todellinen johtaja voi aina niin sanotusti piiloutua ja ehkä ei välttämättä piiloutuakaan, mutta se, että ei saada näyttöä, että ne kaikki näytöt pysähtyy viimeistään tähän ns. kilpimieheen."

Näin kertoi huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio Ylen Punainen lanka -ohjelmassa vuonna 2000.

Artikkeliin liittyvät

Tänään torstaina alkaa oikeudenkäynti, jossa Aarnio on syytteessä useista törkeistä huumausainerikoksista. Suurin osa syytteistä liittyy niin sanottuun hasistynnyrijuttuun, jossa Aarniota epäillään päätekijäksi.

Aarniolla epäillään olleen hollantilainen kontakti, joka on toistaiseksi tuntematon. Lisäksi Aarniolla epäillään olleen kaksi niin sanottua kilpimiestä.

Toinen heistä, Raine Sievälä, tuomittiin jo tynnyrijutun ensimmäisessä vaiheessa pitkään vankeusrangaistukseen. Toinen, Keijo Vilhunen, on nyt syytteessä törkeistä huumausainerikoksista.

Lisäksi syytteessä on kaksi naista, jotka ovat edesmenneen tunnetun huumesalakuljettajan Miika Kortekallion lähipiiristä. Heidän epäillään järjestäneen Aarniolle kontakteja Hollantiin ja levittäneen hasista Suomessa.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

 

Keijo Vilhunen

Keijo Vilhunen on United Brotherhood (UB) -jengin johtohahmo ja tunnettu alamaailman vaikuttaja. Hän istui ensi kertaa vankilassa törkeästä huumausainerikoksesta 1980-luvun puolivälissä. Omien sanojensa mukaan Vilhunen on ollut tekemisissä Aarnion kanssa vuosia.

Vilhunen on kertonut esitutkinnan loppuvaiheessa tehneensä Aarnion pyynnöstä erilaisia toimenpiteitä, joiden luuli liittyvän Aarnion virkatehtäviin. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Vilhunen on kertonut kuulusteluissa, että Aarnio oli pyytänyt häntä etsimään vastaanottajan jollekin lähetykselle vuonna 2011. Vilhusen mukaan hän hankki vastaanottajan muttei tiennyt lähetyksen sisältöä.

Myöhemmissä tapaamisissa Aarnio oli ilmoittanut, että vastaanottaja saisi 5 000 euron palkkion, ja antoi prepaid-liittymän sekä ohjeet vastaanottoa varten.

Lähetyksen saapumisen jälkeen Vilhunen kertoo saaneensa Aarniolta rahat ja välittäneensä ne vastaanottajalle.

Vilhunen kertoi ymmärtäneensä vasta esitutkinnan aikana, että lähetys oli luultavasti yksi hasistynnyreistä.

Vilhunen kertoi esitutkinnassa myös, että Aarnio oli pyytänyt häntä muun muassa piilottamaan UB:n Turun-tiloihin puhelimen.

Piilottamisen epäillään olleen osa Aarnion pyrkimystä lavastaa eräs UB:n jäsen syylliseksi tynnyrijuttuun. Vilhunen on kertonut ymmärtäneensä lavastuskuvion vasta luettuaan esitutkintamateriaalin.

Vilhusen avautumisen taustalla näyttäisi olevan suivaantuminen Aarnioon. "Jari Aarnio on käyttänyt kaikkia hyväkseen tehdessään omia rikoksia", Vilhunen totesi kuulusteluissa.

Aarniolla oli kuulusteluissa Vilhusen kertomaan vain yksi selkeä kommentti: "Täyttä puppua."

Vilhunen on syytteessä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

 

Raine Sievälä

Toiseksi Aarnion rikoskumppaniksi epäillään Raine Sievälää, joka on tuomittu tynnyrijutussa pitkään vankeusrangaistukseen jo aiemmin. Sievälällä on pitkä rikoshistoria, ja hän on huumepoliisin arkkivihollisen Raimo "TeeHoo" Tienhaaran veli.

Esitutkinnan mukaan Aarnio ja Sievälä ovat olleet yhteyksissä toisiinsa jo 2000-luvun alkupuolella.

Helsingin poliisin tarkkailuryhmään kuulunut mies on kertonut esitutkinnassa, että he saivat Aarniolta tehtäväksi turvata hänen tapaamisensa jonkun kanssa lähellä Pasilaa aivan vuosituhannen alussa.

Tarkkailijat tekivät uteliaisuuttaan atk-kyselyn Aarnion tapaajan autosta. Auto kuului Sievälälle.

Aarnio sai saman päivän aikana tietää tarkkailuryhmän tekemästä kyselystä ja oli siitä tuohduksissaan. Aarnio oli sanonut, ettei ole tarkkailuryhmän tehtävä selvittää, keitä hän tapaa.

Aarnio ei ole kuulusteluissa halunnut kertoa, miksi hän tapasi Sievälän. Sievälä on esitutkinnassa kiistänyt olleensa tekemisissä Aarnion kanssa tai edes tuntevansa tätä.

"En tiedä, että minulla olisi ollut yhteyksiä Jari Aarnion kanssa", Sievälä sanoi kuulusteluissa.

Sievälä sanoi myös, että kuulustelut eivät ole hänen mielestään oikea foorumi puhumiseen.

Aarnion epäillään lähettäneen Sievälälle useita kertoja rahaa vankilaan sen jälkeen, kun Sievälä oli otettu kiinni tynnyrijutun yhteydessä.

Lisäksi Aarnion ja Sievälän epäillään olleen useasti puhelinyhteydessä Jokelan vankilan apulaisjohtajan avustuksella.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Sievälän tynnyrijutussa vuonna 2013 kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta 12 vuoden ja 2 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomio on lainvoimainen.

 

Malmin nainen

Nainen oli aikoinaan mukana Miika Kortekallion huumeliigassa, ja hän on asunut Hollannissa.

Nainen on kertonut kuulusteluissa, että Aarnio oli häneen yhteydessä välikäden kautta 2000-luvun alussa. Kaksikon epäillään tavanneen ensimmäisen kerran Helsingissä Pukinmäen asemalla vuonna 2002.

Aarnio oli tuolloin naisen kertoman mukaan tiedustellut hasiskontakteja.

Nainen on kertonut saaneensa Aarniolta rahaa matkaa varten ja neuvotelleensa hollantilaisten hasiksen toimittajien kanssa Aarnion ohjeiden mukaan. Naisen mukaan hän koki toimineensa Suomen poliisin peitetehtävissä ja käytti kymmenen vuoden aikana lukuisia eri puhelimia ja liittymiä yhteydenpitoon Aarnion kanssa.

Nainen on kertonut kuulusteluissa myös kolmesta Aarnion käyttämästä huumekätköstä.

Joku naiselle tuntematon henkilö toimitti huumeet kätköihin, ja nainen sai siitä tiedon Aarniolta tekstiviestillä. Tämän jälkeen nainen ilmoitti seuraavalle portaalle, mistä huumeet ovat noudettavissa.

Nainen on kuulusteluissa kertonut myös välittäneensä Aarniolta peräisin olevaa hasista vuonna 2011. Hasiksen toimitus asiakkaille oli tarkkaan järjestetty Aarniolta saatujen ohjeiden mukaan, ja se vaikutti naisen mielestä ennalta suunnitellulta poliisioperaatiolta.

Nainen on kuitenkin kiistänyt liittyvänsä millään tavalla tynnyrijuttuun.

Aarnion myös epäillään järjestäneen naisen pulasta muutamaan otteeseen.

Nainen oli Kuopion poliisin tutkinnan kohteena vuodenvaihteessa 2011–2012, mutta Aarnion alaisen yhteydenotto sai Kuopion poliisin lopettamaan tutkinnan naisen osalta.

Tutkinnan mukaan Helsingin huumepoliisi antoi ymmärtää, että sillä olisi vireillä jokin iso juttu, johon nainen liittyisi.

Helsingin huumepoliisi ei kuitenkaan ole kohdistanut naiseen minkäänlaista esitutkintaa.

Naisen mukaan Aarnio vaati vuonna 2012 häntä muuttamaan pois Helsingin Malmilta, koska jokin matkapuhelimista oli jäljitetty naisen asunnon lähelle.

Syyskuussa 2013 Helsingin poliisin kenttävalvontayksikkö teki puolestaan iskun naisen asuntoon. Aarnion epäillään määränneen alaisensa ottamaan jutun huumepoliisin tutkittavaksi.

Esitutkinnan mukaan naiselle palautettiin takavarikoituja rahoja ilman ulosottotietojen tarkistamista, mikä on vastoin normaalia käytäntöä.

Malmin nainen on syytteessä kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta.

 

Kortekallion sukulaisnainen

Nainen on Miika Kortekallion sukulainen ja Malmin naisen pitkäaikainen ystävä. Hän on kuulusteluissa kertonut tunteneensa Aarnion vuosikausia.

Nainen ei asu pääkaupunkiseudulla mutta tapasi Aarniota kertomansa mukaan usein Helsingissä Porvoonkadun Shellillä.

Naisen mukaan tapaamiset sovittiin normaalisti tekstiviesteillä. Yleisesti Aarniota oli kiinnostanut heidän yhteisen tuttavansa, Malmin naisen, vointi ja yksityiselämän käänteet.

Naisen käsityksen mukaan Malmin nainen oli Aarniolle jollain tavalla tärkeässä roolissa.

Nainen on kertonut myös välittäneensä viestejä Aarnion ja Malmin naisen välillä. Lisäksi nainen on myöntänyt vieneensä Hollantiin kirjeen Malmin naisen pyynnöstä ja välittäneensä tälle viestin takaisin Hollannista.

"Kun näin ne tiedot, jotka minulle paperilapulla annettiin [Malmin naiselle] välitettäväksi, ymmärsin, että jostakin arveluttavasta toiminnasta oli kyse", nainen kertoi kuulusteluissa.

Nainen on kiistänyt itse liittyvänsä mitenkään huumekauppoihin. Hän on sanonut kuulusteluissa, että olisi pyörtynyt, jos Aarnio olisi ottanut sellaista puheeksi.

"Minusta hän oli hirveän luotettavan tuntuinen ja ihmisistä välittävä. Toisaalta ehdottoman suoraselkäinen ja teki hirveän luotettavan vaikutuksen. Samalla myös humaanin vaikutelman hän antoi eikä antanut aihetta epäillä mitään epäasiallisuutta tai hämärää", nainen kuvaili Aarniota kuulusteluissa.

Aarnion autotallista löytyi kengän sisältä matkapuhelin, jossa oli yli sata viestiä. Ne on lähetetty vuonna 2010 liittymään, jonka epäillään olleen Kortekallion sukulaisnaisen käytössä. Nainen on kertonut itse ostaneensa tuolloin puhelimen, jolla hän oli yhteydessä Aarnioon.

Nainen on esitutkinnan mukaan matkustanut Hollantiin useasti.

Erään matkan aikana vuonna 2012 Aarnion epäillään soittaneen naiselle Malmin naisen puhelimesta ja pyytäneen tätä hävittämään puhelimen, jolla kaksikko oli pitänyt yhteyttä.

Nainen on myöntänyt kuulusteluissa muistavansa puhelun mutta sanoi, ettei ihmetellyt asiaa.

Kortekallion sukulaisnainen on syytteessä viidestä törkeästä huumausainerikoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat