Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karkkikauppojen vaaoista jopa neljännes laittomia

Tukes valvoo kesällä tehostetusti punnittavien makeisten ja muiden herkkujen sekä eläinruokien vaakojen laillisuutta

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl HS
Karkkipussia punnitaan Inspectan tarkastamalla vaa'alla Makuunin liikkeessä Leppävaarassa.
Karkkipussia punnitaan Inspectan tarkastamalla vaa'alla Makuunin liikkeessä Leppävaarassa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Irtokarkkeja, eläinruokia ja muita punnittavia herkkuja myyvissä erikoisliikkeissä on tavallista useammin vaatimusten vastaisia vaakoja.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan arviolta neljännes erikoisliikkeistä on jättänyt vaakojen luotettavuuden varmistamisen puutteelliseksi.

Fakta

Näin tunnistat laillisen vaa'an

 Laillisessa vaa'assa on vaatimuksenmukaisuutta ilmaiseva merkkiyhdistelmä: CE-merkintä, vaa'an valmistusvuosi, vihreällä pohjalla oleva M-kirjain sekä vaa'an tarkastaneen tarkastuslaitoksen nelinumeroinen tunnus.

 Yli kolme vuotta käytössä olleessa vaa'assa on lisäksi oltava pyöreä varmennusmerkki. Se kertoo vuoden ja kuukauden, jolloin vaa'an tai punnuksen määräaikaisvarmennus on viimeksi tehty.

 Lisäksi vaa'assa on oltava tarkkuusluokan ilmoittava tunnus.

 Ensimmäisen tarkkuusluokan vaakoja käytetään esimerkiksi tieteelliseen analyysiin, toisen luokan vaakoja romukullan ja jalometallin punnitsemiseen, kolmannen luokan vaakoja tavanomaiseen elintarvikkeiden punnitsemiseen ja neljännen luokan vaakoja esimerkiksi ajoneuvojen kuljetusmaksujen määräämiseen

Tavallisissa päivittäistavarakaupoissa vaatimusten vastaisia vaakoja on noin kahdeksan prosenttia.

Tukes valvoo tänä kesänä yhdessä aluehallintovirastojen kanssa tehostetusti erikoisliikkeiden vaakojen tarkkuutta ja luotettavuutta. Juuri käynnistynyt valvontaisku kestää syyskuuhun saakka.

Yleensä Tukesin ja aluehallintoviraston tarkastajat kiertelevät massakohteissa, kuten tavallisissa päivittäistavarakaupoissa ja huoltoasemilla.

Ylitarkastaja Sari Hemminki Tukesista sanoo, että erikoisliikkeiden vaa'at valittiin tarkastuskohteeksi aiempien valvontahavaintojen perusteella.

"Erikoisliikkeet ovat olleet valvonnassa marginaalissa. On kuitenkin viitteitä, että siellä on tiedottamisen tarvetta, joten se otettiin kesäkampanjan kohteeksi."

Vaaoista on vastuussa kauppias. "Suurin ongelma on, että määräaikaisvarmennus unohtuu", Hemminki sanoo.

Varmennus on tehtävä kolmen vuoden välein. Asianmukaisesti varmennetussa vaa'assa on tarra, joka kertoo, minä vuonna ja missä kuussa vaaka on tarkastettu.

Vaakojen varmennuksen tekee joku viidestä Tukesin hyväksymästä riippumattomasta tarkastuslaitoksesta, jotka ovat kaupallisia yksityisiä yrityksiä.

Vaakaongelmia voi aiheutua monista syistä.

"Jos Kiinassa valmistettu vaaka säädetään Kiinan maan vetovoiman arvolle, niin se ei välttämättä toimi luotettavasti Suomessa."

Puute voi koskea myös vaa'an mallia: kaupassa voi esimerkiksi olla varmennuskelvoton eli tavalliseen kotitalouskäyttöön tarkoitettu vaaka.

Varmennuskelvottomia vaakoja ei ole suunniteltu kaupalliseen toimintaan, eikä niiden kestävyyttä ole testattu.

"Toisaalta liikkeessä voi olla vaatimusten mukainen vaaka, jolle ei ole tehty vaa'alta käytön aikana edellytettyä määräaikaisvarmentamista", Hemminki kertoo.

Laiminlyönneistä voi seurata laitteiden käyttökielto.

Valvonnan tavoitteena on reilu kaupankäynti. Valvonnan ansiosta kauppiaat eivät veloita epäluotettavan vaa'an vuoksi asiakkailta liikaa eivätkä liian vähän.

"Kuluttajansuoja on yksi asia, minkä vuoksi valvontaa tehdään, mutta varsinaisena fokuksena on kaupan tasapuolisuus", Hemminki sanoo.

Hänen mukaansa kauppiaat eivät käytä vaatimusten vastaisia vaakoja tahallaan, vaan yleensä kyse on tietämättömyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat