Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden päälentotapahtuma kiinnostaa hävittäjähankinnan takia

Turun Airshow on vuoden tärkein lentotapahtuma

Kotimaa
 
Jättiläiskone ja turkkilaiset lentäjä-ässät valmistautuvat Turun lentonäytökseen
Jättiläiskone ja turkkilaiset lentäjä-ässät valmistautuvat Turun lentonäytökseen
Valtava Boeing C-17 -kuljetuskone laskeutui torstaina Turkuun vuoden päälentonäytöstä varten. Kuljetuskone, joka pystyy kuljettamaan ruumassaan muun muassa panssarivaunuja, on viikonloppuna esillä ensi kertaa suomalaisessa lentonäytöksessä. Sotakaluston lisäksi Turussa voi nähdä kuusi taitolentoryhmää. Tapahtuman pääesiintyjä, Turkin kansallinen taitolentoryhmä Türk Yıldızları harjoitteli torstaina Turussa. Toimittaja: Toni Lehtinen, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä

Suomen päälentonäytös on tänä vuonna kiinnostava ennen kaikkea ajankohtansa takia. Ensi viikolla julkistetaan puolustusministeriön viime vuonna tilaama esiselvitys Hornet-hävittäjien korvaajasta. Hävittäjähankinnan valmistelut aloitetaan ehkä jo tänä vuonna, ja päätös miljardihankinnasta tehdään ensi vuosikymmenen alussa.

Valtaosa hävittäjäkisassa mukana olevista lentokonevalmistajista on esillä Turku Airshow 2015:ssä viikonloppuna. Ruotsalaiset lennättävät Turkuun Saab JAS39C Gripenin, jonka seuraaja JAS39 Gripen E on Hornetin seuraajavaihtoehto.

Kolme vinkkiä

Lentonäytöksen tärpit

1. Taitolennon pohjoismaiden mestari Jyri Mattila esiintyy Pitts-12-taitolentokoneella. 1990-luvulla suunniteltu, tähtimoottorilla varustettu taitolentokone kantaa lempinimeä Mörkö-Pitts.

2. Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Lockheed Martin tuo paikalle F-35-hävittäjän ohjaamosimulaattorin. Simulaattorilla voi testata häivehävittäjän lento-ominaisuuksia ja taistelukykyä.

3. Suurta ACE15-lentotoimintaharjoitusta vetävät Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimat lyövät hynttyyt yhteen myös lentonäytöksessä. Kolmen maan hävittäjät harjoittelevat jopa viikoittain eri maiden ilmatilassa. Turussa Hornet-, Gripen- ja F-16-hävittäjät tekevät molempina näytöspäivinä yhteisen ohilennon.

Amerikkalainen Lockheed Martin tuo paikalle F-35-hävittäjän ohjaamosimulaattorin. Ikään kuin lisähoukuttimena Yhdysvaltojen ilmavoimat lennätti jo torstaina Turkuun jättimäisen Boeing C-17 kuljetuskoneen. Muun muassa panssarivaunujen kuljettamiseen tarkoitettu kuljetuskone esiintyy nyt ensi kertaa lentonäytöksessä Suomessa.

Lentonäytöksen tapahtumajohtaja Antti Jouppi on hieman harmissaan siitä, että etukäteishuomio on kiinnittynyt pelkästään sotakalustoon. Hän kertoo, ettei ilmiö ole mitenkään poikkeuksellinen. Aina kun puolustusvoimilla on suuria hankintoja edessä, valmistajat aktivoituvat tapahtumissa.

"Turussa järjestettiin ilmailunäytös vuonna 1992, jolloin täällä oli Hornet-hankinnan takia valtava määrä yhdysvaltalaista kalustoa", Jouppi muistelee.

Turun lentonäytös ei kuitenkaan ole sotakaluston myyntinäyttely.

"Totta kai se puoli liittyy myös aina ilmailunäytökseen, mutta tapahtuma on suunnattu ensisijaisesti koko perheelle. Tänä vuonna täällä on poikkeuksellisen suuri määrä taitolentoryhmiä", Jouppi kehaisee.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa esiintyy ennätykselliset kuusi taitolentoryhmää, joista kolme lentää suihkumoottorikoneilla ja kolme potkurikoneilla. Pääesiintyjäryhmä tulee Turkista. Turkin kansallinen taitolentoryhmä Türk Y{inodotld{inodotzlar{inodot eli Turkin tähdet esiintyy Northrop F-5 Freedom Fighter -hävittäjillä. Ryhmän erikoisuus on usean hävittäjän muodostelmat, ja ryhmä lentää parhaimmillaan kahdeksalla koneella. Turussa turkkilaiset esiintyvät seitsemällä koneella.

"Vanhemmille katsojille F-5-koneet ovat tuttuja Tom Cruisen Top Gun -elokuvasta", Jouppi vinkkaa.

F-5-hävittäjiä käytettiin elokuvassa esittämässä MiG-28-neuvostohävittäjiä.

Suomen ilmailuliiton vuoden päätapahtumaan odotetaan noin 20 000:tta katsojaa. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Turussa vuonna 2011. Silloin näytös kärsi huonosta säästä. Pääesiintyjänä ollut yhdysvaltalainen Thunderbirds-taitolentoryhmä joutui peruuttamaan sunnuntain esityksensä rankkasateen takia.

Turun lentokerho on rakentanut lentonäytöksen 200 vapaaehtoisen voimin.

"Totta kai toivomme, että mahdollisimman monelle nuorelle katsojalle syntyisi tällä kipinä ilmailulle, jopa harrastuksena", Jouppi sanoo.

Into ilmailuun voi kadota nopeasti, jos lapsikatsojalla ei ole korvillaan kuulosuojaimia. Ohilentävistä hävittäjistä lähtevä ääni on todennäköisesti kovin melu, minkä lapsi on elämänsä aikana kuullut.

Toni Lehtinen HS
Turku

Vesa-Matti Väärä
Turkin tähdet -taitolentoryhmä esiintyy Northrop F-5 -hävittäjillä.
Turkin tähdet -taitolentoryhmä esiintyy Northrop F-5 -hävittäjillä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat