Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten kiinnostus ostaa maata Suomesta on romahtanut

Kotimaa
 
Laura Leinonen
Maanomistaja haluaisi kehittää Sarviniemen aluetta loma-asumiseen ja virkistykseen. Kuvassa Sarviniemen ranta-aluetta.
Maanomistaja haluaisi kehittää Sarviniemen aluetta loma-asumiseen ja virkistykseen. Kuvassa Sarviniemen ranta-aluetta. Kuva: Laura Leinonen

Venäläisten kiinnostus ostaa maata Suomesta on romahtanut. Viime vuonna venäläiset tekivät Suomessa vain 254 kiinteistökauppaa, kun ennätysvuonna 2008 kauppoja tehtiin 780.

Kauppojen hyytyminen on jatkunut myös tänä vuonna.

"Huippuvuoden tahti oli 60–70 kauppaa kuukaudessa, mutta tänä vuonna venäläiset ovat ostaneet 10–15 kiinteistön kuukausivauhdilla", sanoo johtava asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitokselta.

Maanmittauslaitos pitää rekisteriä kiinteistökaupoista silloin, kun maapohja vaihtaa omistajaa. Suomessa tehdään vuosittain noin 60 000–70 000 kiinteistökauppaa. Venäläisten osuus siitä on nyt alle puoli prosenttia.

Viime vuonna peräti 57 maan kansalaiset ostivat kiinteistöjä Suomesta. Eniten ostajia tuli naapurimaista Venäjältä, Virosta ja Ruotsista.

Venäläisten jälkeen toiseksi suurimmaksi kiinteistöjen ostajaryhmäksi ovat viime vuosien aikana nousseet virolaiset. Parisataa virolaista osti vuonna 2014 kiinteistön Suomesta, kun lukumäärä oli viitisen vuotta sitten vain parikymmentä.

Suomen liityttyä Euroopan unioniin Suomessa pelättiin, että maakaupan vapautumisen myötä saksalaiset tulevat ja ostavat parhaat rannat. Suomesta ei ole kuitenkaan tullut saksalaisten mökkeilijöiden kultamaata. Viime vuonna vain nelisenkymmentä saksalaista osti Suomesta kiinteistön.

Venäläisten maakaupat keskittyvät voimakkaasti Kaakkois-Suomeen. Viime vuonna 57 prosenttia venäläisten kaupoista tehtiin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Sen sijaan moni alue ei kiinnosta venäläisiä juuri lainkaan.

"Kuiva alue on muun muassa Pohjanmaa. Sieltä on vaikea löytää sitä ensimmäistäkään kauppaa. Venäläisten maakaupat ovat myös aika vähäisiä Helsingin länsipuolella Länsi-Suomessa. Myös Kuopion pohjoispuolella on hiljaista", Väänänen sanoo.

Tilanne on nyt muuttunut sikäli, että venäläiset ovat ruvenneet myös myymään.

"Imatralla venäläiset ovat alkaneet myydä pois omistuksiaan noin 50 kiinteistön vuosivauhtia. Puolet niistä menee edelleen venäläisille ja puolet tulee takaisin suomalaisille", Väänänen sanoo.

Suomalaiset ja venäläiset ostavat erilaisia kesämökkejä ja mökkitontteja.

Suomalaiset ostavat Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa omarantaisia kesämökkitontteja keskimäärin 35 000–40 000 eurolla. Venäläiset haluavat isompia tontteja ja maksavat keskimäärin 58 000–59 000 euroa.

Suomalaisten hankkimien rantamökkien keskihinta on 70 000–95 000 euroa, kun venäläiset ostavat laadukkaampia 150 000–180 000 euron mökkejä.

Väänänen suhtautuu kriittisesti puheisiin, että venäläiset ostaisivat kiinteistöjä strategisten kohteiden läheltä.

"Oma näkemykseni on se, että ne ovat salajuoniteorioita. Toki nyt, kun Venäjän tilanne on muuttunut, siihen täytyy kiinnittää jonkinlaista huomiota."

"Kun venäläinen ostaa jostakin mökin, nousee mäkin katolle ja katsoo ympärilleen, niin sieltähän näkee antenneja. Näin on, menipä mihin paikkaan Suomea hyvänsä."

Väänänen ottaa esimerkiksi Immolan lentokentän Imatralla.

"Kahden kilometrin säteellä kentästä on varmaan 50–100 venäläisomistuksessa olevaa omakotitaloa. Onko se strategista? Mitä siellä omakotitalon kellarissa voi olla niin salaista?"

Väänänen mainitsee myös Helsinki-Vantaan lentoaseman.

"Senkin ympäristöstä on muistaakseni muutama venäläinen ostanut kiinteistön. Ja kymmenkunta kiinalaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat