Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppisopimuskin joutui leikkuriin

Hallitus leikkaa oppisopimusten lisäavustusta, mutta lupaa lisätä oppimista työpaikoilla

Kotimaa
 
Juha Metso
Helsingin Malmin Prisma on tullut tutuksi oppisopimuskoulutuksessa olevalle Elmeri Kotilalle.
Helsingin Malmin Prisma on tullut tutuksi oppisopimuskoulutuksessa olevalle Elmeri Kotilalle. Kuva: Juha Metso

Hallitusohjelman linjaukset oppisopimuskoulutuksesta vaikuttavat ristiriitaisilta.

Oppimista työpaikoilla luvataan lisätä, mutta toisaalta oppisopimuskoulutuksesta leikataan liki 20 miljoonaa euroa.

Artikkeliin liittyvät

Hallitus aikoo ohjelmansa mukaan uudistaa oppisopimuskoulutusta niin, että työnantajille aiheutuva hallinnollinen ja taloudellinen taakka kevenee. Suomen Yrittäjiä tämä miellyttää.

"Sehän kuulostaa hyvältä", arvioi Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu.

"Haluamme lukea sen niin, että yrittäjän kynnys ottaa nuori oppisopimuskoulutukseen alenee. Toinen vaihtoehtohan olisi nostaa palkkatukea, mihin tarvittaisiin kymmeniä miljoonia euroja."

Takapakkia edellisen hallituksen hankkeille lupaa hallitusohjelman liiteosa. Sen mukaan lähes 20 miljoonan euron lisärahoitus oppisopimuksen laajentamisavustuksiin poistetaan vuodesta 2018 alkaen.

Rahoituksen turvin oli tarkoitus tukea nuorten oppisopimuskoulutusta. Tämä olisi tehty esimerkiksi ennakkojakson avulla ja kokeilemalla joustavaa siirtymistä oppilaitosmuotoisesta ammattikoulutuksesta oppisopimukseen.

Alun perin näiden hankkeiden ja rahoituksen jatkosta oli määrä päättää vuonna 2017.

Työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöstä SAK:sta on huolissaan siitä, miten nuorten oppisopimuksia jatkossa tuetaan.

Ilman erityistukea esimerkiksi niin sanottu 2+1-malli, jossa ollaan kaksi vuotta koulussa ja vuosi työpaikalla, ei hevin leviä. Syy on, että oppilaitosmallisessa koulutuksessa yksikköhinta on paljon suurempi.

Toisaalta Siekkinen myöntää, että edellisen hallituksen kokeilut ja hankkeet muodostivat melko kirjavan kentän, jota työnantajien oli hankala hahmottaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lupaa, että oppisopimuskoulutusta lisätään ja siitä tehdään entistä houkuttelevampi myös nuorille.

Oppisopimuksen uutuus, ennakkojakso, on sisällytetty osaksi uutta ammatillisen koulutuksen valmentavaa koulutusta. Se tulee voimaan ensi elokuussa.

Ammattikoulutuksen rahoitusuudistus on ministerin mukaan vasta käynnistymässä, mutta tavoitteena on edistää työpaikoilla tapahtuvaa oppimista.

"Erilaiset oppijat tarvitsevat yksilöllisiä ja vaihtoehtoisia tapoja opiskella ja kiinnittyä työelämään", Grahn-Laasonen painottaa.

Yksi edellisen hallituksen kärkihankkeista oli nuorisotakuu, joka ei kehnon työllisyystilanteen takia juuri onnistunut nuorten työllistämisessä.

Sen sijaan koulutustakuu onnistui paremmin, kun peruskoulun juuri päättäneitä alettiin suosia toisen asteen valinnoissa.

Oppisopimuksesta oli määrä tehdä vaihtoehto myös nuorimmille eli peruskoulun päättäneille. Korotettua koulutuskorvausta maksettiin viime vuonna kuitenkin vain 268 oppisopimusopiskelijasta.

Yrittäjät on ajanut osaamisen kasvuun sidottua oppisopimusmallia nuorille, joilla ei ole ammatillista koulutusta eikä alan työkokemusta.

Alkuun oppilaalle maksettaisiin 300–400 euroa kuukaudessa, mutta näyttöjen myötä palkka nousisi.

Toisena vaihtoehtona yrittäjäjärjestö on ehdottanut koulutussopimusta, joka ei perustuisi työsopimukseen. Siinä nuori olisi oppilaitoksen vastuulla.

Vuodesta 2013 alkaen ensimmäisestä vuodesta on maksettu 800 euroa kuukaudessa, toisesta 500 ja kolmannesta 300.

Työttömän oppisopimuskoulutukseen voi saada myös palkkatukea.

Perinteisesti oppisopimus on Suomessa ollut aikuisten tapa kouluttautua. Säästöjen takia aikuistenkin paikat ovat vähentyneet.

Kaikkiaan oppisopimuskoulutuksessa on noin 50 000 henkeä, kun heitä vielä muutama vuosi sitten oli lähes 60 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat