Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksessa ei ole yhtään ministeriä, jolla olisi kokemusta suurten sopimusten tekemisestä

Yhteiskuntasopimus ei synny helpolla, siksi tarvitaan konsensuksen taitajia

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tärkeimpien työmarkkinaosapuolten johtajat saapumassa hallitusneuvotteluihin toukokuun alussa. Vasemmalla EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, oikealla SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
Tärkeimpien työmarkkinaosapuolten johtajat saapumassa hallitusneuvotteluihin toukokuun alussa. Vasemmalla EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, oikealla SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Eduskuntavaaleista on kulunut niin lyhyt aika, että ilma on sakeana harkitsemattomia kannanottoja: Hakaniemessä kiukutellaan ja Etelärannassa uhotaan.

Hakaniemi tuki vaaleissa demareita ja vasemmistoliittoa suurilla rahasummilla ja antoi myös merkittävän työpanoksen vasemmistopuolueiden ja niiden ehdokkaiden eteen.

Projekti oli parin vuoden mittainen ja aika kallis. Ensin istutettiin Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne Sdp:n johtoon siinä uskossa, että hänen johdollaan tulisi tulosta.

Maksajat ovat – ymmärrettävästi – äreissään, koska rahoille ei saada vastinetta. Vasemmisto hävisi vaaleissa ja epäonnistui hallitusneuvotteluissa.

Tulos harmittaa niin paljon, että tekisi mieli panna hyrskynmyrskyn, jotta ihmiset näkisivät, miten väärin ovat äänestäneet.

Työnantajien puolella pistettiin paljon rahaa likoon porvaripuolueiden puolesta, ja siellä ollaan tulokseen tyytyväisiä. Eduskunnassa on vankka porvarienemmistö ja maassa kolmen porvarillisen puolueen hallitus.

Nyt pitäisi saada vaaleihin sijoitetuille rahoille vastinetta. Paine pääministeri Juha Sipilän hallitusta kohtaan kasvaa.

Juha, tee nyt ihmeessä ne uudistukset, joista on vuosikaudet ollut puhetta. Näin kuiskitaan Sipilän, entisen yrittäjän ja yritysjohtajan, korvaan.

Ilmapiiri on hermostunut, sillä molemmilla puolilla kuunnellaan liian herkästi huonoja neuvonantajia. Ammattiyhdistysjohtajat säpsähtävät risahduksista. Heidän kuiskaajissaan on myös sellaisia, jotka elävät harhoissa.

Vuorineuvoksissakin on keskinäisiä eroja: toiset ovat realisteja, toiset kuutamolla.

Onneksi ääriryhmien välillä sukkuloi sovittelutaitoisia ja kokeneita ihmisiä, kuten Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja valtiovarainministeri valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Näiden konsensuksen rakentajien merkitys korostuu. Maan hallituksessa ei ole yhtään ministeriä, jolla olisi kokemusta suurten sopimusten tekemisestä. Silti hallitus haluaa tehdä kattavan yhteiskuntasopimuksen.

Epäsuhta suuren tavoitteen ja ministerien taitojen välillä on suorastaan huutava.

Miten tästä selvitään?

Ennenkin on ollut yhtä kiperiä tilanteita. Niistä voi ottaa oppia.

Sipilän hallitus on vasta työnsä alussa ja tarkentaa ohjelmaansa. Hallitus voi hyvin perustein todeta loppukesällä, ettei edellytyksiä yhteiskuntasopimuksen tekemiseen ole, ja jatkaa syksyllä omaa politiikkaansa. Tällöin työmarkkinajärjestöt saavat seuraavat neljä vuotta hoitaa keskinäiset sopimuksensa miten parhaaksi katsovat.

Toinen vaihtoehto on todella vaativa konsensusvaihtoehto, joka on kuitenkin takavuosina tuottanut upeita tuloksia.

Aloitetaan kesällä reilut ja suorat keskustelut SAK:n, STTK:n ja Akavan kanssa. Vaikeinta on nimittäin neuvotella palkansaajapuolen kanssa, koska toteutuessaan monet hallitusohjelmaan kirjoitetut lakimuutokset edellyttäisivät palkansaajilta melkoisia uhrauksia.

Työmarkkinaneuvottelut ovat kuitenkin nollasummapeliä. Pelkkä keppi ei riitä, tarvitaan myös porkkanoita. Palkansaajille pitää antaa jotain vastineeksi, muuten yhteiskuntasopimusta ei synny.

Näistä kahdesta vaihtoehdosta on ensin mainittu todennäköisempi, mutta jälkimmäinen on vielä mahdollinen. Kesä on konsensuksen koeaikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat