Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei enää työkaverin kännimokien paikkailua – työpaikkojen uusi päihdesuositus ilmestyi

EK:n asiantuntijalääkäri moittii päihteiden piilohyväksyntää työpaikoilla

Kotimaa
 

Työtovereiden ei pidä korjailla alkoholiongelmaisen työtoverin virheitä, eikä työpaikoilla pitäisi vähätellä päihdeongelmia, esitetään uudessa työmarkkinajärjestöjen laatimassa työpaikkojen päihdesuosituksessa.

"Päihteiden piilohyväksynnästä pitää päästä eroon työpaikoilla", vaatii Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk.

Piilohyväksyntää on Schugkin mielestä päihdeongelmien vähättely ja piilottelu.

"Tämä koskee lähinnä alkoholiongelmia, huumeet ovat laittomia ja niihin suhtaudutaan toisin ", Schugk sanoo.

Suomalaisilla työpaikoilla on Schugkin mielestä liian usein kulttuuri, jossa muut paikkailevat alkoholiongelmaisen työntekijän virheitä ja tekemättä jättämisiä eikä epäilyä alkoholiongelmasta oteta puheeksi kuin vasta silloin, kun ongelma on vaikea.

Päävastuu alkoholi- ja muissa päihdekysymyksissä on kuitenkin työpaikan johdolla ja esimiehillä. Jos on syytä epäillä päihdeongelmaa, esimiehen tehtävä on keskustella työntekijän kanssa toimintatavoista ja seuraamuksista. Esimiehen vastuulla on myös varmistaa, ettei päihteiden käyttö vaaranna asiakkaiden tai muiden ihmisten turvallisuutta.

Suosituksen mukaan työpaikoilla tulisi olla päihdeyhdyshenkilö, jonka puoleen työntekijät ja esimiehet voivat kääntyä ja selkeät menettelytavat, joista sovitaan yhteistyössä eri henkilöstöryhmien kanssa.

Yhteistyötä työterveyshuollon kanssa korostetaan. Schugkin mielestä työterveyshuollossakin joskus piilotellaan työntekijän alkoholiongelmaa.

"Joskus sairauspoissaolotodistuksiin ei kirjata alkoholin roolia poissaoloissa. Lääkärit tekevät sen suojellakseen työntekijää. Tästä pitäisi päästä eroon."

Runsasta alkoholinkäyttöä pitäisi suosituksen mukaan välttää myös työpaikan järjestämissä juhlissa.

"Ei ole realismia, ettei vaikkapa ulkomaisille vieraille voisi tarjota työpaikan tilaisuuksissa alkoholijuomia, mutta alkoholittoman vaihtoehdon valitsemisesta pitäisi tehdä helppoa", Schugk sanoo.

Suosituksessa on haluttu korostaa varhaista puuttumista päihdeongelmiin.

"Ei pidä keskittyä vain päihdeongelmaisen hoitoonohjaukseen. Silloin ongelmat ovat jo todella pitkällä", sanoo toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi.

Työläjärven mielestä työkuormituksella on vaikutusta päihdeongelmiin. Suosituksessa onkin mainittu kohtuullinen työkuormitus keinona ehkäistä päihdeongelmia.

Seitsemän työmarkkinajärjestöä on hyväksynyt suosituksen. Niiden joukossa on muun muassa EK ja STTK.

Työläjärvi uskoo, että päihdehaittojen ennaltaehkäisyllä voitaisiin saada työpaikoilla vuositasolla ainakin miljardin euron säästöt.

Työmarkkinajärjestöjen arvion mukaan alkoholi- ja muut päihdehaitat aiheuttavat vuosittain 1,4 miljardin euron suorat kustannukset ja välillisiä kustannuksia 4–6 miljardia euroa. Välillisiä kustannuksia aiheuttaa esimerkiksi alkoholihaittojen aiheuttama tuottavuuden lasku.

"Tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole varaa alkoholin katkaisemiin työuriin, sairauspoissaoloihin ja menetettyihin elinvuosiin", sanoo Työläjärvi.

Työterveyslaitoksen toteuttaman Työ ja terveys Suomessa 2012 -kyselytutkimuksen mukaan melkein 40 prosenttia työssäkäyvistä miehistä on alkoholin riskikäyttäjiä ja työssäkäyvistä naisistakin riskikäyttäjiin kuuluu 14 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat