Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lohia yritetään elvyttää kutusoralla Kymijoella

Kymijoki halutaan palauttaa merkittäväksi vaelluskalajoeksi

Kotimaa
 
Helikopteri lennättää kutusoraa Kymijoen vaelluskaloille
Helikopteri lennättää kutusoraa Kymijoen vaelluskaloille
Helikopteri on nopea ja tehokas soran kuljettaja vaikeakulkuisella Kymijoella. Vaelluskalakantojen kasvaminen on myös elinkeinopoliittisesti tärkeä hanke. Toimittaja: Outi Salovaara, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Kristiina Marttinen

Jyrisevä helikopteri kaartaa Kymijoen ylle, hidastaa vauhtiaan, pudottaa korkeuttaan ja humauttaa tarkasti soralastin poijuilla merkitylle alueelle tulvivaan Ahvionkoskeen.

Sitten yrittäjä Jussi Kolosalmen ohjaama helikopteri kerää vauhtia ja korkeutta, hakee uuden soralastin kilometrin päästä ja tiputtaa sen koskeen alle kolmen minuutin kuluttua edellisestä.

Kutusoraikkojen rakentaminen Kymijokeen käynnistyi toden teolla tällä viikolla. Kotkan ja Haminan seudun elinkeinoyhtiön Cursorin Ilmasilta-hankkeen tavoitteena on vaelluskalojen, erityisesti merilohen, luontaisten kutumahdollisuuksien parantaminen.

Soraikot rakennetaan Koivu- ja Korkeakosken voimalaitosten yläpuolisiin koskiin. Soraikoita on kaikkiaan noin 50.

Kymijoki on sorastettavilta kohdiltaan jopa 350 metriä leveä, syvä ja voimakkaasti virtaava. Kaivinkoneella paikalle ei ole asiaa, joten sora lennätetään kutupaikoille helikopterilla. Lentopäiviä kertyy kesän aikana arviolta 40, ja joka päivä lennetään 100–200 lentoa.

Luonnonsuojelijat olivat huolissaan siitä, että soralennot tapahtuvat lintujen pesimäaikaan. Cursorin hankevetäjä Kari Taimisto sanoo, että linnut kuten kanahaukka ja mustarastas näyttävät kuitenkin jatkaneen pesintäpuuhiaan joen partaalla häiriintymättä lennoista.

Ensimmäiset arviot soraikkojen vaikutuksista voitaneen tehdä loppusyksystä. Taimisto arvioi, että sorastus voi kasvattaa vaelluskalapoikasten määrää jopa 20 000 poikasella nykyisten 15 000–45 000 lisäksi.

Hankkeen vastaava konsultti Jarmo Paltamo Apajax-yhtiöstä sanoo, että kutusoraikot eivät vielä riitä. "Tänne pitäisi rakentaa myös poikaskivikoita isommille poikasille."

Isommista kivistä koostuvat poikaskivikot tarjoaisivat suojaa kutusoraikoista ulos kasvaneille lohenpoikasille, jotta ne eivät päädy suurempien kalojen ruoaksi.

Asiantuntija Kauko Poikola Varsinais-Suomen ely-keskuksen kalatalouspalveluista sanoo, että suunnitelmia poikaskivikoista on jo, mutta ei vielä niille rahoitusta.

Paltamon mukaan lohien paluu Kymijokeen on paluuta juurille. "Kivikautiset löydöt ovat osoittaneet, että näillä seuduilla ihmiset söivät lohta jo yli 5 000 vuotta sitten."

Outi Salovaara HS
Kotka

Juha Metso
Helikopteri lennätti torstaina kutusoraa Kymijoen Ahvionkoskeen. Sorastettavalla kohdalla on 2–3 metrin syvyydeltä vettä.
Helikopteri lennätti torstaina kutusoraa Kymijoen Ahvionkoskeen. Sorastettavalla kohdalla on 2–3 metrin syvyydeltä vettä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat