Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisihallitus kielsi loton mainostamisen myyntipisteillä

Sisäministeriö pyytää selvitystä arpajaislain tulkinnasta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Katugallup paljastaa: Veikkauksen markkinointirajoituksia pidetään turhina
Katugallup paljastaa: Veikkauksen markkinointirajoituksia pidetään turhina
Poliisihallitus kieltää Veikkauksen ja Raha-automaattiyhdistyksen pelien nykyisenkaltaisen markkinoinnin. Helsingin keskustassa torstaina tehty videogallup paljastaa, että rajoitukset ihmetyttävät, mutta eivät varsinaisesti yllätä, sillä sääntöjä ja rajoituksia Suomessa riittää. Toimittaja Jukka Hiiro HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

Poliisihallitus kieltää Veikkauksen ja Raha-automaattiyhdistyksen pelien nykyisenkaltaisen markkinoinnin. Veikkauksen osalta kielto koskee mainoksia myyntipaikkojen kassoilla ja infopisteissä, RAY:n osalta Harjakainen-nimisen raha-automaattipelin markkinoinnin kuva- ja videomateriaalia.

Veikkauksen mukaan kielto on tulkinnanvarainen ja tuli täytenä yllätyksenä.

Tästä on kyse

 Poliisihallitus on kieltänyt Veikkausta markkinoimasta rahapelejä myyntipaikkojen kassoilla suullisesti muun ostotapahtuman yhteydessä, julisteissa, liitutauluissa tai myyjien asusteissa.

 Määräaikainen kielto on voimassa 22. kesäkuuta – 21. syyskuuta, ja sitä voidaan jatkaa kuudella kuukaudella kerrallaan.

"Emme pysty ymmärtämään sitä käsitystä, että arpajaislaissa määriteltyjen harmittomien pelien markkinointi onkin ykskaks kiellettyä", varatoimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoo.

"Emmekö enää saisi kertoa myyntipisteissämme Loton tai Eurojackpotin suurista poteista? Se on asiakkaalle olennainen tieto ostopäätöstä tehdessä."

Sarekosken mukaan kiellolla olisi "ortodoksisesti toteutettuna" merkittävä vaikutus Veikkauksen liikevaihtoon ja samalla edunsaajien tuottoon.

Poliisihallitus perustelee Veikkaukseen ja Raha-automaattiyhdistykseen kohdistuvia rahapelien markkinointikieltoja nykyisen markkinoinnin liiallisella aggressiivisuudella.

Kansan parissa markkinointikielto herättää ihmetystä, sillä vain harva kertoo markkinointia edes huomanneensa.

"Itse asiassa en ole koskaan törmännyt tällaiseen mainontaan, että myyjä olisi yrittänyt mainostaa mitään lottoa missään", asepalvelustaan suorittava vantaalainen Kaarlo Juslin sanoo.

Vaikka määräysten tarpeellisuus ihmetyttää, monia ne eivät varsinaisesti yllätä, sillä sääntöjä Suomessa riittää.

"Täällä nyt rajoitetaan koko ajan jotain, että sikäli kuulostaa normaalilta", vantaalainen Mari Grönberg sanoo.

Markkinointikieltopäätöksen allekirjoitti Poliisihallituksessa poliisiylijohtaja Mikko Paatero arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon esityksestä.

"Tämä on Poliisihallituksen ja arpajaishallinnon toimivaltuuksiin kuuluva asia. Jos päädymme arvioinnissamme siihen, että laillisten kotimaisten rahapeliyhtiöiden markkinointi on lainvastaista, voimme antaa siitä markkinointikiellon ja määrätä uhkasakon", Laiho sanoo.

Hänen mukaansa lainsäädäntö sallii Veikkauksen pelien mainonnan, kunhan se ei ole aggressiivista. Markkinoinnin liiallinen aggressiivisuus ilmenee Laihon mukaan tyypillisesti niin, että kuluttaja törmää Veikkauksen mainoksiin myymälöissä muun muassa ulko-ovella, infopisteellä, audiovisuaalisena mainontana muualla myymälätiloissa ja vielä kassalla.

Poliisihallitus on kiinnittänyt huomiota erityisesti siihen, että useiden kauppojen kassatyöntekijät ovat tarjonneet Veikkauksen pelejä asiakkaille muun ostotapahtuman yhteydessä.

Poliisihallituksen mukaan Veikkauksen markkinointi on 22. kesäkuuta alkaen kielletty myymälöiden kassoilla, infopisteissä ja niiden välittömässä läheisyydessä "julisteissa, liitutauluissa, kassahihnoilla, kassalinjastojen ympärille kiinnitetyissä nauhoissa ja myyjien asusteissa". Kieltoon liittyy 200 000 euron uhkasakko.

Raha-automaattiyhdistyksen kielto tulee voimaan viikkoa aiemmin 15. kesäkuuta. RAY:n kieltoon liittyvä uhkasakko on 150 000 euron suuruinen.

Sisäministeriö pyytää Poliisihallitukselta selvitystä, miten se on tulkinnut arpajaislakia antaessaan rahapeliyhtiöille markkinointikiellot. Ministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että Poliisihallitus on toiminut täysin toimintavaltuuksien puitteissa eikä ministeriö kyseenalaista sitä mitenkään.

Laiho kommentoi sisäministeriön selvityspyyntöä niukkasanaisesti. "Annamme selvityksen, koska sitä on pyydetty."

 

HS-työryhmä: Jukka Hiiro, Lasse Kerkelä, Tuija Sorjanen

Terhi Liimu HS
Veikkauksen markkinointi on 22. kesäkuuta lähtien kielletty myymälöiden välittömässä läheisyydessä.
Veikkauksen markkinointi on 22. kesäkuuta lähtien kielletty myymälöiden välittömässä läheisyydessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat