Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkodin ryhmässä voi pian olla 30 pikkulasta – säästöt kauhistuttavat

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Marika Väisänen haki Hertta, 5, ja Saima, 2, Kärkkäisen päiväkodista Pikku Huopalahdessa Helsingissä. Väisänen ei ymmärrä, miten yksi hoitaja voisi tulevaisuudessa pitää huolta kahdeksasta yli kolmevuotiaasta lapsesta.
Marika Väisänen haki Hertta, 5, ja Saima, 2, Kärkkäisen päiväkodista Pikku Huopalahdessa Helsingissä. Väisänen ei ymmärrä, miten yksi hoitaja voisi tulevaisuudessa pitää huolta kahdeksasta yli kolmevuotiaasta lapsesta. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Päivähoidon ryhmäkokojen kasvu huolestuttaa vanhempia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia.

Hallituksen suunnitelmien mukaan yli kolmivuotiaiden päiväkotiryhmissä riittäisi yksi aikuinen kahdeksaa lasta kohden, kun nykyisin lapsia saa olla aikuista kohti enintään seitsemän. Ryhmäkoko nousisi 21 lapsesta 24:ään.

Fakta

Päivähoitoa aiotaan leikata monin tavoin

 Viime viikolla julkistetussa hallitusohjelmassa linjattiin useita erilaisia päivähoitoon kohdistuvia leikkauksia.

 Yli kolmivuotiaiden päiväkotiryhmissä riittäisi yksi lastentarhanopettaja tai lastenhoitaja kahdeksaa lasta kohden, kun nykyisin lapsia saa olla enintään seitsemän.

 Subjektiivista päivähoito-oikeutta on tarkoitus rajata perheiltä, joissa toinen vanhempi on työttömänä tai hoitaa nuorempaa lasta kotona perhevapaalla. Päivähoidossa olevalla lapsella olisi jatkossa oikeus vain puolipäiväiseen paikkaan.

 Päivähoitomaksuja aiotaan nostaa korottamalla kaikkien maksuja tai lisäämällä uusi hyvätuloisimpien maksuluokka.

 Myös pienituloisimmille saattaa tulla päivähoitomaksu.

 Kunnat saavat toteuttaa esiopetuksessa olevan lapsen hoidon maksullisena kerhotoimintana.

 Kuntien henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia aiotaan väljentää. Tämä koskee myös päivähoitoa.

Todellisuudessa ryhmien koko voi kasvaa tätäkin enemmän, jos päivähoito muuttuu puolipäiväiseksi niillä lapsilla, joiden vanhempi on työtön tai hoitaa kotona perheen nuorempaa lasta. Osapäiväpaikalla olevia lapsia koskevat erilaiset henkilöstömitoitukset, ja heitä saa olla 13 yhtä aikuista kohti.

Esimerkiksi Lastentarhanopettajaliitto uskoo, että ryhmäkoko voisi nousta lähelle 30:tä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntijan Marjatta Kekkosen mukaan varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmää ei ole kehitetty hyvin puolipäivähoitoa ajatellen.

"Usein osa-aikaiset lapset ovat samassa ryhmässä kuin kokoaikaiset lapset, ja karkeasti lasketaan, että kaksi puolipäiväistä vastaa yhtä kokopäiväistä lasta. Laskennallisesti ei näytä, että ryhmässä olisi ylitäyttöä, mutta käytännön elämässä lapset ovat usein päiväkodissa aamupäivätunnit yhtä aikaa."

Ryhmäkokojen suurenemista vastustavaan nettiadressiin oli kertynyt torstaihin mennessä yli 44 000 allekirjoitusta.

Ensi keskiviikkona on luvassa Vain kaksi kättä -niminen mielenilmaus, joka on tarkoitus järjestää Helsingin lisäksi muissakin kaupungeissa. Mielenosoitukseen on toistaiseksi ilmoittautunut Facebook-ryhmässä yli 8 000 ihmistä.

Kahden lapsen äiti Marika Väisänen kauhistui jo nykyisiä ryhmäkokoja lasten aloittaessa päiväkodissa viime elokuussa. Ryhmässä saattoi olla pahimmillaan 25 lasta.

"Lasten rauhoittuminen kotiarkeen on ollut vaikeampaa silloin, kun ryhmässä on ollut enemmän lapsia hoidossa ja melutaso on ollut kovempi. Myös infektioriskit kasvavat suuressa ryhmässä, ja niillä on suora vaikutus vanhempien poissaoloon töistä. Miksei se kiinnosta ketään?" hän kysyy.

Helsingin yliopiston varhaiskasvatustutkijan Eeva-Leena Onnismaan mielestä lapsimäärän lisäys suhteessa henkilökuntaan voi vaikuttaa viattomalta, sillä kansainvälisessä vertailussa suomalaisten päiväkotien ryhmäkoot ovat melko pieniä.

Monen kunnan päiväkodeissa pidetään kuitenkin kirjoilla ylimääräisiä lapsia, jotta "käyttöaste" eli se, kuinka monta lasta on käytännössä paikalla, pysyy riittävän korkealla.

"Jos ryhmässä on liian vähän lapsia suhteessa aikuisiin esimerkiksi vatsatautiepidemian takia, se on hirveä katastrofi, koska toiminta näyttää tehottomalta. Henkilökunta voi joutua tällöin syöksymään töihin toiseen ryhmään tai taloon."

Onnismaan mielestä pahinta on, että varhaiskasvatusta rapautetaan leikkaamalla monesta kohtaa yhtä aikaa.

"Veneeseen lyödään niin monta pientä reikää, että vaikka yksi saataisiin tukittua, kaikkia ei pystytä paikkaamaan. Jos ryhmäkokoa kasvatetaan, ainakaan henkilökunnan koulutustasoa ei saisi yhtään heikentää."

Vaarana onkin Onnismaan mukaan se, että tulevaisuudessa koulutetut ja hyvätuloiset vanhemmat siirtävät lapsensa yksityisiin päiväkoteihin, joissa on tarjolla laadukkaampaa musiikki- ja taidekasvatusta.

"Tällaista kahtiajakoa pitäisi ehdottomasti varoa. Meillä kaikenlaisten perheiden lapset ovat istuneet toistaiseksi askartelemassa saman pöydän ääressä. Juristin, työttömän ja maahanmuuttajaperheen lapset voivat tutustua toisiinsa."

Kun Marika Väisänen kuuli päivähoidon leikkauksista, hän mietti ensin, pitääkö lapsia jäädä hoitamaan kotiin. Hän ei silti siirtäisi lapsia vielä yksityiseen päiväkotiin.

"Onhan se uhkakuva, että varakkata, vievät lapsensa saamaan yksilöllistä hoitoa. Kun lapset ovat päiväkodissa kahdeksan tuntia päivässä, haluan, että heille riittää aikuisten huomiota. Samasta huomiosta kilpailee yhä enemmän lapsia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat