Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Niinistö ja Ruotsin Peter Hultqvist: Puolustusyhteistyön syventäminen jatkuu

Puolustusministeri Niinistö vieraili ensimmäistä kertaa Ruotsissa tapaamassa kollegaansa Peter Hultqvistia. Jos Nato-jäsenyyttä haettaisiin, olisi luontevaa tehdä se käsi kädessä, hän sanoi.

Kotimaa
 
Hallitus vaihtui – puolustusyhteistyön vakuutetaan jatkuvan syvenevän yhä
Hallitus vaihtui – puolustusyhteistyön vakuutetaan jatkuvan syvenevän yhä
Jos Nato-tulisi ajankohtaiseksi, olisi Suomen ja Ruotsin tahdin hyvä olla sama, sanoi puolustusministeri Jussi Niinistö ensimmäisellä Ruotsin-vierailullaan. “Ruotsi sujuu tahkeasti”, hän kuvaili kielitaitoaan. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa.

Hallitus vaihtui, mutta puolustusyhteistyö Suomen ja Ruotsin välillä jatkuu ja syvenee.

Näin vakuuttivat maiden puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist ensimmäisen virallisen tapaamisensa yhteydessä perjantaina. Ministerit lounastivat Tukholman kupeessa sijaitsevassa Karlbergin linnassa.

"Keskustelimme puolustusyhteistyön jatkamisesta täsmälleen niin kuin asiaa on suunniteltu edellisen hallituksen kanssa, ja se on erittäin hyvä, sillä se on ratkaisevaa", Hultqvist sanoi.

Suomessa uusi hallitus muutti linjaustaan sotilasliitto Naton jäsenyydestä hieman avoimemmaksi. Suomi "ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä", kun taas Ruotsi sanoo hallitusohjelmassaan sotilasliitolle tiukasti ei. Jos Natoon mentäisiin, sen olisi silti hyvä tapahtua yhtä aikaa, Niinistö sanoi.

"Jos Suomi ja Ruotsi joskus päättäisivät hakea Nato-jäsenyyttä, niin tietenkin aika luontevaa olisi, että se tapahtuisi käsi kädessä. En silti lähde spekuloimaan asialla, koska jäsenyys ei ole näköpiirissä", hän sanoi.

Hultqvist korosti Ruotsin kielteistä kantaa ja totesi, että maiden on silti hyvä keskustella linjoistaan. "Käsitykseni on, ettei Suomen puolella ole nyt mitään välitöntä toivetta liittyä Natoon."

Suomessa Nato-jäsenyyttä aiotaan selvittää alkaneella hallituskaudella. Ruotsin hallitus on kieltäytynyt tiukasti erillisestä Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja tarkastelevasta selvityksestä opposition vaatiessa sellaista.

"Suomessa ollaan ehkä vähän käytännönläheisempiä suhteessa Natoon", Niinistö sanoi.

Hän piti isännälleen pienen puheenvuoron ruotsiksi. Keskustelut käytiin englanniksi.

"Ruotsi sujuu tahkeasti. Ymmärrän mutten oikein osaa tuottaa sitä. Se vaatii harjoitusta."

Suomi ja Ruotsi sopivat helmikuussa edellisen puolustusministerin Carl Haglundin aikana siitä, miten maille luodaan edellytykset toimia yhdessä paitsi rauhanaikana myös kriiseissä.

Käytännön suunnitelmissa on muun muassa rakentaa pikaisesti yhteinen turvallinen tietoverkko, muodostaa yhteiset meri- ja ilmavoimien osastot sekä ottaa yhteiset ilma- ja merivoimien tukikohdat käyttöön. Uusia askeleita ei ole tiedossa aivan heti, Hultqvist sanoi.

"Täytyy nyt ensin toteuttaa tämä. Se on tärkeää, jotta pääsemme johonkin. Tämä on sekä oma näkemykseni että Niinistön näkemys näin alkuvaiheessa."

Oikaisu 6.6 kello 9.15: Uutisen yhteydessä olevan kuvan kuvatekstissä todettiin aiemmin virheellisesti, että Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist olisivat maidensa ulkoministereitä. He ovat puolustusministereitä, kuten artikkelissa oikein kerrottiin.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat