Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajat vaativat yhteiskuntasopimuksen siirtämistä vuodella

Liitot sanovat, että työllisyys- ja kasvusopimusta on rikottu

Kotimaa
 

Useissa palkansaajia edustavissa liitoissa vaaditaan, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajamaa yhteiskuntasopimusta siirretään tämän vuoden elokuulta ensi vuodelle.

HS:n tietojen mukaan ainakin osa palkansaajien keskusjärjestöistä esittää mahdollisesti maanantaina virallisen ehdotuksen neuvottelujen siirtämisestä.

Ne myös mahdollisesti esittävät ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisen siirtämistä vuodella, jotta palkkaratkaisu saataisiin tehtyä kesäkuun 15. päivään mennessä. Näin on sovittu työllisyys- ja kasvusopimuksessa syksyllä 2013.

HS:n tietojen mukaan pääministeri Sipilä oli perjantai-iltana yhteydessä työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajiin.

Palkkaneuvotteluja on vaikeuttanut hallituksen päätös, jonka mukaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikataan jo vuonna 2016.

Palkansaajat ovat tulkinneet, että näin valtio on rikkonut kolmikantaista työllisyys- ja kasvusopimusta (tyka). Monessa liitossa suostuttiin tykan pieniin palkankorotuksiin siksi, että sopimuksessa työttömyysturvaa parannettiin.

HS kertoi torstaina, että hallitus suunnittelee siirtävänsä työttömyysturvan leikkausta vuoteen 2017, jolloin se ei toteutuisi tykan aikana. Hallitus ei ole tiettävästi vielä tehnyt päätöstä, mutta palkansaajajärjestöt odottavat hallituksen linjanvetoa ennen maanantaita, jolloin Akavan ja SAK:n hallitukset sekä STTK:n työvaliokunta ovat koolla.

Tunnelma etenkin SAK:n hallituksessa olevien liittojohtajien kesken on hyvin hermostunut. Ilman rauhoittavia viestejä hallitukselta myös työllisyys- ja palkkasopimus saattaa kaatua.

Hallitus haluaisi kuitenkin toteuttaa kaikki leikkauksensa ja yhteiskuntasopimuksen mahdollisimman aikaisin muun muassa siksi, etteivät luottoluokittajat hermostuisi Suomen hidastelusta. Myös hallituksen lähipiirissä on voimia, joiden mielestä palkansaajille ei pidä tehdä mitään myönnytyksiä.

Lopullisen päätöksen yhteiskuntasopimuksen siirrosta tekee Sipilän hallitus. Se on ilmoittanut saavansa 1,5 miljardin euron lisäsäästöt, jos yhteiskuntasopimus ei toteudu.

Toteutumiseen ei riitä pelkkä sopimus. Hallitus on vaatinut alustavaa sopimusta jo elokuussa. Sopimuksella pitäisi myös parantaa Suomen kilpailukykyä ja keventää julkisen talouden taakkaa hallituksen määrittelemällä tavalla. Työnantajat ovat esittäneet, että työaikaa pidennetään sata tuntia vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat