Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkirokote suojaa vain virukselta – harva ottaa rokotteen Suomen riskialueilla

Kotimaa
 
Punkkia ei pidä puristaa tai nykäistä irti
Punkkia ei pidä puristaa tai nykäistä irti
Punkin irrottamiseen voi käyttää esimerkiksi punkinpoimijaa, punkkirautaa tai punkkilassoa. Nyrkkisääntö on, että älä purista ja älä nykäise punkkia irti. Toimittaja: Ossi Mansikka, grafiikka: Uolevi Holmberg ja Boris Stefanov.

Punkit eli puutiaiset levittävät borrelioosia aiheuttavaa borreliabakteeria sekä TBE-virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta. Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla, ja aivokuumetta voi ehkäistä rokotteella.

Ahvenanmaalla rokote on osa rokotusohjelmaa, mutta muualla maassa, riskialueillakin, vain alle viidennes väestöstä ottaa rokotteen, arvioi Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri ja Turun yliopiston infektiotautien professori Jarmo Oksi.

Mitä haittaa punkin puremasta on?
"Karkeasti noin 10–30 prosenttia puutiaisista sisältää borreliabakteeria, mutta taudin saamisen riski on vain kahden prosentin luokkaa, vaikka borreliabakteeria sisältävä puutiainen olisi useankin vuorokauden kiinni ihossa. Borrelioosista voi seurata kasvohermohalvaus tai hermojuuritulehdus, jos bakteeri leviää hermostoon. Aluksi voi olla nivelkipuilua ja myöhemmin turvottavaa niveltulehdusta.

Myös puutiaisaivokuumeessa voi olla aivokalvontulehdusta ja tulehdusta selkäytimessä, ja kasvohalvauksia voi esiintyä. Sairastaneista osalla voi tulla pysyviä halvauksia sekä kognitiivisia että muistihäiriöitä. Eurooppalaiseen tautimuotoon on liitetty noin prosentin kuolleisuus, itäiseen tautimuotoon jopa 10 prosentin."

Kuinka nopeasti taudit tarttuvat?
"Puutiaisaivokuumeen virus voi tarttua jo minuutissa, eli sen estoon ei auta, että tekee illalla syynin ja ottaa kiinnittyneet punkit pois. Borreliat tulevat ihmiselimistöön pidemmällä ajalla, ja tartuntaan vaaditaan vähintään yön yli kiinnittyminen. Virusta on valmiina sylkirauhasissa, mutta borreliaa on suoliston alueella, ja vasta veriaterian aikana se pääsee leviämään."

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?
"Borrelioosin varhaisvaiheessa ilmenee vaeltavaa punoitusta, jota ei sovi sekoittaa siihen, että piston ympärille tulee tällainen mekaaninen ärtymys. Jos muutaman päivän aikana punoitus jatkaa leviämistä, sitten on hyvä hakeutua hoitoon.

Puutiaisaivokuume on kaksivaiheinen tauti. Ensin voi olla lämpöä pari viikkoa puremasta, mitä seuraa oireeton vaihe, kunnes neljän viikon kohdalla tulee aivokuume. Puutiaisaivokuumeesta voivat kertoa tasapainohäiriöt ja sekavuus sekä korkea kuumeilu. Tässä vaiheessa kannattaa hakeutua lääkäriin, koska tauti voi edetä periaatteessa hengityshalvauksen tasolle."

Kannattaako TBE-rokote ottaa?
"Rokottautuminen puutiaisaivokuumetta kohtaan on koko ajan lisääntynyt. Viime vuosi oli ennätysvuosi, kun 47 tapausta todettiin. Voisin arvioida, että jos rokotteita ei olisi ollut, määrä voisi olla moninkertainen. Ei pitäisi kuitenkaan puhua punkkirokotteesta, sillä sana antaa turhaa turvallisuudentunnetta borreliaa kohtaan. Rokote suojaa vain virukselta."

Kannattaako pureman jälkeen ottaa ennalta ehkäisevä antibioottikuuri?
"Eurooppalainen konsensus asiantuntijapiireissä on, ettei sitä suositella. Jo yhdestä kuurista voi suolisto mennä sekaisin. Allergiareaktioitakin voi tulla. Saaristoalueilla asuu paljon ihmisiä, joilla on kauden aikana kymmeniä kiinnittyneitä puutiaisia. He joutuisivat olemaan koko ajan antibioottikuurilla tässä tapauksessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat