Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työoikeuden professori kritisoi hallitusohjelmaa

"Mitä ihmettä tällä oikein tarkoitetaan?" Jaana Paanetoja kysyy muotoiluista

Kotimaa
 

Työoikeuden professori Jaana Paanetoja kritisoi Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman työehtoihin viittaavia kirjauksia.

Hänen mukaansa kirjauksiin liittyy useita epäselvyyksiä. "Lienee varmaa, että työoikeuden asiantuntijat eivät ole olleet mukana niitä laadittaessa", hän kirjoittaa Edilex-lakitietopalvelussa.

Tästä on kyse

Hallitus haluaa joustoja

 Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa on useita kirjauksia työelämän sääntöjen muuttamiseksi niin, että työntekijän palkkaaminen olisi houkuttelevampaa kuin nykyisin.

 Ay-liike on hermostunut, koska ohjelmassa ei mainita kolmikantaa. Kolmikannassa päätöksiä tekee valtio yhdessä palkansaajien ja työnantajien kanssa.

Paanetoja mainitsee esimerkiksi kohdan, jossa hallituksen ohjelma ilmoittaa "työsuhteen purkamisen edellytysten sopimusmahdollisuuksien lisäämisestä".

"Mitä ihmettä tällä oikein tarkoitetaan?" Paanetoja kysyy.

Hän sanoo, että jo nyt työnantaja ja työntekijät saavat vapaasti sopia keskenään työsopimuksen päättämisestä. Hän muistuttaa, että perustuslain mukaan ketään ei saa kuitenkaan ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti perjantaina, että ehdotusten lainmukaisuudet tarkistetaan.

Paanetoja kummastelee linjausta, ettei jatkossa tarvitsisi perustella määräaikaista työsopimusta. Nykyisin määräaikainen sopimus pitää perustella. Solmiminen on mahdollista aina, jos työnantajalla on tilapäinen työvoiman tarve.

"Perustelluksi syyksi kelpaa jo tällä hetkellä mikä tahansa tehtävään, työhön tai työnantajan toimintaan liittyvä seikka, joka ei synnytä pysyvää työvoiman tarvetta", hän sanoo.

"Näin on vaikea ymmärtää, miksi olisi tarpeen mahdollistaa määräaikaisen työsopimuksen solmiminen ilman mitään perustetta alle yhdeksi vuodeksi."

Hän muistuttaa myös, että EU:n sääntelyn mukaan jäsenvaltion laissa on oltava pykälät perättäisten määräaikaisten työsuhteiden perusteista.

"Luopuminen ei ehkä tukisikaan hallitusohjelman tavoitteita edistää työllistymisestä vaan itse asiassa voi kääntyä näitä tavoitteita vastaan – ainakin jos sama henkilö haluttaisiin palkata peräkkäisiin määräaikaisiin työsuhteisiin", hän kirjoittaa.

Työoikeuden emeritusprofessori Matti Mikkola on samaa mieltä Paanetojan kanssa.

"Hallitusohjelman kanssa voidaan nähdä vielä mielenkiintoisia hetkiä, kun kirjaukset alkavat törmätä seinään kansainvälisten sopimusten kanssa", sanoo Mikkola.

Professorit muistuttavat, että Suomi on sitoutunut esimerkiksi Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kolmikantaperiaatteisiin.

"Työaikalain kaikki muutokset pitää käsitellä kolmikantaisesti", Paanetoja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat