Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoululaisten hoito herättää huolta

Esiopetuksen jälkeinen hoito voitaisiin hallitusohjelman mukaan järjestää maksullisissa kerhoissa

Kotimaa
 

Kuusivuotiaiden esikoululaisten hoito tulevaisuudessa herättää huolta. Hallitus suunnittelee, että kunnat saisivat toteuttaa lasten hoidon maksullisissa kerhoissa nelituntisen esiopetusajan jälkeen.

Nykyisin esikoululaisilla on oikeus täydentävään päivähoitoon. Kerhotoimintaa eivät koske samanlaiset vaatimukset ryhmäkoosta ja työntekijöiden ammatillisesta pätevyydestä kuin päivähoitoa.

Tästä on kyse

 Hallitus julkisti viime viikolla ohjelmassaan useita lapsiperheisiin ja päivähoitoon kohdistuvia leikkauksia.

 Kunnat saisivat toteuttaa esiopetuksessa olevan lapsen hoidon maksullisena kerhotoimintana.

 Suunnitelmissa on myös muun muassa kasvattaa yli kolmivuotiaiden päivähoidon ryhmäkokoja, rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta työttömien ja perhevapaalla olevien vanhempien lapsilta sekä korottaa päivähoitomaksuja.

Varhaiskasvatusalan ammattiliitot, kuten Lastentarhanopettajaliitto, pelkäävät, että lapset joutuvat olemaan puolet päivästä kerhossa, jossa heitä hoitaa "kuka tahansa, missä tahansa ja miten tahansa".

Mannerheimin lastensuojeluliiton johtavan asiantuntijan Esa Iivosen mukaan ei ole lasten hyvinvoinnin kannalta samantekevää, miten kuusivuotiaat viettävät esiopetuksen jälkeisen ajan.
"Tässä on erittäin suurta huolta siitä, millainen koulutus ja osaaminen kerhojen henkilökunnalla on, ovatko ryhmät riittävän pieniä, millainen toiminnan sisältö on ja tapahtuuko se esiopetuksen kanssa samassa paikassa vai kuljetetaanko lapsia muualle", hän luettelee.

Iivosen mukaan ongelmana on se, että kunnat järjestäisivät esiopetusta täydentävää päivähoitoa hyvin eri tavoin. Tällöin lasten eriarvoisuus voi kasvaa.

Myös Helsingin yliopiston esi- ja alkuopetuksen professori Kristiina Kumpulainen uskoo, että oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen voi olla uhattuna.

"On varmasti hyviä kerhotoimijoita, mutta pedagogisesta laadusta ja ammattitaitoisista toimijoista ei saa tinkiä. Parhaimmillaan kunnat voisivat tuottaa liikunta-, taide- ja musiikkikerhoja, joissa kaikkien perheiden lapset voivat harrastaa", hän sanoo.

Kumpulaisen mukaan on lapsen näkökulmasta tärkeää, että kiinteä suhde tiettyihin aikuisiin säilyisi. Kerhoa voisivat silti vetää eri aikuiset kuin esiopetusta.

"Myös se voi aiheuttaa rauhattomuutta, jos lasta kiidätetään päivän aikana eri paikkoihin. Palveluiden pitää tulla lasten luo eikä toisin päin."

Kuntaliiton varhaiskasvatuksen asiantuntija Jarkko Lahtinen yrittää hillitä uhkakuvaa, että lapsia alettaisiin kuljetella päiväkodeista erillisiin kerhoihin. Hän ei osaa vielä arvioida, miten laajalti kunnat tarttuisivat hallituksen tarjoamaan kerhotoimintasyöttiin.

"Voisin ajatella, että kunnat miettivät tätä vaihtoehtoa siellä, missä esiopetus järjestetään jo koulun tiloissa. Varmaan siellä palvelun järjestäminen kerhotoimintana ja yhteistyön tekeminen koulun aamu- ja iltapäivätoiminnan kanssa onnistuu paremmin", hän sanoo.

Valtaosa esiopetuksesta tapahtuu päiväkodeissa. Jos kerhotoimintaa ruvetaan kovasti säätelemään, tavoitellut säästöt jäävät saamatta, Lahtinen huomauttaa. Hänen mukaansa kerhojen vetäjinä on myös koulutettuja ihmisiä eikä voida suoraan todeta, että toiminta olisi heikompaa kuin varhaiskasvatuksellinen päivähoito.

"Kunnan päättäjät varmaan haluavat lapsille myös hyvää eivätkä vain huonoa. Uskon, että lapsilla halutaan säilyttää jonkinlainen laadukkuus ja turva eikä vain villisti kuka tahansa tule vetämään mitä tahansa kerhoa eikä kukaan valvo ja seuraa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat