Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulli takavarikoi itärajalla syyrialaista arvoantiikkia

Kotimaa
 
Laatta on peräisin ottomaanien (1299–1923) ajalta. Tarkasta ajankohdasta ei ole toistaiseksi tietoa.
Laatta on peräisin ottomaanien (1299–1923) ajalta. Tarkasta ajankohdasta ei ole toistaiseksi tietoa.

Tulli selvittää, onko Turkin sulttaanikunnan eli ottomaanien (1299–1923) aikainen keraaminen laatta varastettu sotaa käyvästä Syyriasta ja salakuljetettu sieltä eteenpäin. Laatta löytyi alkuvuonna kuorma-autosta, joka oli matkalla Venäjälle.

Tullin takavarikosta kertoi ensimmäisenä Yle.

Huoli muinaismuistojen varastamisesta Syyriasta ja Irakista on lisääntynyt ääri-islamilaisen Isis-järjestön vallan kasvettua. Isisin tiedetään rahoittavan toimintaansa muinaismuistojen laittomalla kaupalla.

Tullissa tutkinnasta vastaava Sanna Kuparinen kertoo, että takavarikoidun kuorman vientiluvat eivät olleet kunnossa. Asiakirjojen mukaan laatta oli tulossa Ranskasta ja sen arvoksi oli määritelty tuhat euroa.

"Todellisuudessa sen arvo on kuitenkin moninkertainen. Kyse on hyvin arvokkaasta esineestä", Kuparinen arvioi.

Museoviraston mukaan laatan alkuperämaa on Syyria. Viraston intendentti Jouni Kuurne kertoo, että laatan rahallisen arvon määritteleminen vaatii lisäselvitystä.

Tullin Kuparinen kiistää Ylen tiedot, joiden mukaan laatta olisi varastettu syyrialaisesta temppelistä. Kuparisen mukaan laatassa on viitteitä siitä, että se olisi irrotettu jostain. Siitä on lohjennut palasia.

Ei myöskään ole näyttöä siitä, että laatta olisi Isisin varastama ja salakuljettama.

"Tällainen kuvio toki sopii maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Selvitämme nyt, onko esine varastettu Syyriassa ja onko se laittomasti liikenteessä. Isisin mahdollisen roolin todentaminen on vaikeaa. Myyntiketjut ovat usein monimutkaisia", Kuparinen sanoo.

Tulli tekee tutkinnassa yhteistyötä keskusrikosrikospoliisin ja ulkomaisten viranomaisten kanssa.

EU:n Syyrian-vastaiset pakotteet estävät kaupan kulttuurihistoriallisesti arvokkailla esineillä, jos on syytä epäillä, että ne on viety maasta laittomasti. Museoviraston Kuurne kertoo, että YK on pyytänyt kansallisia viranomaisia kiinnittämään erityistä huomiota Syyriasta peräisin olevaan antiikkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat