Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa ei ole rauhanaikana teloitettu ketään lähes 200 vuoteen

Viime viikolla Suomi sai kuolemanrangaistukselle myötämielisen ministerin.

Kotimaa
 
Soili Mustapää
Kruunulinna Ehrensvärdin puolustusrintamaosan Sellisiiven vankikoppi jossa pöytä ja sänky.
Kruunulinna Ehrensvärdin puolustusrintamaosan Sellisiiven vankikoppi jossa pöytä ja sänky. Kuva: Soili Mustapää

Heinäkuussa 1825 Tahvo Tahvonpoika Putkosen nimi painui suomalaisiin historiankirjoihin.

Kaksi ja puoli vuotta aikaisemmin Putkonen oli tappanut torppari Lasse Hirvosen lyömällä tätä koivuhalolla päähän. Putkonen jäi kiinni, ja hänet tuomittiin miessurmasta kuolemaan.

Putkosen kaula katkaistiin kirveellä Pieksämäellä. Hän oli viimeinen rauhanaikana siviilirikoksesta teloitettu suomalainen.

Suomessa rauhanajan kuolemantuomio poistettiin lopullisesti laista vuonna 1949.

Aihe nousi kuitenkin puheenaiheeksi viime viikolla, kun uusi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) puolusti kuolemanrangaistusta tiettyihin rikoksiin soveltuvana rangaistuksena.

Lindström oli jo vuonna 2011 vastannut Kymen Sanomien kyselyssä voivansa hyväksyä kuolemanrangaistuksen. HS:lle Lindström sanoi viime viikolla, ettei ala perua kantaansa.

"Mutta nyt olen tuleva oikeusministeri. Ei tarkoitus ole ryhtyä ajamaan kuolemantuomiota."

Rauhanajan teloitukset ovat kaukainen ajatus.

Vuosi Putkosen mestauksen jälkeen vuonna 1826 Venäjän keisari Nikolai I kumosi kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon myös Suomen suuriruhtinaskunnassa.

"Sen jälkeen kuolemaantuomitut karkotettiin Siperiaan tai heidät pantiin istumaan elinkautista. Esimerkiksi vuosina 1826–1888 Suomessa tuomittiin kuolemaan 1 700 ihmistä, mutta ketään ei teloitettu", sanoo oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedt, joka on väitellyt kuolemanrangaistuksen käytöstä Suomessa.

Sama pohja säilyi laissa Suomen itsenäistyttyä.

Sota-ajan rangaistuksena kuolemantuomio oli käytössä vuonna 1918 sekä talvi- ja jatkosodassa. Laista se poistettiin vuonna 1972. Viimeiset suomalaiset teloitettiin karkuruudesta ja maanpetoksesta vuonna 1944.

Viimeinen siviilirikoksen takia teloitettu oli Toivo Koljonen, joka ammuttiin Turun Kärsämäen ampumaradalla vuonna 1943 kuudesta murhasta tuomittuna.

"Sodan aikana lainkäyttö oli ankaraa ja vaikutti myös siviilituomioon. Koljosen kohdalla kynnys teloitukseen oli todennäköisesti sodan vuoksi matalampi", Lindstedt sanoo.

Koljonen oli jatkosodassa ainoa siviilirikoksen vuoksi teloitettu. Muiden tuomiot liittyivät rikoksiin isänmaata vastaan.

Keskustelu kuolemantuomion käytöstä on noussut esiin aika ajoin. Lindstedt kertoo, että 1930-luvulla teloitusten palautusta harkittiin vakavasti, koska rikollisuus lisääntyi.

"Kuolemanrangaistus oli lainsäädännössä. Edellisestä teloituksesta oli kuitenkin niin kauan, että teloitusmahdollisuuden katsottiin kumoutuneen."

1950-luvulla väkivaltaiset rikokset nostivat kuolemanrangaistukset jälleen puheenaiheeksi. Viimeiset vakavammat keskustelut käytiin, kun kuolemanrangaistus poistettiin myös sota-ajan rangaistusjärjestelmästä.

"Sen jälkeen keskustelu on hiljennyt. Siihen vaikuttavat perustuslaki ja ihmisoikeussopimukset, jotka kieltävät kuolemanrangaistuksen", Lindstedt sanoo.

Kuolemantuomio saa silti kannatusta. HS:n vuonna 2011 teettämässä kyselyssä 19 prosenttia suomalaisista kertoi yksiselitteisesti hyväksyvänsä kuolemanrangaistuksen. Jossain tilanteessa sen hyväksyi 29 prosenttia, ja 48 prosenttia ei hyväksynyt kuolemanrangaistusta lainkaan.

Perussuomalaisten Lindströmin kannanotto kuolemantuomion puolesta oli silti harvinainen, Lindstedt sanoo.

Hän muistelee, että aiheesta puhuttiin kansanedustajien keskuudessa edellisen kerran vuonna 1994, kun perussuomalaisia edeltäneen Smp:n kansanedustaja Marita Jurva toivoi kuolemanrangaistuksen palauttamista rikoslakiin.

 

Tänään ilmestynyt Kuukausiliite kertoo Suomen viimeisen kuolemaantuomitun naisen tarinan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat