Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlinnan kuolemansellit aukeavat yleisölle vuonna 2018

Kotimaa
 
Soili Mustapää
Suomenlinnan kruununlinna Ehrensvärdin sellisiiven ovi.
Suomenlinnan kruununlinna Ehrensvärdin sellisiiven ovi. Kuva: Soili Mustapää

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen sisällissodasta. Sen muistoksi Suomenlinna avaa yleisölle sellit, joissa kuolemaantuomitut punaiset viettivät viimeiset päivänsä.

Suomenlinna avaa vuonna 2018 yleisölle sellit, joissa Suomen sisällissodassa 1918 kuolemaantuomitut punaiset odottivat teloitustaan.

Suomenlinnassa teloitettiin 80 punaista. Heillä oli mahdollisuus tavata pappi tai kirjoittaa sukulaisilleen jäähyväiset.

Sellikäytävällä kaikki näyttää tänään lähes samalta kuin sata vuotta sitten. Oikealle ja vasemmalle aukeaa raskaita ovia. Aurinko pyrkii sisään ikkunoista.

Yhdessä sellissä ovat säilyneet myös seinälle nostettava pedin virkaa toimittanut puulaveri ja pieni metallinen pöytä.

Seiniin on vuosikymmenien mittaan tehty monenlaisia kaiverruksia. Osa on Venäjän vallan aikaisia, osa taas toisen maailmansodan vuosilta. Selleissä on lusinut myös pikkurikkeistä putkaan joutuneita Suomen armeijan sotilaita, kunnes se jäi kokonaan tyhjilleen.

Suomenlinnan hoitokunta on vasta päättänyt hankesuunnitelman tekemisestä. Yksityiskohdat siitä, miten tilat esitetään yleisölle, eivät siis ole vielä selvillä.

Tarkoituksena on kuitenkin säilyttää 1700-luvulta peräisin olevan Kruununlinna Ehrensvärdin kainaloon rakennetun karsserin eli sellisiiven kaikki historialliset kerrostumat, sanoo hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula.

Sellien avaaminen yleisölle on hankalaa muun muassa siksi, että ainoa sisäänkäynti rakennukseen sijaitsee Suomenlinnalle tärkeän lastentarhan pihan kautta. Sen vuoksi sellisiipeä voidaan tulevaisuudessa esitellä vain opastetuissa ryhmissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat