Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rippikoulu pitää kiinni huimasta suosiostaan

Rippikoulun käy 82 prosenttia 15-vuotiaista, vaikka vain 74 prosenttia suomalaisista kuuluu kirkkoon

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Joensuulaiset Janina Hirvonen (vas.), Miska Natunen, Kia Voutilainen, Santtu Nykänen ja Aleksi Hyvärinen ovat viihtyneet Liperissä järjestettävässä rippikoulussa hyvin.
Joensuulaiset Janina Hirvonen (vas.), Miska Natunen, Kia Voutilainen, Santtu Nykänen ja Aleksi Hyvärinen ovat viihtyneet Liperissä järjestettävässä rippikoulussa hyvin. Kuva: Pentti Vänskä

Aamupäivän oppitunnit ovat takana, kun joensuulaiset Janina Hirvonen, Kia Voutilainen, Aleksi Hyvärinen, Miska Natunen ja Santtu Nykänen saapuvat ruokasaliin Vaivion leirikeskuksessa Liperissä Pohjois-Karjalassa.

Ensimmäinen kesälomaviikko on kulunut opintojen merkeissä. Nuoret ovat Joensuun Pielisensuun seurakunnan rippikoululeiriläisiä.

Kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat suosituimpia rippikoulujen leiriviikkoja.

Evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärä pienenee, mutta rippikoulu pitää kiinni suosiostaan. Kaikista suomalaisista rippikoulun käy 84 prosenttia. Vuodessa noin tuhat liittyy kirkkoon päästäkseen rippikouluun.

Pitkällä aikavälillä rippikoulunkin suosio on laskenut, mutta sen voi silti katsoa olevan osa nuorisokulttuuria.

Kirkkohallituksen rippikoulutyön asiantuntija Jarmo Kokkosen mukaan suosion syy on rippikoulun hyvä maine ja vahva yhteisöllinen henki.

"Nuoret tulevat rippikouluun, koska kaveritkin tulevat ja he ovat kuulleet, että siellä on mukavaa. Siinä ei ole välttämättä sen syvällisempää harkintaa. Kaupungeissakin rippikoulu on yhä tapana käydä", hän sanoo.

Valtaosa nuorista haluaa rippileirille. Erilaiset teemaleirit ovat yleistyneet, mutta suurin osa rippileireistä on edelleen tavallisia perusleirejä.

Osa nuorista käy rippileirin kotiseurakuntansa ulkopuolella.

"Jos koululuokka ei ole joillekin viihtyisä paikka, he haluavat vaihtaa maisemaa. He haluavat, että heihin tutustutaan puhtaalta pöydältä", Kokkonen sanoo.

Liperissä rippikoululaiset Janina Hirvonen ja Kia Voutilainen kertovat halunneensa rippikouluun "naimaluvan" ja kirkkohäiden takia.

"Rippileirillä voi viettää kavereiden kanssa aikaa ja tutustua uusiin tyyppeihin. Olen tutustunutkin", Voutilainen sanoo.

Kun Miska Natunen ilmoittautui viime syksynä rippikouluun, hänen silmissään siinsivät konfirmaatiopäivänä sukulaisilta saatavat kirjekuoret.

"En ajatellut, että täällä olisi näin mukavaa. Olen tutustunut uusiin ihmisiin, ja täällä on tosi mukavat isoset, papit ja ohjaajat", hän sanoo.

"Oppitunneillakin asiat ilmaistaan mielenkiintoisella tavalla. Se on ihan erilaista kuin uskontotunnilla – jaksaa kuunnella."

Myös Kia Voutilaisen mukaan asioita on käsitelty nuoria kiinnostavalla tavalla: keskustelemalla, itse tekemällä, ryhmissä.

"Teimme Jeesukselle Facebook-sivut", Hirvonen lisää.

Pielisensuun seurakunnan kirkkoherra Tapani Nuutisen mukaan rippikoulun opetustapoja mietitään ja kehitetään jatkuvasti nuoria kiinnostaviksi. Esimerkiksi ulkoa opeteltavia kokonaisuuksia, kuten Isä meidän -rukousta, voi harjoitella mobiilipelillä.

Kaikkea ei ole tarve uudistaa. Liperissäkin leiripäivät päättyvät iltahartauteen leirikeskuksen kappelissa, jonka kupolikatossa välkkyy led-valojen tähtitaivas.

"Laulamme lyhyitä rukouslauluja ja kynttilät palavat", Nuutinen kertoo.

"Nuoret tykkäävät siitä. Maailma on niin hektinen, että hiljaisuus tuntuu hyvältä."

Minna Pölkki HS
Liperi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat