Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Niinistö vielä kahdeksi vuodeksi vihreiden puheenjohtajaksi

Vihreiden puheenjohtajan kausi on kolmas peräkkäinen, joten se jää hänen viimeisekseen

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Ville Niinistö sai perjantaina vihreiden puoluekokouksessa Oulussa raikuvat aplodit.
Ville Niinistö sai perjantaina vihreiden puoluekokouksessa Oulussa raikuvat aplodit. Kuva: Vesa Ranta

Ville Niinistö, 38, valittiin Oulun puoluekokouksessa kolmannelle kaudelle vihreiden puheenjohtajaksi. Niinistöllä ei ollut vastaehdokasta.

Vihreiden säännöt rajaavat puheenjohtajakaudet kolmeen kaksivuotiskauteen, joten nyt alkanut kausi on hänelle viimeinen.

Niinistö on kolmannen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Hän oli Jyrki Kataisen (kok) ja Alexander Stubbin (kok) hallituksissa ympäristöministeri.

Niinistö sai paistatella vaalivoittajana. Viisitoista edustajanpaikkaa kevään vaaleissa sivusi puolueen ennätystä paikkamäärissä, ja äänimäärä oli suurempi kuin koskaan aiemmin.

Puolueen kannatus on kasvanut vielä vaalien jälkeenkin. Ylen kannatuskyselyn mukaan se on nyt 10,5 prosenttia. Entistä vahvemman selkänojan saaneena Niinistö arvosteli kovin sanoin hallitusohjelmaa.

"Hallitus laittaa naiset, pienituloiset ja heikompiosaiset kärsimään. Leikkauksista valtaosa kohdentuu naisvaltaisille aloille. Tasa-arvoa lyödään korville. Hoivavastuuta vyörytetään koteihin."

Niinistö peräsi malttia siihen, että hyvinvointivaltiota ei romutettaisi vaan kehitettäisiin. Hän on jo tunnustelemassa yhtenäisen opposition mahdollisuutta perusporvarihallituksen haastamiseksi.

Oppositiopuolueilla on yhtenevät näkemykset siitä, että koulutussäästöt pitää perua. Myös leikkausten sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus ja kehitysyhteistyörahojen leikkaukset ovat asioita, joita muutkaan oppositiopuolueet eivät hyväksy.

"Uskon, että hallituksella on mahdollisuuksia korjata päätöksiään", Niinistö sanoi.

Vihreiden konkreettinen ehdotus hallitukselle on, että se luopuu koulutukseen kohdistuvista säästöistä ja leikkaa ympäristölle haitallisia tukia. Vihreät haluavat luopua lyhyen aikavälin leikkauksista täysin, koska "ne vaarantavat hyvinvointivaltion".

"Me lähdemme haastamaan hallituksen omilla tavoitteillamme ja arvoillamme."

Oulun puoluekokous jatkuu koko viikonlopun. Kokouksessa valitaan lauantaina varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri. Puoluesihteeri Lasse Miettiselle ei ole vastaehdokasta.

Kokoukseen on ilmoitettu 401 äänivaltaista edustajaa.

Olli Pohjanpalo HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat