Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen palkkaamat keskustapoliisit ihmetyttävät

Kuntaliitto katsoo, että poliisin kustannuksia siirretään kunnalle

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Tampereen Keskustorilla oli alkuviikosta muuten rauhallista, mutta pieni joukko kaupunkilaisia nautti alkoholia julkisesti.
Tampereen Keskustorilla oli alkuviikosta muuten rauhallista, mutta pieni joukko kaupunkilaisia nautti alkoholia julkisesti. Kuva: Reijo Hietanen

Tampereella on tehty maanantaista lähtien eräänlaista uutta kuntahistoriaa, jolle ei taida löytyä vertailukohtaa.

Kaupunki päätti palkata kaksi poliisia kesäkuukausiksi keskustan ja erityisesti Keskustorin valvontaan ja järjestyksenpitoon. Se on uutta ajattelua, joka sai tuoreeltaan ainakin kadunmiehet ja -naiset kiitollisiksi.

Fakta

Tampere maksaa poliisin partioinnista

 Tampereen kaupungin ja Sisä-Suomen poliisilaitoksen sopimuksen idea on se, että kaupungin varoista maksetaan 35 000 euroa palkka- ja oheiskuluja Sisä-Suomen poliisilaitokselle.

 Tällä summalla laitos palkkaa kaksi uutta poliisia riveihinsä ja määrää heidät partioimaan nimenomaan keskustassa kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

 Kaksi uutta poliisia tekevät käytännössä myös muuta poliisityötä. Muut poliisit taas partioivat aiempaa enemmän keskustassa.

Tampereella on harmiteltu jo vuosia, että erilaisten päihteiden käyttäjät ovat vallanneet Keskustorin ja saaneet siellä liikkuvat ihmiset tuntemaan olonsa epämukavaksi ja pelokkaaksi.

Aloite tuli apulaispormestari Pekka Salmelta (sd), joka sanoo saaneensa idean kuntalaiselta. Lopulta siihen suostui poliisilaitoskin.

"Faktahan on se, että kaupunki ei voi palkata poliiseja, mutta voimme rahallisesti avustaa poliisilaitosta, joka sitten palkkaa", Salmi sanoo.

"On selvää, että periaatteellisella tasolla tämä ei ole oikein. Mutta kyllä viime kesä oli keskustassa niin vaikea: oli turvattomuutta, häiriökäyttäytymistä ja roskaamista."

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää näkee sopimuksessa kaksi ongelmaa. Ensinnäkin: voiko kunta hoitaa valtiolle kuuluvaa tehtävää?

"Näen niin, että kunta ostaa itselleen ne poliisipalvelut. Perinteisesti on ollut hyvin vahva näkemys sille, että kunta ei voi hoitaa valtion tehtävää eikä mennä valtion tontille", Mäenpää sanoo.

"Toinen pointti on se, että jos halutaan järjestää tällaista kunnallispoliisin toimintaa, se vaatisi lainsäädäntöä. Kyse on merkittävän julkisen vallan käytöstä, eikä sitä voi järjestää sopimuspohjaisesti."

Varsinkin Kuntaliitto on Tampereen mallia vastaan.

"Periaatteellisesti ongelmallista on, että tässä avataan päätä mallille, jossa poliisitoimen kustannuksia ruvetaan siirtämään kuntien vastuulle. Poliisin tulisi jo omien resurssiensa puitteissa priorisoida niitä kohtia, jotka ovat järjestyksenvalvonnan näkökulmasta ongelmallisia", sanoo lakiasiain johtaja Arto Sulonen.

Hänen mukaansa näyttää perimmiltään siltä, että poliisilla ei ole riittävästi voimavaroja perustehtävänsä hoitamiseen.

Poliisi taas katsoo, että sopimus on mahdollinen, koska kaupunki on hallinnon julkinen toimija eikä palveluja ole kaupan muille.

"Me olemme sanoneet selvästi, että palvelumme eivät ole myytävänä. Me toimimme niin kuin me muutoinkin toimisimme. Mutta tällä tavalla panostusta siihen alueeseen pystytään lisäämään", sanoo poliisipäällikkö Markku Luoma.

"Tämä on kertaluonteinen projekti, ja myöhemmin katsotaan, millaisia kokemuksia siitä saadaan."

Niin Luoma kuin apulaispormestari Salmikin uskovat, että häiriöt vain siirtyvät toiseen paikkaan, kun valvonta tehostuu yhdessä paikassa. Tavoite onkin nimenomaan kaupungin paraatipaikan ja "olohuoneen" rauhoittaminen.

"Ei tämä mitenkään sosiaalista ongelmaa tule poistamaan. Tampereella on työttömyysaste 18 prosenttia ja on erilaista sosiaalista pahoinvointia. Poliisin avulla pyrimme ottamaan haltuun häiriökäyttäytymisen", Salmi sanoo.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat