Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauma tekee juoksijan

Aapeli-whippet jahtaa EM-titteliä vinttikoirien maastojuoksukisoissa

Kotimaa
 
Erikoishidastus: Whippetin juoksu on yhdistelmä nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä
Erikoishidastus: Whippetin juoksu on yhdistelmä nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä
Vinttikoiria kutsutaan koiramaailman formuloiksi. Esimerkiksi whippetit voivat sekunnissa jopa kiihdyttää 30 kilometrin tuntivauhtiin. Nopeimmat voivat juosta yli 60 kilometriä tunnissa. Maastojuoksussa hyvä koira on paitsi nopea, kestävä myös erittäin ketterä. Toimittaja: Pauliina Grönholm HS, kuvaajat: Terhi Liimu HS, Mikko Granberg / suurnopeuskamera.fi, editointi: Matti Nousiainen HS

Räjähtävä lähtö, pari nopeaa laukka-askelta, ja Aapeli, kolmivuotias whippet, on napannut pallon jo suuhunsa.

Whippetit ovat pienikokoisia vinttikoiria, jotka laukkaavat kuten gepardit. Tassut vain käväisevät maassa. Ne ovat koiramaailman formuloita. Nopeampi on oikeastaan vain toinen vinttikoirarotu, greyhound.

Fakta

Maastojuoksu vaatii koiralta ketteryyttä

 Vinttikoirat voivat kilpailla rata- ja maastojuoksussa. Maastojuoksussa koiran pitää lukea maastoa ja hakea nopein ja tehokkain reitti saadakseen saaliin kiinni.

 Kaksi koiraa juoksee mutkittelevan, epätasaisen radan yhtä aikaa. Rata on pienillä vinttikoiraroduilla enintään 800 metriä ja suurilla enintään 1 000 metriä pitkä. Koirat arvotaan pareiksi.

 Suoritus alkaa, kun viehe lähtee liikkeelle ja koirat päästetään irti.

 Koira, joka ehtii ensin saaliin luokse, ei kuitenkaan välttämättä ole voittaja. Koirien juoksu arvioidaan viiden osa-alueen, kuten nopeuden, ketteryyden, kestävyyden, innokkuuden sekä älykkyyden ja ajotyöskentelyn, mukaan.

 Koirat arvioi ylituomari sekä kaksi palkintotuomaria. Kustakin osa-alueesta koira voi saada yhdeltä tuomarilta enintään 20 pistettä. Yhdestä juoksusta voi siten saada enintään 300 pistettä.

 Kilpailussa juostaan alkuerä ja finaali. Sijoitus ratkaistaan laskemalla alkuerä- ja finaalipisteet yhteen.

Rodut kisaavat tänä viikonloppuna vinttikoirien Euroopan maastomestaruudesta Helsingissä Tuomarinkartanon Vinttikoirakeskuksessa. Kisoihin on ilmoitettu noin 530 koiraa.

Jos käy hyvin, Aapeli nappaa kisasta viidennen sertifikaattinsa ja saa maastojuoksun käyttövalion tittelin. "Ei saisi manata etukäteen, mutta sanotaan näin, että siihen on erittäin hyvät mahdollisuudet", kertoo omistaja Jari Forssten.

Forssten on kasvattanut juoksulinjaisia vinttikoiria vuodesta 1992, ja lähes kaikki ovat sijoittuneet juoksukisoissa palkinnoille. Mikä on huippukoirien salaisuus?

"Metsä. Siellä tehdään juoksijoita", vastaa Forssten. "Sanon aina, etten minä koiraa treenaa vaan lauma hoitaa sen puolen."

Forsstenin laumassa on nyt viisi koiraa. Lauman matriarkka on kuusivuotias triplamestari Irmeli.

Se on ainoa koira Suomessa, joka on voittanut samana kautena sekä ratajuoksun että maastojuoksun tärkeimmät kisat.

Juoksuharjoittelussa on tärkeää, että lauma pääsee juoksemaan vapaana. Forssten käy juoksuttamassa koiria veljensä maatilalla.

"Kun ne kahdeksanviikkoisesta pennusta lähtien joutuvat juoksemaan lauman perässä, siinä oppii."

Ihmisen tehtävä on huolehtia riittävästä ruoasta ja lihashuollosta. Forsstenin koirat käyvät säännöllisesti fysioterapiassa.

Rahaa kuluu vähemmän kuin moneen muuhun harrastukseen, noin 5 000 euroa vuodessa koko laumaan, hän arvioi.

"En käy baareissa enkä tanssahtelemassa, mihin moni muu käyttää rahansa."

Sitä paitsi sama summa kuluisi koiriin muutenkin. Ne kun ovat ensisijaisesti perheenjäseniä, kisaaminen tulee vasta sen jälkeen.

 

Vinttikoirien Euroopan maastomestaruuskilpailu Helsingissä Tuomarinkartanon Vinttikoirakeskuksessa lauantaina ja sunnuntaina 6.–7. kesäkuuta. Whippetit kisaavat sunnuntaina. Yleisöllä on vapaa pääsy.

Kaisa Rautaheimo HS
Jari Forssten on kasvattanut juoksijoita vuodesta 1992 lähtien. Koirien voittamat palkinnot on aseteltu palkintokaappiin. Koirista Aapeli etualalla oikealla.
Jari Forssten on kasvattanut juoksijoita vuodesta 1992 lähtien. Koirien voittamat palkinnot on aseteltu palkintokaappiin. Koirista Aapeli etualalla oikealla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat