Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus hakee säästöjä puolustuksesta

Puolustusministeri Niinistö kertoo, että säästöistä neuvotellaan vielä

Kotimaa
 
Magnus Laupa
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapasivat perjantaina Karlbergin linnassa.
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (vas.) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapasivat perjantaina Karlbergin linnassa. Kuva: Magnus Laupa

Uusi hallitus vie puolustushallinnolta vaivihkaa kymmeniä miljoonia euroja toimintamenojen leikkauksina.

Hallitusneuvottelujen jäljiltä puolustushallinto sai tuntuvat korotukset määrärahoihinsa, ja moni luuli, että leikkauksia ei tällä kertaa tule. Samaan luuloon jäi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Fakta

Taistelualuksiin yli miljardi euroa

 Hallitus päättää Merivoimien taistelualusten hankinnasta kuluvan vaalikauden aikana.

 Ensi syksyn kehyspäätöksessä on tarkoitus sopia tilausvaltuudesta. Puolustusministeriö esittää hankintaan 260 miljoonan euron määrärahaa vuodeksi 2019.

 Neljän aluksen hankinnan arvioidaan maksavan yhteensä 1,2 miljardia euroa.

 Hallitus saa ensi viikolla esiselvityksen Hornet-hävittäjien korvaamisesta. Noin 5–6 miljardin euron hankinnasta päätetään vasta ensi vaalikaudella.

"Lähtökohta oli, että puolustushallinto saa lisää rahaa. Se oli hallitusneuvottelujen selkeä tahto. Olin siinä käsityksessä, että toimintamenojen leikkaukset eivät koskisi puolustushallintoa", Niinistö sanoo.

Hallitusohjelman liitteenä oleva säästölista jyrää puolustusministerin toiveet. Säästölista on nirhaisemassa toiminta- ja hallintomenojen leikkauksin puolustushallinnolta lähivuosina kymmeniä miljoonia euroja.

Puolustusvoimille on luvattu paljon lisärahaa materiaalihankintoihin. Ensi vuonna summa on 50 miljoonaa euroa, ja se kasvaa 130 miljoonaan euroon vuonna 2019.

Samalla hallitus aikoo kuitenkin vähentää puolustushallinnon muita menoja. Valtiovarainministeriön (VM) alustavan arvion mukaan leikkaukset kohoavat lähes 50 miljoonaan euroon vuonna 2019.

Kun siihen lisätään vielä leikkaukset sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja ruokahuollosta eli yhteensä 20 miljoonaa euroa, puolustushallinto on menettämässä hallituskauden lopulla noin 70 miljoonaa euroa.

Laskelmaoletus on, että VM jyvittää säästölistan toiminta- ja hallintomenojen leikkauksista Puolustusvoimille entiseen tapaan 15 prosenttia. Jyvitysperuste on työntekijöiden määrä.

VM:n vaatimista toimitilasäästöistä puolustushallinnon osuus on arviolta 30 prosenttia, koska armeija on suuri varuskuntatilojen käyttäjä.

Säästölistan pohjalla ovat myös aiemmat säästöpäätökset palkkaliukumista, jotka ovat vaalikauden lopulla jo 15 miljoonaa.

Puolustusministeriölle lisäsäästöt tulivat yllätyksenä.

"Meillä ei ole vielä VM:n laskelmia. Silti pelkäämme, sulavatko miltei kaikki meille luvatut lisärahat toimintamenojen leikkauksiin", miettii ylijohtaja Teemu Penttilä puolustusministeriöstä.

"Olemme juuri vieneet läpi Puolustusvoimien rakenneuudistuksen. Oletimme, että enää emme joutuisi säästämään."

Ministeri Niinistö kertoi perjantaina Tukholmassa, että säästövelvoitteesta neuvotellaan.

"Jos näihin leikkauksiin joudutaan, tavoite palauttaa toiminnan taso Kataisen hallituksen leikkauksia edeltävälle tasolle jää saavuttamatta. Ja puhun nyt reserviläisten kertausharjoituksista, varusmiesten maastovuorokausista, Merivoimien alusvuorokausista ja Ilmavoimien lentotunneista", Niinistö sanoo.

"Jos joutuisimme laskemaan toiminnan tasoa, se on aina klommo uskottavaan puolustukseen. Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä."

Eduskunnan puolustusvaliokunnan tuleva puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) hämmästelee lisäleikkauksia.

"Ei ole kauheasti tolkkua siinä, että jos tosissaan on haluttu vahvistaa uskottavaa puolustuskykyä, niin sitten todetaan, että aprillia."

Entisen puolustusministerin Carl Haglundin (r) mielestä hallitus yrittää silmänkääntötemppua.

"Kun hallitussopua esiteltiin, todettiin, että Puolustusvoimien määrärahat turvataan. Eihän se pidä paikkansa", hän sanoo.

"Syntyy kuva, että hallituksen johtokaan ei ymmärtänyt, mistä oli sovittu. Yhdellä kädellä lisätään rahoja ja toisella kädellä ne viedään toimintamenojen leikkauksilla pois", Haglund harmittelee.

Eeva Palojärvi HS
Elina Kervinen HS
Helsinki/Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat