Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taigapunkki vakiintui Suomeen

Tuhansista punkeista koostuva tutkimusaineisto voi antaa lisätietoa borrelioosista ja puutiaisaivokuumeesta

Kotimaa
 
Punkkia ei pidä puristaa tai nykäistä irti
Punkkia ei pidä puristaa tai nykäistä irti
Punkin irrottamiseen voi käyttää esimerkiksi punkinpoimijaa, punkkirautaa tai punkkilassoa. Nyrkkisääntö on, että älä purista ja älä nykäise punkkia irti. Toimittaja: Ossi Mansikka, grafiikka: Uolevi Holmberg ja Boris Stefanov.

Venäjältä levinnyt taigapunkki eli siperianpuutiainen on vakiinnuttanut asemansa Suomessa.

Turun yliopiston tutkijat selvittävät taigapunkin levinneisyyttä tutkimuksessa, jota varten he ovat keränneet kansalaisilta poikkeuksellisen laajan aineiston punkkinäytteitä eri puolilta Suomea.

Toukokuun jälkeen näytteitä on saapunut jo 3 500.

Taigapunkkeja on tunnistettu jo useita satoja, vaikka vasta noin kolmannes näytteistä on tutkittu. Taigapunkkihavainnot keskittyvät Pohjanlahden rannikolle, Pirkanmaalle sekä Pohjois-Karjalan, Savon ja Kainuun alueelle.

"Toivottavasti selviää, esiintyykö taigapunkkia näiden alueiden välillä. Nythän Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sitä ei ole, mutta ei ole syytä olettaa, että leviäminen loppuisi. Ei se salamavauhtia leviä", kertoo yliopistonlehtori Tero Klemola.

Suomen ensimmäinen taigapunkkihavainto tehtiin 2000-luvulla. Taigapunkin liikkeet tunnetaan huonosti, eikä sen levinneisyyttä ole aiemmin tutkittu yhtä kattavasti.

Taigapunkkia pidetään puutiaista vaarallisempana, koska se levittää borreliabakteerin lisäksi siperiantyypin aivokuumetta aiheuttavaa virusta.

"Perinteisesti on ollut käsitys, että siperianpuutiainen kantaisi tällaista itäistä virusmuotoa, joka aiheuttaisi vaikeampia tauteja kuin läntinen. Tämän hetken tiedon mukaan molemmat puutiaislajit voivat levittää kumpaa vain virustyyppiä: eurooppalaista tai siperialaista muotoa", sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri ja infektiotautien professori Jarmo Oksi.

Puutiaisaivokuumeen eurooppalaiseen tautimuotoon on liitetty noin prosentin kuolleisuus, siperialaiseen taas jopa kymmenen prosentin. Tämä perustuu lähinnä venäläisiin tilastoihin.

Oksi huomauttaa, että borrelioosin kannalta ei ole merkitystä, kumpaa lajia punkki on.

Punkkien yleistymisellä sen sijaan olisi merkitystä. Noin viidennes kantaa borreliabakteeria. Puutiaisaivokuumetta aiheuttava virus on paljon harvinaisempi: arviolta prosentti punkeista kantaa virusta sen esiintymisalueilla.

Turun yliopiston puutiaistutkimus pyrkii tuottamaan uutta tietoa myös perinteisestä puutiaisesta. Tutkijat selvittivät puutiaisen levinneisyyttä kansalaiskyselyllä vuonna 2014, jolloin pohjoisin punkkihavainto tehtiin Kemijärvellä Lapissa. Puutiaiset levittäytyvät eläinten, kuten peurojen ja hirvien, mukana.

"Vanhat uskomukset, että punkkeja ei ole kuin lounaissaaristossa tai Kotkan lähellä, alkavat viimeistään nyt romuttua", Klemola sanoo.

Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää, kuinka moni kerätyistä punkeista kantaa borreliabakteeria tai puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.

"Ideoimme, että kaikista punkeista analysoidaan, mitä tauteja niissä on. Sen jälkeen tietoa voi esimerkiksi verrata THL:n tartunta-aineistoon maantieteellisesti. Voimme myös katsoa, kuinka erilaisia perinteisen ja taigapunkin kantavuudet ovat."

Jatkotutkimus vaatii kuitenkin rahoitusta, ja toistaiseksi punkit pysyvät pakastimessa.

"Laboratorioon päästään aikaisintaan syksyllä. Ensin otetaan kirjeet vastaan ja määritellään, sitten punkit laitetaan yksitellen putkiin ja syväjäähän. Vasta sen jälkeen voidaan alkaa tutkia dna:n perusteella patogeeneja", sanoo tutkimuksen koordinaattori, amanuenssi Ritva Penttinen.

Penttinen kuvailee suomalaisilta kerättyä aineistoa huikeaksi.

Yksittäiset tutkijat eivät olisi pystyneet keräämään näytteitä yhtä paljon. Tutkimus jatkuu, ja näytteitä kerätään syyskuun loppuun saakka.

Colourbox
Riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on edelleen hyvin pieni, mutta puutiaisten ilmeinen runsastuminen on näkynyt borrelioosiin sairastuneiden määrässä.
Riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen on edelleen hyvin pieni, mutta puutiaisten ilmeinen runsastuminen on näkynyt borrelioosiin sairastuneiden määrässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat